
Monen taloyhtiön pihasta noudetaan puolityhjiä lajitteluastioita sen takia, että kaikki asukkaat eivät ole ryhtyneet lajittelemaan henkilökohtaisia jätteitään.
Tämä vaikuttaa siihen, kuinka paljon yhtiövastiketta asukkaat maksavat.
– Kun jäteastiat joka tapauksessa noudetaan sovitulla aikavälillä, on se hukkaan heitettyä rahaa, jos niitä noudetaan puolityhjinä. Näin tapahtuu, jos esimerkiksi biojätettä tai muovipakkausjätettä laitetaan polttokelpoisen jätteen astiaan, eikä niille tarkoitettuihin, Hevossuon jäteaseman käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää toteaa.
Sillanpään mukaan parhaimmassa tapauksessa jätteiden lajittelulla päästään siihen tilanteeseen, että polttokelpoisen jätteen määrä vähenee niin paljon, että tyhjennyskäyntejä voidaan harventaa.
Polttokelpoisesta jätteestä käytettiin aiemmin termiä sekajäte.
Taloyhtiössä kannattaakin seurata tarkkaan sitä, kuinka vajaita säiliöitä jätekuljettajat vievät ja ottaa tarvittaessa yhteyttä isännöitsijään.
Tällaisessa tilanteessa tyhjennyskäyntejä voisi harventaa, joka pienentäisi yhtiövastiketta.
– Harvemmin isännöitsijä asuu taloyhtiössä, joten hänellä ei ole välttämättä ajan tasaista tietoa siitä, mikä olisi taloyhtiölle oikea jätteiden tyhjennysväli.
Tiukempi jätelaki tulossa
Jätelakiuudistus on tuomassa tiukennuksia lajitteluun.
Tulevaisuudessa Rauman kaikista yli viiden asuinhuoneiston taloyhtiöistä täytyy löytyä muun muassa biojätteen, lasi-, ja kartonkipakkausten sekä metallin erilliskeräysastiat.
Rauman jätehuoltomääräykset myötäilevät tulevaa valtakunnallista jätelakiuudistusta, jossa biojätteen keräykseen tulee selkeitä tiukennuksia.
Lain piti astua voimaan jo tammikuun alussa, mutta näillä näkymin se otetaan käyttöön ensi kesänä. Laissa tullaan määrittelemään eri jakeille eri mittaisia siirtymäaikoja.
– Jätelakiuudistuksessa linjataan, että kaikissa asuinkiinteistöissä, jotka sijaitsevat yli 10 000 asukkaan taajamissa, täytyy olla biojätteen erilliskeräys.
– Tosin kiinteistöllä voi olla myös komposti vaihtoehtona. Moni varmasti suunnittelee naapurin kanssa myös kimppa-astiaa.

Remonttijäte ei kuulu taloyhtiölle
Tarja Sillanpää muistuttaa, että taloyhtiön asukkaan tekemät tai teettämät remonttijätteet eivät kuulu taloyhtiön jätepisteeseen, vaan ne pitää tuoda itse jäteasemalle.
Valitettavasti yhä edelleen jätekuljettajat löytävät jäteastian viereen kiikutettuja maalipurkkeja ja muita rakennusjätteitä.
Jätekuljettaja ei voi rakennusjätettä ottaa mukaansa, sillä hän kuljettaa vain kotitalouksien polttokelpoista jätettä, johon rakennusjäte ei kuulu.
Käytännössä kuljettajalla ei ole mitään mahdollisuutta ottaa mukaansa rakennusjätettä, kodinkoneita tai huonekaluja.
– Isännöitsijä joutuu ottamaan yhteyttä huoltoyhtiöön rakennusjätteen poisviemiseksi. Jokainen ymmärtää, että tästä tulee lisäkuluja, jotka lankeavat koko taloyhtiön asukkaille yhtiövastikkeiden muodossa.
Muovipakkausjätteen keräys kiinnostaa
Yhä useammassa taloyhtiössä on keräysastiat myös muovipakkausjätteelle.
Se onkin kannattavaa, sillä erilaiset muovipakkaukset täyttävät polttokelpoisen jätteen astian nopeasti.
Tarja Sillanpää kertookin, että erillisen muovipakkauskeräysastian hankkiminen näkyy myös kukkarossa, jos sen avulla voidaan vähentää polttokelpoisen jätteen määrää.
– Muovipakkausjätteestä ei asiakkaan tarvitse maksaa kuin kuljetusmaksu, sillä se vastaanotetaan tuottajayhteisön terminaaliin maksutta.
Hevossuontie 50, 26510 Rauma, puh. 02 823 5954, hevossuo@rauma.fi