Kaupallinen yhteistyö

Kokenut optikko-optometristi huomaa yleensä ensimmäisenä näön ikämuutokset

Anneli Nyholm suosittelee lämpimästi kaihileikkausta, sillä sen avulla hän näkee taas selkeästi ilman laseja. Kuva: Essi Miettinen

Iän myötä näkö muuttuu ja optikko-optometristin sekä silmälääkärin palvelut tulevat tarpeeseen. Ikäihmisten silmiin liittyvät ongelmat liittyvät useimmiten näön huononemiseen, minkä vuoksi hakeudutaan tutkimuksiin

Dosentti, silmätautien erikoislääkäri Antti Viljanen on tehnyt pitkään töitä ikäihmisten parissa. Tyypillinen asiakas hänen vastaanotollaan on potilas, joka on tullut silmälääkärille optometristin lähettämänä.

– 55 ikävuoden jälkeen suositellaan säännöllisiä käyntejä silmätutkimuksessa. Näöntutkimuksen yhteydessä kokenut optometristi osaa epäillä tutkimusten perusteella esimerkiksi harmaakaihia tai silmänpainetautia. Hän ei tee diagnoosia, mutta ohjaa silmälääkärin jatkotutkimuksiin, Viljanen kertoo.

”Kokenut optometristi osaa epäillä tutkimusten perusteella esimerkiksi harmaakaihia tai silmänpainetautia.”

Silmänpainetauti löytyy tutkimuksissa

Silmänpainetauti eli glaukooma on aluksi täysin oireeton. Optometristi Pekka Palmu Silmäoptikot Palmulta kertoo, että suuri osa glaukoomaa sairastavista löydetäänkin optometristin näöntutkimuksen yhteydessä.

– Näöntutkimuksen yhteydessä mitataan silmänpaine sekä tarvittaessa kuvataan näköhermon pää. Jos näistä saatujen tulosten perusteella on syytä epäillä glaukoomaa, asiakas ohjataan silmälääkärille tarkempiin tutkimuksiin. Glaukooman hoitona yleensä käytetään silmälääkärin määräämiä painetta alentavia silmätippoja ja silmänpainetta seurataan säännöllisesti.

Lääkäri Antti Viljanen muistuttaa, että optikkoliikkeessä voidaan tehdä silmänpaineen seurantaa. Optometristin mittaamat arvot syötetään tietokantaan, joka näkyy myös silmälääkärille. Yhteistyö optikkoliikkeen ja lääkärin välillä hyödyttää asiakasta, kun painemittauksiin ei tarvita joka kerta lääkäriä.

”Kaihileikkauksella on todella merkittävä positiivinen vaikutus potilaiden elämänlaatuun.”

Kaihileikkaus palautti kirkkauden

Harmaakaihia tavataan yli 65-vuotiaista noin kolmanneksella ja yli 85-vuotiaista yli 70 prosentilla. Se on siis varsin yleinen syy näön heikkenemiselle. Kaihia hoidetaan leikkauksella sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa. Kaihissa silmän mykiö eli linssi samenee, ja se voidaan korvata leikkauksessa uudella, kirkkaalla linssillä. Kaihileikkauksen jälkeen linssi toimii loppuelämän ajan eikä kaihi enää palaa. Leikkaus on ainoa hoitomuoto kaihille, ja sillä on todella merkittävä positiivinen vaikutus potilaiden elämänlaatuun.

Anneli Nyholm kertoo kaihileikkauksestaan hymyssä suin. Hänellä oli aina ollut hyvä näkö, mutta vähitellen oli alkanut tuntua, että silmät kaipasivat enemmän tarkennusta, eikä kaikki enää näkynytkään selkeästi.

– Kaihi löytyi silmistäni Silmäoptikoilla näöntarkastuksen yhteydessä. Pekka teki näöntutkimuksen ja epäili kaihia. Keväästä syksyyn kypsyttelin ajatusta leikkaukseen menosta, ja päätöksen tehtyäni hakeuduin Silmäoptikoiden suosittelemaan Turun Medilaseriin Antin leikattavaksi. Operaatio oli todella nopea, minkä jälkeen pääsimme kuskin kanssa kotimatkalle.

– Kaihileikkauksen yhteydessä minulta korjattiin myös ikänäköä. Heti leikkauksen jälkeen näin selkeästi, muutos oli todella suuri. Toipumiseen meni oma aikansa, mutta voin todella lämpimästi suositella kaihileikkausta. On ihana nähdä jälleen selkeästi, toteaa Anneli Nyholm tyytyväisenä.

Näköpäivässä asiantuntijoita apunasi

Rauman Posellissa lauantaina 7.3. järjestetään Näköpäivä -messut, jossa asiantuntijat kertovat näkemiseen liittyvistä asioista. Siellä voit keskustella näkemisestä alan eksperttien kanssa ja kuunnella tietoiskuja esimerkiksi silmäsairauksiin sekä kuivasilmäisyyteen liittyen. Messuilla on esillä tuhansia kehyksiä, pop up -kahvila ja paljon muuta.