Kaupallinen yhteistyö

Perheyrityksen kasvattamana oppii arvostamaan työtä

- Työnkuvani talossa on laaja. Tittelini on markkinointi, mutta nykyään ehkä puolet ajasta menee markkinointiasioita hoitaessa, toinen puoli kaikkeen muuhun mahdolliseen, kuten operatiiviseen johtoon, IT-tukihenkilön sijaistamiseen ynnä muuhun, kertoo Mikko-Matti Pelamo, yksi Rauman Akun kolmesta omistajasisaruksesta.

Ei ole itsestäänselvyys, että Mikko-Matti tekee intohimoisesti töitä Rauman Akun menestyksen eteen. Mikko-Matin nuoruudessa oli ajanjakso, jolloin hän ei halunnut olla perheen yrityksen kanssa missään tekemisissä.

- Puhun siitä ajasta nuorena kapinana. Olen 13 vuotiaasta asti ollut enemmän ja vähemmän omasta tahdosta Akussa töissä. Armeijan jälkeen lähdin Poriin opiskelemaan ja vannoin, että Akkuun en palaa, Mikko-Matti muistelee huvittuneena.

Rauman Akku on näytellyt Mikko-Matin ja hänen sisarustensa elämässä aina suurta roolia.

- Rauman Akku on ollut olemassa koko elämäni ajan, mutta ei sitä varsinkaan nuorempana mitenkään miettinyt, että on perustajan lapsenlapsi tai toimitusjohtajan poika, Mikko-Matti kertoo.

Opiskeluaikana vaarin ja vanhempien tekemän työn arvo alkoi kirkastua Mikko-Matille, kun hän ymmärsi kuinka pienestä kaikki on lähtenyt liikkeelle.

- Halusin mennä kantamaan korteni kekoon. Tein opinnäytetyöni Rauman Akun vaiheista, haastattelin vaaria videolle ja tuli syvä kunnioitus vaaria ja hänen tekemää työtään kohtaan, silloin ymmärsin mistä on lähdetty ja mihin on tultu, Mikko-Matti muistelee.

Ei ole itsestäänselvyyksiä

Valmistumisen jälkeen Mikko-Matti työskenteli ensin mainosfirmassa. Työ oli mielekästä, mutta se ei tuntunut loppuelämän hommalta.

- Olin jonkin aikaa työtön ja eräänä päivänä soitin äidille, että tulisin maanantaina töihin. Äidin vastaus oli järkytys, ei kuulemma ole juuri nyt minulle töitä, Mikko-Matti muistelee.

Mikko-Matti todisti markkinointiosaamisensa ja pääsi aluksi töihin kaupungin tuella.

- Tajusin, että olen ollut koko elämäni ajan eräänlaisessa valmennuksessa työelämää varten. Nyt kun oli ”tosi paikka” kyseessä, työpaikka ei ollutkaan enää itsestäänselvyys. Tämä oli itselleni hyvä koulutus, minut on oikeasti opetettu tekemään töitä, Mikko-Matti kertoo.

Äidin nukuttua pois vastuu yrityksestä on siirtynyt enemmän sisarusten harteille. Työasiat valvottavat toisinaan myös öisin, mutta Mikko-Matti kuvaa painetta ennemminkin positiiviseksi. Hän kokee tärkeänä sen, että työyhteisössä säilyy hyvä henki ja positiivinen tekemisen meininki.

- Mitään ei ole tämä yritys vienyt pois, päinvastoin. Olen tyyppi, joka tekee ensin ja miettii sitten. Työn tuoman vastuun kautta on pitänyt opetella tekemään asiat toisin päin. Nyt on kyse 28 ihmisen työpaikasta, Mikko-Matti kuvaa omistajasisaruksiin kohdistuvaa painetta.

- Me Rauman Akussa ollaan kuitenkin tosi matala organisaatio eli kukaan ei ole pomo kellekään. Sisarusvalta ei ole tullut taloon, Mikko-Matti lupaa.