Kaupallinen yhteistyö

Miten toimia kriittisessä rahatilanteessa?

Ihmisen tulotasosta riippuen, taloudellisia kriisitilanteita on monia erilaisia. Erittäin korkeapalkkaisten ihmisten mielestä kova kriisi on jo silloin, kun palkkapäivään on vielä kaksi päivää ja taskussa jäljellä vain sata euroa. Toisaalta, keskivertoihmisen tai pienituloisen talouden tapauksessa 400 euroa maksava rikkoutunut kodinkone tai kiireellinen tietokoneen hankinta opiskelua varten voi tuntua täysin ylitsepääsemättömältä ongelmalta.

Tällaisiin tilanteisiin voidaan yrittää varautua säästämällä, mutta sekään ei onnistu kaikilta: yhteiskuntamme velkaantumisaste on sen verran korkea, että pelkästään ajantasainen lainojen lyhentäminen on jo hyvä asia, ja säästäminen jää helposti eliittiluokan asiaksi. Pienet vakuudettomat lainat, toiselta nimeltään pikavipit, ovatkin edellä selostetuissa kriisitilanteissa pelastavia.

Kun rahan tarve on polttava, teemme helposti huonoja päätöksiä harkitsematta asioita ja vertailematta eri vaihtoehtoja. Jos tarve on saada pikavippi heti tilille, on tarjoukseen syytä tarttua vasta silloin, kun kaikki muut vaihtoehdot on käyty läpi ja kaikki seuraavista ehdoista toteutuvat:

  • osamaksumahdollisuutta ei ole

  • sukulaisilta tai ystäviltä ei voi lainata rahaa

  • oma pankki vastasi, että lainahakemuksen käsittely tulee kestämään liian pitkään

  • tarvittava rahasumma on suhteellisen pieni

  • jos rahaa ei löydy, seuraukset ovat paljon huonompia kuin pikavipin korot

Siinä tapauksessa saattaa olla sopiva aika hakea pikavippiä. Ennen kuin kuitenkaan ottaa sen ensimmäisen ja helpoimman vaihtoehdon, niitä on syytä vertailla – riippumatta siitä, mikä on ongelman aiheuttaman paniikin aste. Erilaiset lainavertailusivustot, kuten esimerkiksi kansainvälisesti toimiva Finbino, tarjoavat hyvinkin tehokkaita laskentatyökaluja siihen, että kuluttaja pystyy vertailemaan erilaisia lainoja – auton osamaksusopimuksesta vakuudettomaan pikavippiin. Vertailu on tärkeää sen takia, että pikavipit kasvattavat korkoja hyvinkin nopeasti, mikä havainnollistuu alla olevasta kaaviosta.

Pikavippivertailu on kannattavampaa silloin, jos täytyy valita niiden välillä, kumpaan lainatuotteeseen tekee vertailua: tavalliseen lainaan vai kenties pieneen pikavippiin. Jälkimmäisen todellinen vuosikorko voi olla jopa nelinkertainen tavalliseen lainaan verrattuna.

Lainan todellisen vuosikoron kasvamisen osoittavan kaavion lähde

Kun kyse on tilanteesta, joka on juuri ja juuri pikavipin ja kulutusluoton tarpeen rajalla, Finbinon tarjoama palvelu on entistä parempi apulainen: siinä päästään ensin vertailemaan pikavippitarjouksia ja lainatarjouksia, jonka jälkeen voi vielä päättää, kumpaan vaihtoehtoon päädytään. Nimittäin välillä tilanne saattaa olla sellainen, että uuden pankin pikavippi tulee halvemmaksi kuin tavallisen pankin kulutus- tai joustoluotto, ja siinä tapauksessa on erittäin suositeltavaa rauhoittua ja tutustua eri vaihtoehtoihin kuin tarttua heti ensimmäiseen luottomahdollisuuteen.

Pikavippi on viime vuosina aiheuttanut suurta velkautumista etenkin nuorten sukupolvien kohdalla, mutta sen jälkeen, kun tilanteen vakavuus tuli ilmi, asiaan on saatu muutoksia. Pikavippi-sanan negatiivinen sävy on kuitenkin vielä pysynyt ennallaan: vielä noin kymmenen vuotta sitten, kun pikavippejä saatiin tekstiviestillä ja niiden suosio oli vasta kasvamassa, ihmisille muodostui suuria velkoja pelkistä koroista. Sen jälkeen, kun havaittiin, että melkein kaikkien pikavippien todelliset vuosikorot ovat useampia satoja prosentteja, asiaan puututtiin lainsäädännöllisin keinoin. Sitä ennen velkaantumista siis aiheuttivat nimenomaan korkeat korot, joiden lyhentämistä varten haettiin uusia pikavippejä ja niiden lyhentämiseksi vielä uusia. Tänä päivänä pikavippiyrittäjät eivät enää saa leipäänsä niin helposti kuin kyseisen trendin alussa: pikavippiasiakkaita suojaavat kuluttajansuojalaki ja oikeuskäytäntö, joka on yllättävän usein pitämässä pikavippiasiakkaan puolia eikä ajamassa nopeaa riskirahaa hakevan yrityksen tuloksen kasvua.

Kriisitilanteita joka tapauksessa sattuu. Se ei ole lopullinen ongelma, että niihin ei osata varautua syystä tai toisesta. Ongelma muodostuu siitä, kun kriisitilanteeseen ei osata reagoida tai reagoidaan tekemällä paniikkipäätöksiä – ja näiltähän voi välttyä, kun osaa rauhoittua ja kääntyä logiikan sekä matematiikan puoleen.