Raumalainen Nina Peltonen valmistui logistiikka-alan perustutkintoon vuonna 2016, jonka jälkeen lähivuodet kuluivat töissä ja äitiysvapaalla. Kun reilu vuosi sitten tuli ajankohtaiseksi etsiä uusi työpaikka, lastinkäsittelyn ammattitutkinto oppisopimuskoulutuksella WinNovassa tuntui heti omalta.
Samaisen koulutuksen huomasi lähihoitajana aiemmin työskennellyt Nea Kaukola, joka oli kuullut tutuiltaan hyvää niin koulutuksesta kuin työnantajastakin, Europortsista.
Koulutus alkoi viime marraskuussa, ja jo ensi kuussa kaksikko juhlistaa tuoreita koneahtaajan titteleitään.
Mieluummin töihin kuin kouluun
Reilussa vuodessa he kouluttautuivat uuteen työhön ja saivat näin itselleen ammatin ja työpaikan.
Uudelleenkouluttautuminen aikuisiällä ei siis suinkaan tarkoita aina vuosien pakertamista tai suuria ajallisia tai taloudellisia uudelleenjärjestelyjä arkeen.
- Alussa meillä oli muutaman kuukauden pituinen teoriaosuus, ja sen jälkeen olemme opiskelleet alaa aidoissa työtehtävissä kouluttajien ohjauksessa ja saaneet TES:in mukaista palkkaa, Peltonen kertoo ja jatkaa:
- Oppisopimuskoulutus sopi enemmän kuin hyvin niin omaan persoonaan kuin elämäntilanteeseenkin. En usko, että tässä kohtaa elämääni olisin lähtenyt varsinaisesti kouluun opiskelemaan, vaan juuri näin käytännön kautta töitä tehden oli itselle se sopivin reitti.
Nea Kaukolaa motivoi erityisesti alanvaihdossa säännölliset työajat.
- Ei edes tuntunut siltä, että kävisi koulua, koulutuksesta oli tehty niin mielenkiintoinen ja käytännönläheinen.
Jokaisella oma polku
Molempien polku uudelle alalle oli lyhyt ja ytimekäs, mutta toki jokaiselle se on omanlaisensa riippuen taustakoulutuksesta, työpaikasta, jossa koulutus suoritetaan sekä työkokemuksesta. Se vaatii myös sulavaa yhteistyötä ja ammattitaitoista suunnittelua, johon WinNovalla suhtaudutaan kunnianhimoisesti.
- Taustalla pyörii koneisto, jonka pitää toimia hyvin ja suunnitellusti, jotta opiskelija saa näin tiiviisti oppinsa ja pääsee valmistumaan vuoden pintaan aikataulussa, mitä tässä tapauksessa tapahtui, koulutusvastaava Piia Ristilä WinNovalta kertoo.
Lukuisia kouluttautumisvaihtoehtoja
WinNovalla on tarjolla lukuisia kouluttautumisvaihtoehtoja myös aikuisille. Aikaa voi kulua alle vuodesta kolmeen riippuen tutkinnosta ja aiemmasta koulutuspohjasta ja työkokemuksesta. Kokonaan uusi ammatti täysin eri alalla vaatii luonnollisesti enemmän aikaa.
Monimuoto-opiskelu antaa mahdollisuuden opiskella mm. etänä verkossa, oppisopimuksella puolestaan pääsee heti kiinni työhön.
Oppisopimuksella tutkinnon tai sen osan voi suorittaa, vaikka useammassa yrityksessä, ja suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin ammatillinen koulutus tai lukio. Oppisopimuksella kouluttautuu työtä tehden samalla, kun saa palkkaa ja kerryttää työkokemusta.
Se sopii myös lisäkoulutuksen hankkimiseen, sillä opiskelija voi suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia. Jokainen 15-vuotias ja sitä vanhempi voi opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutus perustuu opiskelijan ja työnantajan väliseen kirjalliseen työsopimukseen, joka solmitaan määräajaksi (oppisopimus). Oppisopimuksen edellytyksenä on työpaikka, jossa on töitä vähintään 25 tuntia viikossa.
- Se on työelämälähtöinen tapa opiskella ammatti, vaihtaa alaa, saada todistus omasta osaamisesta, jatkaa loppuun kesken jääneet opinnot tai hankkia lisäkoulutusta, Ristilä kertoo.
Jatkuva haku
WinNovalla valittavana on yli 100 erilaista tutkintoa ja lukuisia tutkinnon osia. Ammatilliseen koulutukseen voi aikuinenkin hakeutua ympäri vuoden jatkuvan haun kautta. Lisää tietoa opiskelusta löytyy niin WinNovan sivuilta www.winnova.fi kuin suoraan hakupalveluiden opoilta.
Monta eri tapaa opiskella aikuisiällä
-
Monimuotokoulutuksena (lähi- ja verkko-opetus, työelämässä oppiminen)
-
Kokonaan työelämässä, jolloin ei ole opetusta oppilaitoksessa
-
Osaaminen on mahdollista osoittaa kokonaan näytöillä
-
Oppisopimuskoulutuksena