Kaupallinen yhteistyö

Ole reilusti luovuttaja!

Jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki (vas.) ja jätehuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kannustavat reippaaseen kevätsiivoukseen.

Keväällä siivotaan ja laitetaan paikat kuntoon.

Nyt on myös oikea aika miettiä, kuinka monta kuutiota kodin pinta-alasta käyttää sellaisen tavaran säilyttämiseen, jota ei ole käyttänyt pitkään aikaan.

Ja mitä siitä tilasta maksaa vuokran tai asuntolainan muodossa.

– Jollain voi löytyä kaapista laatikollinen erilaisia johtoja, jotka odottavat sitä kuuluisaa “parempaa päivää”. Esimerkiksi vanhojen puhelimien laturinjohtoja tai scart-johtoja televisioon, jota ei enää omista. Sellaisista kannattaa pyrkiä eroon, toteaa Rauman seudun jätehuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää.

Vanhoja puhelimia ei myöskään turvallisuusriskin takia saa säilyttää piironginlaatikossa, sillä vanhat akut voivat pahimmassa tapauksessa syttyä tuleen.

– Samasta syystä vanhat paristot pitäisi säilyttää palamattomassa astiassa ja patterien navat olisi hyvä teipata. Ennen kuin laittaa ne keräysastiaan, joita löytyy kauppojen auloista, jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki neuvoo.

Jos ystäväsi tai läheisesi on “hamstraajaluonne”, voit kysyä häneltä suoraan, onko hän laskenut, kuinka paljon kodin pinta-alasta on valjastettu sellaisen tavaran käyttöön, jota ei enää tarvitse.

– Kyllä esimerkiksi vaatteissa voisi ajatella niin, että jos ei ole muutamaan vuoteen käyttänyt, niin tuleeko enää käytettyä ollenkaan.

Mieti, olisiko jollain muulla käyttöä tavarallesi

Ympäristöystävällisin teko on olla ostamatta sellaista tavaraa, jota ei tarvitse. Näin ylimääräistä jätettä ei kerry.

Jos kuitenkin on virheostoksen tehnyt, ei sitä kannata heittää jäteasemalle, vaan tavaralla voi olla aivan uusi elämä jonkun muun hoteissa.

Yllättävän monella voi olla vaatekaapissa vanhoja “tavoitevaatteita”, jotka suunnittelee vetävänsä päälle sitten, kun on laihduttanut ne ylimääräiset parikymmentä kiloa.

– Hyvin moni laihduttamisessa onnistuja kuitenkin ostaa uusia vaatteita siinä vaiheessa. Ei ne vanhat tavoitefarkut kuitenkaan tule käyttöön, Hevossuon jäteaseman autovaa’an hoitaja Kaisa Tarujoki pohtii.

Ehjiä, hyväkuntoisia vaatteita voi myydä kirpputoreilla tai lahjoittaa vaikka SPR:lle.

Esimerkiksi UFFin keräyslaatikkoon voi laittaa jälleenmyyntikuntoisia vaatteita.

Poistotekstiilistä tehdään uusia vaatteita

Raumalla toimii myös poistotekstiilikeräys, jonka keräyspisteitä on seitsemässä eri pisteessä. Yksi löytyy esimerkiksi Eteläkadun varrelta.

– Kyseessä ei ole lumppukeräys, johon on voinut laittaa vaikka matonkuteita, vaan kyseessä on ehjien, puhtaiden ja kuivien vaatteiden keräys. Käsittelyssä vaatteista poistetaan kuidut, jotka käytetään uudelleen vaateteollisuudessa, Tarja Sillanpää kertoo.

Vaatteista tehdään myös erilaisia suodattimia ja äänieristyslevyjä. Suomessa on myös erilaisia yrityksiä, jotka tekevät kierrätysvaatteista erilaisia kuluttajatuotteita.

– Poistotekstiili käsitellään kotimaassa, Tarujoki lisää.

Poistotekstiilikeräykseen eivät käy alusvaatteet, peitot, tyynyt ja vanua sisältävät tekstiilit.

Poistotekstiileistä voidaan eritellä Hevossuon jäteasemalla myös materiaalia, jos esimerkiksi käsityöläiset tarvitsevat töihinsä farkkua, villaa tai vaikka pitsiä.

– Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä tänne.

LUOVUTTAJAN TÄRKEÄT PÄIVÄT RAUMALLA

  • Risuviikot Hevossuolla, viikot 14–18, 4.4.–6.5.
  • Vaarallisen jätteen keräystempaus 13.–14.5.
  • Jätteiden yö 10.6.
  • Saariston romunkeräys, Rokin ja Manterenpään venelaitureilla 18.6.