Kaupallinen yhteistyö

Rauman Akun omistajasisarukset – erottamattomat niin työssä kuin vapaallakin

Suvun jatkumo on Rauman Akussa vahva. Pian kuusikymmentä vuotta palvelleen liikkeen omistajuus siirtyi vastikään perustaja Antti Lammin lapsenlapsille, Minna-Elina Haloselle, Antti-Ville Pelamolle ja Mikko-Matti Pelamolle.

Sisarusten sanoin kaikki ovat olleet lapsesta asti mukana Rauman Akun elossa. Vapaaehtoisesti ja pakotettuna, he vitsailevat.

- Muksusta asti olen käynyt täällä tuhoamassa papereita, tiskaamassa ja auttelemassa, Minna-Elina kertoo.

Vakituisesti Rauman Akun riveihin kansainvälistä liiketaloutta opiskellut Minna-Elina tuli opintojen ja muutaman ulkomaanvuoden jälkeen.

- Kävin täällä jo opintojen ohessa töissä ja kun äiti (Taina Lammi) tarjosi minulle vakipaikkaa, jäin tänne ja hyvin olen viihtynyt. Me kaikki toimimme talossa eri osa-alueilla, kertoo talouspuolella töitä tekevä Minna-Elina.

Työkalu ja kiinnitystarvikemyynnin puolella ahertava Antti-Ville teki kymmenen vuoden uran Olkiluodossa ennen Rauman Akkuun tuloa.

- Aika kauan minua lämmiteltiin tänne töihin. Koko ajan oli ajatus tulla, kunhan oikea aika koittaisi. Kun äiti sairastui, koin, että aika oli oikea ja hyppäsin mukaan porukkaan, Antti-Ville kertailee menneitä vuosia.

Mikko-Matti hoitaa yrityksen markkinointia ja iloitsee siitä, että koko perhe on samassa paikassa töissä.

- Olemme todella läheisiä, aina perhekeskeisiä ihmisiä, Mikko-Matti kertoo.

- Onhan sisaruksilla aina omat riitansa, mutta pyritään pitämään yksityiselämän asiat näiden seinien ulkopuolella. Parempia työkavereita en voisi pyytää, Minna-Elina hymyilee.

Vaarin ja äidin perintöä vaalimassa, uutta rakentamassa

Taina Lammin, sisarusten äidin, menehtyminen kosketti syvästi koko työyhteisöä ja sai sisarukset pohtimaan omaa rooliaan myös Rauman Akussa.

- Me jatketaan sitä, minkä vaari aloitti. Nyt tämä on meidän, ennen tämä oli äidin. Siitä, että hoidamme kaiken hyvin, tuli vielä paljon tärkeämpää, Minna-Elina pohtii.

Antti-Ville ei ehtinyt tehdä päivääkään töitä äidin kanssa saman katon alla, joten ei osaa muutosta työssä analysoida, mutta Minna-Elina kertoo työyhteisön kaipaavan äidin naurua ja korkojen kopinaa.

- Äiti oli reilu, tiukka, rehti ja todella positiivinen johtaja. Nauru raikui, kun hän kulki täällä, Mikko-Matti kertoo.

- Nyt kun äitiä ei enää ole, päätökset on tehtävä itse. Vaikeita asioita ei voi sysätä enää äidin päätettäväksi, Minna-Elina pohtii roolien muutosta ja kasvamista työssä.

Uusi menetys kohtasi sisaruksia muutama viikko ennen haastattelua, kun vaari, Rauman Akussa elämäntyönsä yrittäjänä tehnyt Antti Lammi menehtyi.

- Kaikesta toivutaan, Minna-Elina vakuuttaa.

Iloinen ja vitsaileva sisaruskolmikko ei jätä epäilyksille tilaa. Heillä on Rauman Akun tulevaisuudelle paljon annettavaa.