Kaupallinen yhteistyö

Milcan päänsärky katosi silmälaseilla - Silmäoptikot Palmu huolehtii raumalaisten näkemisestä

Milcalle kuuluu nyt hyvää. Päänsärky, huono olo ja jatkuva silmien siristely loppuivat, kun hän sai silmälasit.

Muutama vuosi sitten esikoulussa, nyt kolmasluokkalainen Milca Kantonen teki muiden lasten tavoin päivittäin tehtäviä, joiden parissa hänellä alkoi aina särkeä pää ja tuli huono olo. Tämä johti useimmiten itkuun ja vanhemmat alkoivat selvittää asiaa.

- Epäilin ensimmäiseksi, että se johtuisi silmistä, mutta neuvolassa minulle sanottiin, ettei niissä ole mitään vikaa, Milcan äiti Elina Tenlen kertoo.

Päänsärky jatkui ja asiaan oli saatava selvyys, mitä nopeammin sen parempi. Seuraavana oli vuorossa vierailu silmälääkärillä.

- Testien ja tutkimusten jälkeen jälkeen silmälääkäri totesi, ettei tämän tytön silmissä ole mitään vikaa, vaan käytös johtuu jostakin muusta.

Esikouluvuosi jatkui ja Milcan oli vaikea oppia uusia asioita, jotka vaativat tarkkaavaisuutta lähityöskentelyssä.

- Sitten kuulin Milcan kaverin äidiltä, että hän on käynyt tyttäriensä kanssa tutkimuksissa Raumalla Silmäoptikot Palmulla.

- Otin yhteyttä Palmuun ja Pekka pyysi tulemaan tutkimukseen. Siinä sitten selvisi, että Milca näkee hyvin, mutta hänen silmänsä joutuvat tekemään paljon töitä tarkentaakseen, ja siinä ne väsyvät nopeasti.

Elina kertoo, että Milca joutui esimerkiksi lukiessaan katsomaan tasaisin väliajoin pois kirjasta, jotta silmä jaksaisi tehdä töitä.

"Kamala ajatella, että mikä tilanne nyt olisi jos olisimme uskoneet vain silmälääkärin sanaan emmekä olisi käyneet Pekan luona tutkituttamassa Milcan silmiä."

Pekka Palmun tekemän perusteellisen näöntutkimuksen ja lääkärikonsultoinnin jälkeen Milca sai silmälasit, joita hän on käyttänyt siitä päivästä lähtien koko ajan.

- Lukeminen parani siitä hetkestä. Nyt rivit kirjan sivuilla eivät ole enää hukassa, vaan Milca pystyy lukemaan lepuuttamatta silmiään joka toisen rivin jälkeen. Myös päänsärky, huono olo ja jatkuva silmien siristely loppuivat välittömästi.

Mikäli Elina ei olisi kuullut positiivisia kokemuksia Milcan kaverin äidiltä tai törmännyt sosiaalisessa mediassa juttuun Silmäoptikot Palmun tutkimuksista, saattaisi tilanne olla täysin toinen.

- Kamala ajatella, että mikä tilanne nyt olisi jos olisimme uskoneet vain silmälääkärin sanaan emmekä olisi käyneet Pekan luona tutkituttamassa Milcan silmiä, Elina toteaa.

- Myös sitä tulee mietittyä, että kuinka monella muulla lapsella on sama ongelma ja he saavat saman alkuperäisen diagnoosin kuin Milca. Lääkäriltä kun saa selvityksen, niin usein siihen uskotaan ja asia jää siihen. Toivon, että jos joku vastaavien ongelmien kanssa painiva lukee tämän, niin he saisivat tästä vinkin ottaa asian uudelleen tarkasteltavaksi ja käydä optikon luona tutkimuksissa. Optikkohan on näkemisen vaivoissa se oikein ammattilainen.

Pekka Palmu korostaa osaavan henkilökunnan merkitystä. Hyvää palvelua Kuninkaankadulla tarjoavat Pekan lisäksi Anniina Lehto, Katariina Lehto ja Salla Puumalainen - Pekan sylissä olevaa Nipsua unohtamatta!

