
Jätteiden lajittelu tuottaa raumalaisille haasteita. Energiajätteen huonon laadun vuoksi sen keräys lopetetaan Rauman seudulla kokonaan vuoden 2018 loppuun mennessä.
- Huonolaatuinen energiajäte on liian kallista käsitellä. Raumalla energiajätteen seasta on löytynyt paljon sinne kuulumattomia jätejakeita. Kyseessä on joko tiedon puute tai välinpitämättömyys, kertoo Hanna Sokka Rauman seudun jätehuoltolaitokselta.
Energiajätettä on vuoden loppuun mennessä ehditty kerätä siis vain noin neljän vuoden ajan. Polttoon ohjatun energiajätteen tilalle tulee materiaalikierrätykseen ohjattava muovipakkauskeräys.
- Jos sinulla on omassa tai taloyhtiösi pihassa energiajäteastia, anna sen jäädä vuodenvaihteessa paikalleen. Toimitamme omakotitaloasujille postitse ja taloyhtiöille isännöitsijän kautta uuden tarran jäteastian kylkeen. Tarrassa on selkeät ohjeet, mitä muovipakkauskeräysastiaan saa tammikuusta alkaen laittaa, Sokka kertoo.
Muovipakkauskeräyksen hinta ei ole vielä varmistunut.
- Kuljetuksen kilpailutus on kesken. Halvempaa se joka tapauksessa tulee olemaan, kuin sekajäte, Sokka kertoo.
Näin vältämme uudet mokat
Ennen tammikuuta muovipakkauskeräystä voi harjoitella toimittamalla oman taloutensa muovipakkausjätteen ilmaiseksi RINKI-kierrätyspisteisiin.
- Tuottajavastuulaki velvoittaa pakkausjätteen tuottajia ja myyjiä osallistumaan kierrätykseen. Raumalla muovipakkauskeräyspisteet ovat tällä hetkellä Prisma, Citymarket, Sale Lappi ja S-Market Äyhö, Sokka kertoo.
Mitä muovipakkauskeräysastiaan sitten saa laittaa?
- Kaikki erilaiset pakkausmuovit, muovipurnukat ja muovipussit ovat muovipakkauskeräykseen sopivaa jätettä. Poikkeuksena tietenkin PVC-muovi, josta kyllä yleensä on erillinen merkintä tuotteessa, Sokka kertoo.

Toisin kuin energiajätteeseen, muovipakkauskeräykseen eivät kuulu esimerkiksi tekstiilijäte tai likainen muovijäte. Poistotekstiilien keräyspisteet löytyvät jatkossakin keskustan alueen kierrätyspisteiltä.
- Muovipakkauskeräykseen on muutamia hyviä nyrkkisääntöjä. Muovin tulee olla sen verran puhdasta, että sitä voi säilyttää sisätiloissa muutaman päivän ilman, että se alkaa haista häiritsevästi. Esimerkiksi marinadikastikkeen tahrima lihapakkaus kuuluu energiajätteen poistuttua sekajätteeseen, ei muovipakkauskeräykseen. Toinen hyvä sääntö on niin sanottu rypistyskoe. Jos roska ei palaudu, vaan jää rypistämääsi muotoon, se ei kuulu muovipakkauskeräykseen, Sokka kertoo.
Muovipakkauskeräyksen alettua tammikuussa, on tärkeää, että keräysastiaan päätyvä jäte on irtonaista.
- Esimerkiksi korkit tulee irrottaa shampoopulloista ja kannet voirasioista. Kaikki kuuluvat kyllä muovipakkauskeräykseen, mutta jatkojalostusta ajatellen linjaston optinen lukija tunnistaa eri tyypin muovit ja lajittelee ne erilleen. Korkkimateriaali on monesti eri muovia kuin varsinainen pakkaus, Sokka havainnollistaa.
Yhteinen ympäristömme
Kierrätys on kaikkien raumalaisten yhteinen velvollisuus ja kunnia-asia. Sokka kertoo olevansa surullinen, kun kuulee välinpitämättömyydestä.
- Tuntuu, että vanhempi väki osaa jo ajatella sitä, millaisen maailman he jättävät taakseen omille lapsille ja lapsenlapsille, ja panostavat siksi kierrätykseen ja lajitteluun, Sokka pohtii.
Lajittelu ja kierrätys ovat paitsi velvollisuus, myös oikeus.
- Lähes kaiken saa kierrätettyä ilmaiseksi. Kun kierrättää oikeaoppisesti biojätteen, lasin, metallin, muovin, paperin ja kartongin, sekajätteen määrä jää hyvin pieneksi. Se pienentää myös jätehuollosta perheelle tai taloyhtiölle aiheutuvia kuluja, Sokka muistuttaa.
