Kaupallinen yhteistyö

Maalämpöön siirtyminen kannattaa aloittaa hyvällä suunnittelulla

Oman talon lämmitysjärjestelmän uusiminen kannattaa aloittaa perusteellisella kokonaiskartoituksella, jossa käydään läpi tarpeet ja tekniikka.
– Kaikkein tärkeintä on kokonaisuuden kartoittaminen. Se on hyvä tehdä paikan päällä, jotta löydetään oikea nimenomaan kyseiseen kohteeseen sopiva ratkaisu, sanoo Jyrki Kartano.
Tekniikan kehittyessä erityisesti etähallinnat ja myös pörssisähkön hintaan sidottu käyttö on mahdollista sekä maalämpölaitteissa että vesi-ilma-laitteissa. Lisäominaisuudet vaativat sitä varten tehdyt ratkaisut, jotta käyttö on tehokasta.
– Pörssisähköohjausta varten järjestelmä pitää suunnitella niin, että lämpöä voidaan varata riittävästi edullisena aikana. Toisaalta kun sähkö on todella edullista, on tehokkaampaa lämmittää suoralla vastuksella, Kartano pohtii.
Lisäominaisuudet nostavat investoinnin hintaa. Sähkön hinnan tasaantuminen onkin vähentänyt kiinnostusta erilaisiin optimointiratkaisuihin. Sen sijaan helppokäyttöisyys houkuttelee koko ajan.
– Voimme ottaa koneiden etäseurannan meille, jolloin näemme heti mahdolliset ongelmat. Myös kaikki järjestelmän säädöt voidaan tehdä etänä niin halutessa.

Lämpö-Kartanon maalämpöasentaja Juha-Pekka Rakkolainen opastaa Mika Sottista järjestelmän käyttöön. – Me suunnittelemme järjestelmän aina asiakkaan kannalta toimivaksi ja edulliseksi käyttää. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän varaaja tasaa lämpöheilahduksia ja säästää maalämpöpumppua.


Järjestelmän valinta ensimmäisenä

Rauman Lämpö-Kartanossa on viime aikoina laskettu asiakkaiden kanssa erityisen tarkkaan öljylämmityksestä siirtymisen kustannuksia.
Öljylämmitys voidaan korvata joko maalämmöllä tai ilma-vesilämpöpumpulla. Valtio tukee vaihdosta, sillä öljylämmityksestä pois siirtymisen kustannuksista voi tehdä verotuksessa korotetun kotitalousvähennyksen. Vaihtoehtoisesti voi anoa ely-keskukselta tukea vaihtamiseen. Tuen määrä on maksimissaan 4000 euroa.
– Ihmiset ajattelevat nyt kustannuksia todella tarkkaan. Maalämmön investointi on suurempi, mutta käyttö edullisempaa. Vesi-ilmajärjestelmässä investointi on pienempi, Rauman Lämpö-Kartanon yrittäjä Jyrki Kartano pohtii.


Huoltokäynnit pitävät tehot tallella

Käytössä oleva maalämpöpumppu kannattaa tarkistuttaa Lämpö-Kartanon huoltajilla noin viiden vuoden välein.
– Kone itsessään on melko huoltovapaa. Itse pitäisi säännöllisesti tarkkailla verkostopainetta ja käydä katsomassa että kaikki näyttää toimivalta eikä häiriövaloja pala, Kartano ohjeistaa.
Huoltojen yhteydessä tehtävät puhdistukset parantavat koneen hyötysuhdetta.
– Meiltä pyydetään paljon erityisesti asuntokauppojen yhteydessä uudelta omistajalta, voidaanko antaa käyttökoulutusta. Se on järkevää, sillä laitteiden ominaisuudet on hyvä osata.
Koulutuskäynti on normaali kotitalousvähennyksen mukainen käynti, jossa saadaan uudelle omistajalle laitteen käyttö hallintaan.

Mika Sottinen tarvitsee yrityksensä Pullapajan tarpeisiin paljon lämmintä käyttövettä. Siksi Lämpö-Kartano suunnitteli maalämpöjärjestelmään erillisen varaajan myös käyttövedelle. – Meillä oli muutaman vuoden vanha öljylämmitysjärjestelmä, mutta laskin maalämmön tuovan meille huomattavan säästön vuosittain näillä öljynhinnoilla, Sottinen sanoo.


Kysyntä pysynyt korkealla

Lämmitysmuotoremontteja tehdään koko ajan paljon. Asennustahtia hidastaa vain laitteiden toimitusten venyminen maahantuojalta ja tehtaalta.
– Asennukset menevät vähintään puolen vuoden päähän, meillä on koko ajan laitetilauksia jonossa. Maalämmössä ulkona tehtäviä valmistelevia töitä kuten maalämpöreikien poraus ja kaivaukset voidaan tehdä jo etukäteen.
Varsinainen vaihtotyö kiinteistössä kestää hyvin valmisteltuna kaksi päivää.
– Mikäli talon teknisessä tilassa on tilaa, niin kasaamme uudet laitteet toimimaan vierelle. Vaihtopäivänä liitetään käyttövesi ensin ja lämmitysjärjestelmä toisena päivänä. Näin saadaan vaihto lyhyeksi ja katkokset mahdollisimman pieniksi.
Vaihtotyötä ei myöskään aloiteta, ennen kuin kaikki tarvittavat osat on paikalla. Asukkaiden mukavuus pidetään tässäkin etusijalla.
– Mikäli talossa ei ole tilaa rinnakkaiselle asennukselle, niin vaihtoon menee pidempi aika. Silloin rakennamme tilapäisen käyttöveden lämmityksen. Nämä kohteet tehdään kesäkaudella, jolloin lämmitystä ei tarvitse järjestää.
Rauman Lämpö-Kartano on seudun johtava maalämmön asiantuntija. Pitkän historian ja luottamuksen takana on huolellisesti tehty työ ja vastuu työn jäljestä.
– Me olemme paikallinen kivijalkaliike ja vastaamme omasta työstämme. Meillä ei ole varaa tehdä huonosti.

Korotettu kotitalousvähennys

Korotettu kotitalousvähennyksen määrä on 3500 euroa per henkilö öljylämmityksestä luovuttaessa. Vähennykseen oikeuttavan työn osuus on 60 prosenttia. Omavastuu säilyy 100 eurossa. Korkeampi kotitalousvähennys öljylämmitysremonteille on voimassa vuosina 2022–2027.

Täyteen 3500 euron kotitalousvähennykseen oikeuttaa 6000 euron suuruiset työkulut öljylämmitysremontista. (6000 x 0,6 = 3600 – 100 omavastuu = 3500 €). Käytännössä tämä tarkoittaa, että täyden kotitalousvähennyksen saava henkilö maksaa 3500 euroa vähemmän veroja ko. vuonna. Puolisot voivat saada yhteensä enimmillään 7000 euroa kotitalousvähennystä.

Rauman Lämpö-Kartano Oy

Metallitie 20, 26100 Rauma, p. 02 822 5502
avoinna ma – pe 7 – 17, la suljettu
www.lampokartano.fi