Tärkeää apua näkemiseen - asiantuntevasti

Silmäoptikot Palmu huolehtii raumalaisten näkemisestä ja tekee tiivistä yhteistyötä silmälääkärien kanssa.

Optometristi Pekka Palmulla riittää tarinoita näkemisestä. Vastikään hän vastasi puhelimeen, kun asiakas soitti ja kertoi tietokoneen ruudun näyttävän toisella silmällä oudolta. Pekka pyysi asiakkaan heti paikalle, suoritti OCT-kuvauksen eli silmän valokerroskuvauksen ja teki havainnon.

- Silmä ei näyttänyt normaalilta. Huomasin heti, että tarkan näön keskuksessa oli ongelmia ja ohjeistin asiakkaan välittömästi silmälääkärille. Silmälääkäri teki diagnoosin ja lähetteen jatkotutkimuksiin Satakunnan keskussairaalaan. Asiakas oli sairaalassa seuraavana aamuna. Hoitoketju toimi moitteettomasti ja asiakas sai nopeasti oikeanlaista apua, Pekka Palmu kertoo.

Tämä tarina on hyvä osoitus siitä, miten asiantuntemus auttaa asiakasta. Oikea epäily ja nopea tie eteenpäin silmälääkärille on asiakkaan kannalta tärkeä yhdistelmä.

- En väitä, että pystymme itse tekemään kaikkea, mutta näköasiantuntijoina pystymme haarukoimaan onko kiire vai ei ja tarvittaessa käyttämään silmälääkäriyhteyksiämme, että saamme asiakkaan nopeasti eteenpäin. Pidämme siitä huolen, että raumalaisilla on tällainen palvelu käytettävissään joka arkipäivä helposti, turvallisesti ja nopeasti, Palmu lupaa.

Näköasiantuntijuutta ylläpidetään

Pekka Palmun lisäksi Silmäoptikot Palmun väestä myös Katariina Lehto on optometristi, jolla on optikoita laajemmat valmiudet tehdä näöntutkimuksia. Optometristien ja optikoiden täydennyskoulutusta ohjaa ja valvoo Optometrian Eettinen Neuvosto. Oman näöntutkijan koulutuspisteet voikin tarkistaa julkisesta täydennyskoulutusrekisteristä, joka löytyy Näe ry:n nettisivuilta.

- Olen aina pitänyt monipuolista koulutusta ja hyviä näöntutkimuslaitteita tärkeimpinä kilpailutekijöinämme. Tekniikan merkitys on vuosien mittaan yhä korostunut ja laitteiden on oltava ajan tasalla, Pekka Palmu linjaa.

- Pidämme myös huolen, että meillä on jatkuvasti alalla vaadittavat täydennyskoulutukset käytynä. Eikä opiskelu tietenkään rajoitu vain siihen. Henkilökunnan osaaminen on asia, josta emme koskaan tingi, Palmu jatkaa.

Paikalliselta näköasiantuntijalta löytyy myös monipuolinen näöntutkimuslaitteisto, joka ei ole itsestäänselvyys alan liikkeissä. Palmulta löytyvät esimerkiksi OCT-laite, näkökenttälaite ja silmämikroskoopit, joiden avulla voidaan tallentaa kuvaa videona ja lähettää materiaali välittömästi silmälääkärille.

Silmäoptikot Palmun asiantunteva ote on huomattu laajemminkin. Viime vuonna yritys osallistui Suomen Yritysvalioiden tekemään asiakastyytyväisyyskyselyyn, jossa haastateltiin satoja raumalaisia. Asiakkaiden antamaksi keskiarvoksi Silmäoptikot Palmu sai 4,2, mikä on korkein optikkoliikkeiden saavuttama tutkimustulos Raumalla.

- Isona asiana näen sen, että me olemme toimineet täällä jo pitkään. Meidät tunnetaan ja meihin luotetaan.

Lue lisää Silmäoptikot Palmusta verkkosivuilta ja Facebookista.