Kaupallinen yhteistyö

Osuuspankki tekee työtä nuorten talousosaamisen eteen

OP Länsi-Suomen asiakasneuvoja Emma Paukamainen puhuu nuorille säästämisen tärkeydestä ja oman talouden hallinnasta. Jo kympillä kuussa voi aloittaa säännöllisen säästämisen, hän muistuttaa.

Ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, että pankin edustajat käyvät pitämässä oppitunteja, mutta totta se on. OP Länsi-Suomi haluaa herätellä sekä nuoria että heidän vanhempiaan puhumaan rahasta ja nuorten talousasioiden hyvästä hoitamisesta. Sillä kun on kauaskantoisia vaikutuksia nuoren elämään.

– Hyvää oman talouden hallintaa on se, että tietää mihin raha kuluu ja miten omaa taloutta voi ylipäätään hallita. Tähän on nykyään tarjolla käteviä työkaluja, OP Länsi-Suomen asiakasneuvoja Emma Paukamainen sanoo ja viittaa esimerkiksi OP Junior, OP-mobiili ja Pivo-sovelluksiin.

OPxRahapuhetta -oppituntien avulla OP Länsi-Suomi haluaa ensisijaisesti muistuttaa nuoria säästämisen merkityksestä oman talouden hallinnassa.

– Säästämisellä voi varautua pahan päivän varalle tai sen avulla voi toteuttaa unelmia. Pienelläkin säästämisellä on iso merkitys ajan kuluessa, Paukamainen sanoo ja jatkaa:

– Onneksi säästäminen tuntuu olevan nykyään in nuorten keskuudessa. Sen huomaa nuorten käytöksestä siten, että monet haluavat varata ajan keskustellakseen esimerkiksi ASP-tilistä. Yhä useampi on ymmärtänyt säästämisen merkityksen ja juuri sitä me tällä työllä tavoittelemme.

OP Junior -sovellus on 10–17-vuotiaille mainio tapa tutustua oman talouden hallintaan.

Taloustaidon tunneilla säästäminen on yksi avainteemoista. Nuorille halutaan myös kertoa, että säästämistä voi harjoitella.

– Nykyään on olemassa todella käteviä säästämisen tapoja. Yksi suosituimmista on Säästölipas, jonka voi avata verkkopankkiin. Sinne voi määrittää summan, joka menee säästöön jokaisesta korttimaksusta, Paukamainen kertoo.

– Säästölippaaseen voi ottaa käyttöön myös automaattisen rahastosäästämisen. Tällöin säästölippaaseen asetetaan säästötavoite ja sitten, kun säästötavoite on täynnä, ylimenevät rahat siirtyvät itse valitsemaan indeksirahastoon viikoittain, Paukamainen jatkaa.

Hyvää palautetta

OP Länsi-Suomi on saanut runsaasti myönteistä palautetta aktiivisesta otteesta nuorten raha-asioiden opettajana. Nuoret ovat ottaneet mielenkiinnolla vastaan tarjotut vinkit. Tämän vahvistaa lehtori Ilkka Pulli Rauman Lyseon lukiosta.

– Pankin järjestämä oppilaitostunti on oppilaille kiinnostava, koska sen avulla saa tietää, mitä oikeassa elämässä tapahtuu. Pankkivirkailijan puhetta kuunnellaan ehkä opettajavetoista tuntia vakavammin ja annetut esimerkit maksuhäiriöistä, luottokorteista, ASP-säästämisestä, pienistä viikkosäästöistä ja niin edelleen ovat tärkeitä, Pulli kiittelee.

Nuoren elämän kannalta on ensiarvoisen tärkeää oppia oikeanlainen rahankäyttö jo mahdollisimman varhain. Kun nuori joutuu omassa arjessaan puntaroimaan ostamisen ja säästämisen välillä, päätöksellä voi olla vaikutuksia, jotka näkyvät pitkään.

– Puhumme paljon myös pikavipeistä. Valistukselle on edelleen runsaasti tarvetta, sillä kaikki nuoret eivät ymmärrä, kuinka hankalaan tilanteeseen esimerkiksi maksuhäiriömerkintä voi johtaa. Yritämme kaikin tavoin opastaa oikeanlaiseen rahankäyttöön, Emma Paukamainen painottaa.

Vinkkejä raha-asioiden hoitamiseen:

  • Jokaisen tulee hahmottaa tulonsa ja menonsa, jotta voi suunnitella omat raha-asiansa. Yksinkertainen budjetti tuloista ja menoista tuleville kuukausille auttaa raha-asioiden hahmottamisessa.
  • Menojen priorisointia on syytä pohtia. Ovatko kaikki heräteostokset todella tarpeellisia vai kannattaisiko mieluummin säästää?
  • Maksuhäiriömerkintöjä tulee karttaa, koska ne tekevät elämästä hankalaa. Jos tilanne kuitenkin pääsee pahaksi eikä laskua meinaa saada maksetuksi, kannattaa neuvotella laskuttajan kanssa ja jutella pankissa asiantuntijan avustuksella, miten tilanteen voisi ratkaista.
  • Rahankäytön opettelu jo varhain on tärkeää ja oman kodin esimerkillä on iso merkitys.
  • Säästämisen harjoittelu onnistuu helposti. Jokaisella on varmasti unelmia, joiden toteuttamiseen tarvitsee rahaa. Säästölipas-palvelu on hyvä esimerkki siitä, miten säästämisessä pääsee helposti alkuun.

Taloustaitoviikolta oma talous haltuun – digisti

OP Länsi-Suomi viettää taloustaitoviikkoa digisti 23.-29.3.2020. Poikkeuksellisen tilanteen vuoksi tilaisuudet konttoreilla siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Taloustaitoviikkoon voi kuitenkin osallistua facebookissa. Lisäksi oppilaitoksille on tarjolla mahdollisuus varata Taloustaidon oppitunti verkkoluentona. Ajankohtaisista talousasioista ja säännöllisestä säästämisestä pidämme webinaarin torstaina 26.3. Katso lisää taloustaitoviikon teemoista ja oppilaitostuntien varaamisesta OP Länsi-Suomen verkkosivuilta: www.op.fi/web/op-lansi-suomi/taloustaitoviikko2020