Kaupallinen yhteistyö

Metsäasiantuntija auttaa omistajaa joka käänteessä

​Metsäasiantuntija Jari Vanhatalo, Laura Koivunen sekä Erkki Koivunen tarkastelevat myrskyvaurioita Kuivalahdella. Metsä on ollut Koivusten elämässä isossa roolissa aina, sillä Erkin isän pappa oli perustamassa Kuivalahden Sahaa. ​

Raumalainen metsänomistaja Erkki Koivunen kuuntelee korpin ääntä kävellessään tuttua laavua kohti.

Nämä Kuivalahden metsät ovat olleet aina osa hänen elämäänsä, pikkupojasta lähtien. Nykyisin hän omistaa metsät perheenjäsentensä kanssa.

Metsä merkitsee omistajilleen taloudellisen tuoton lisäksi paljon muuta.

– Metsä on perinteisen puuntuoton lisäksi metsästystä, marjastusta ja sienestämistä sekä myös hyvä paikka nauttia luonnosta.

– Minä käyn myös ratsastamassa metsäpoluilla, Erkin tytär Laura Koivunen jatkaa.

Hoidettu metsä tuottaa hyvin

Kun Aila-myrsky pyyhkäisi koko voimallaan Kuivalahden yli, seuraavana aamuna Erkki Koivunen ihmetteli sen jälkeen jättämää tuhoa metsässään. Puita oli kumollaan siellä täällä ja varsin isolla alueella.

Onneksi Erkki oli sopinut jo valmiiksi metsäkäynnin Metsä Groupin paikalliseen metsäasiantuntija Jari Vanhatalon kanssa, joka tuli tekemään tilannearvion ja suunnitelman metsän hoitotoimenpiteistä.

– Jos olisi poistettu vain tuulenkaadot, eikä olisi mietitty metsään hoitotarpeita kokonaisvaltaisesti, jäisi metsän tuotto tulevaisuudessa heikommaksi, Vanhatalo kertoo.

Jari Vanhatalon toiminta-alueeseen kuuluvat Rauma, Rauman Lappi sekä Eurajoki vanhaan Luvian rajaan asti.

Räätälöityä metsänhoitoa myös etäomistajille

Metsä Groupin metsäasiantuntijat työskentelevät laaja-alaisesti puukaupan ja metsänhoidon parissa.

Jari Vanhatalon mukaan tärkeintä on saada hyvä keskusteluyhteys asiakkaan kanssa, jolloin he voivat yhdessä pohtia, millaisiin metsätoimiin on ryhdyttävä.

– Jotkut haluavat tehdä metsässään mahdollisimman paljon itse. Osa taas haluaa, että Metsä Groupin ammattilaiset tekevät kaiken alusta loppuun.

Palvelupaketti rakennetaan aina metsänomistajan tarpeiden mukaan ja päätökset toteutettavista toimenpiteistä tekee metsänomistaja.

Vastuullista ja kestävää metsien käyttöä

Vihreitä arvoja arvostetaan yhä enemmän, ja luonnollisesti myös Metsä Groupilla metsänhoito on vastuullista.

Metsien taloudellinen hyödyntäminen ja monimuotoisuuden säilyttäminen eivät sulje toisiaan pois.

– Suomen metsät ovat suurelta osin sertifioitu ja Metsä Groupilla on myös omia toimia, kuten tekopökkelöiden tekeminen harvennus ja uudistushakkuiden yhteydessä, Vanhatalo kertoo.

Puuta tarvitaan Raumalla enemmän

Puuntarve Raumalla kasvaa lähivuosina entisestään.

Raumalle vuoden 2022 loppupuolella valmistuva moderni saha tulee käyttämään mäntytukkia noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

– Puu on uusiutuva materiaali, jolla voimme korvata fossiilisista raakaaineista valmistettavia tuotteita. Tukeista saamme sahatavaraa, joka sitoo hiiltä pitkään eli koko elinkaarensa ajan, samoin kuin siitä valmistetut tuotteet. Rauman saha tulee keskittymään vaativiin asiakastuotteisiin, kuten komponentti- ja puusepänteollisuuden tuotteisiin, projektijohtaja Harri Haapaniemi kertoo.

Lisätietoja: Jari Vanhatalo puh. 0505904582 ja jari.vanhatalo@metsagroup.com