Kaupallinen yhteistyö

Rauman Akku - rohkean yrittäjän elämäntyö

Rauman Akku päätyi nykyisen omistajasuvun haltuun vuosia takaperin, kun silloin noin 40-vuotias porilainen lihamestari Antti Lammi päätti alkaa yrittäjäksi. Vuonna 2012 kuvatulla videolla Antti Lammi kertoo Rauman Akun vaiheista ja siitä, kuinka kaikki alkoi.

- Olin nuoruudesta asti ajatellut, että haluaisin joskus toimia yrittäjänä. Tuttavani Porista kertoi minulle, että Rauman Akku olisi myynnissä ja hän näkisi minun olevan liikkeelle sopiva ostaja, Antti Lammi kertoo.

Akuista Antti Lammi ei tiennyt juuri mitään muuta kuin sen, että ne olisivat mitä todennäköisimmin tulevaisuudessa yhä kysytympiä, ja ala kehittyvä. Antti Lammi osti Rauman Akun ja perhe muutti Raumalle. Alkoi tarina, jota yhä kirjoitetaan.

Antti Lammi ei jäänyt seisoskelemaan Tehtaankadun 70-neliöiseen toimitilaan, vaan pyrki koko ajan eteenpäin, mikä tarkoitti myös isompiin tiloihin siirtymistä. Rauman Akku laajeni isoin harppauksin, kun mukaan valikoimaan tuli niin hydrauliikka, pneumatiikka kuin yhä laajentuva työkalupuolikin. Hydrauliikan ja pneumatiikan hyödyntäminen oli 70-luvulla vielä kovin vähäistä, mutta kehitys oli nopeaa.

Sataman tärkeä toimija ei horjahdellut laman aikana

Rauman Akku on aina ollut tärkeä yhteistyökumppani satamassa toimiville yrityksille. Myynnistä 75 prosenttia on yrityksille, loput yksityisille. Telakan ja muun teollisuuden tarpeet ovat melko vakiintuneita, mutta yksityisasiakkaiden tarpeet vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Talvella kun akut hyytyvät, Rauman Akusta tullaan hakemaan uutta puhtia autoihin. Kesällä kun kunnostetaan mökkiä, laituria ja venettä, Rauman Akku tarjoaa laadukkaimmat työkalut ja tykötarpeet.

Rauman Akun keskeinen kilpailuetu ja toimintaperiaate on se, että tavaraa on hyllyssä aina runsaasti, asiakkaan ei tarvitse odottaa tilausta.

- Lamavuosinakin pärjäsimme hyvin. Se perustui siihen, että tuotteita oli hyllyssä ja meillä palvelu oli viimeisen päälle, Antti Lammi kertailee menestyksen avaimia.

Rehellisyyteen perustuu kaikki. Täytyy olla hyvä ymmärrys henkilöllä joka ryhtyy yrittäjäksi.

Rauman Akun 2 000 neliön toimitilat Hakunintiellä kätkevät sisäänsä yli 34 000 varastoitavaa nimikettä. Liikevaihdosta enää siis vain 3-4 prosenttia muodostuu akuista. Oletteko koskaan pohtineet nimenvaihtoa?

- On pohdittu, mutta se kesti tasan kaksi sekuntia. Ei näin perinteikkään liikkeen nimeä noin vain vaihdeta. Ennemminkin se on vain haaste meille, kuinka onnistumme tuomaan esille sen, että 2 000 neliön hallissa on paljon muutakin kuin akkuja, Antti Lammin lapsenlapsi Mikko-Matti Pelamo kertoo.

Yhtiön perustamiskirjassa lukee, että Rauman Akku ei voi siirtyä suvun ulkopuolelle.

- On velvollisuus ja kunnia-asia hoitaa hommat hyvin. Pidän tosi tärkeänä, että tarina jatkuu, Mikko-Matti Pelamo, kolmannen sukupolven osaomistaja kommentoi.

Jo edesmennyt Antti Lammi jätti tärkeän muistutuksen jälkipolville.

- Rehellisyyteen perustuu kaikki. Täytyy olla hyvä ymmärrys henkilöllä joka ryhtyy yrittäjäksi.

Siinä on niin mahdoton määrä byrokratiaa, asioiden ymmärtämistä ja sulattamista. Mutta kun rohkeasti ja rehellisesti lähtee, asiat hoituvat, Antti Lammi painottaa.

Rauman Akun juttusarjan seuraavassa osassa hypätään vuosikymmeniä eteenpäin hetkeen, jolloin Rauman Akku sai ensimmäisen naispuolisen toimitusjohtajansa.