Kaupallinen yhteistyö

Maailman puhtainta possua - kurkista possujen elämään possulivessä

Atria Perhetiloilla possut kasvatetaan täysin ilman antibiootteja, mikä vaatii erittäin hyvää huolenpitoa possujen terveydestä ja hyvinvoinnista. Kasvatus ilman antibiootteja on mahdollista vain, kun eläimiä hoidetaan ja ruokitaan hyvin niin, etteivät ne sairastu.

- Olosuhteiden on oltava oikeat. Osastot ovat kuivia ja lämpimiä ja ilmanvaihto sekä rehustus kunnossa. Tämä on kestävyyslaji ja jokapäiväistä rutiinia. Ammattitaito on sitä, että reagoi ennen kuin mitään on sattunut, sanoo Pentti Honkala, nurmolaisen Honkalan possutilan isäntä.

Possujen terveyttä ylläpitää hyvien kasvatusolosuhteiden lisäksi laadukas ravinto. Perhetilojen possut syövät Atrian oman rehuyhtiön, A-Rehun valmistamaa rehua, jonka koostumus on tarkkaan mietitty. Lisäksi possut syövät viljaa, joka on yleensä kasvanut tuottajan omalla pellolla tai naapurissa. Kaikki Perhetilojen possujen ruokavaliossa on peräisin suomalaisilta pelloilta, eivätkä possut syö lainkaan esimerkiksi soijaa.

Antibioottien käyttö lihantuotannossa, myös ennaltaehkäisevästi, on yleistä muualla Euroopassa. Runsas antibioottien käyttö kertoo usein puutteista eläinten kasvatuksessa ja hoidossa. Runsas antibioottien käyttö myös lisää antibioottiresistenssiä eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen muodostumista. Atria Perhetiloillakin possuja lääkitään toki tarvittaessa. Jos joku possuista sairastuu, tutkii eläinlääkäri sen ja määrää sille tarvittaessa lääkekuurin. Mikäli possu saa antibioottikuurin, kirjataan kuuri sen tietoihin, ja sen korvasta poistetaan antibiootittomuudesta kertova merkki.

- Antibiootittomuus on vaatinut hiukan lisää vaivannäköä, huolellisuutta ja kirjanpitoa, mutta isoja muutoksia normaaliin rutiiniin ei ole tullut. Possumme ovat olleet hyvin terveitä tähänkin saakka, ja suurin osa possuista on lähtenyt meiltä antibioottivapaina jo ennen tätä uutta Antibioottivapaa-merkintää pakkauksessa, Honkala kertoo.

Toiveeseen avoimuudesta vastataan

Kuluttajien toiveita kuunnellaan Atrialla tarkoin. Lihan alkuperä kiinnostaa yhä useampaa kuluttajaa, ja Perhetilalliset haluavat vastata toiveeseen avoimella ja jäljitettävällä lihantuotannolla. Ilman antibiootteja tuotettu suomalainen liha on puhdasta ja turvallisempaa kuin ulkomailta tuotu liha. Kaikki Atrian Perhetiloilta tuleva liha on jäljitettävissä aina yksittäiseen eläimeen saakka, ja jokaisessa kaupassa myytävässä lihapakkauksessa kerrotaan, miltä tilalta liha on peräisin.

Yksi esimerkki avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä on Honkalan tilalta juuri käynnistetty Possulive. Live-lähetys sikalasta tuo kelle tahansa mahdollisuuden päästä seuraamaan possujen normaalia arkea.

- Meiltä peräänkuulutetaan avoimuutta ja tämä on yksi tapa palvella kuluttajaa, Honkala perustelee tilan lähtemistä mukaan Possuliveen.

SEURAA VERKOSSA