Kaupallinen yhteistyö

Remontoijan ei tarvitse empiä jäteasemalla

Käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo raumalaisten olevan varsin hyvin perillä rakennusjätteen lajittelusta, mutta neuvoo ottamaan yhteyttä jäteasemalle, jos kysymyksiä eri materiaalien lajittelusta herää.

Remontissa syntyy paljon jätettä, jonka lajittelu voi olla tottumattomalle hieman haasteellista. Haastavaksi lajittelun voi tehdä se, että materiaalit kehittyvät jatkuvasti.

Mutta myös jäteasemat kehittyvät. Rauman Hevossuolla toimii nykyaikainen jäteasema, jonne remontoijan on vaivatonta tuoda rakennusjätettä.

Käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää kertoo, että monet remontoijat osaavat jo pakata jätekuormansa siten, että rakennusjätteet on helppoa lajitella oikeisiin pisteisiin Hevossuolla.

Jos ei kuitenkaan ole aivan varma asiasta, kannattaa luottaa jäteaseman ammattilaisiin.

– Henkilökuntaamme voisi kutsua rakennusmateriaalien asiantuntijoiksi. He tuntevat materiaalit sadan vuoden ajalta ja tietävät, että mihin ne täällä kuuluvat.

Maalit ovat maksutonta vaarallista jätettä

Opastus alkaa jo kotisohvalta, sillä Hevossuon jäteaseman palveluihin voi remontoija tutustua kattavilta verkkosivuilta. Verkkosivuilta löytyy tarkkaa tietoa siitä, mitä jäteasemalle voi tuoda.

Jäteasemalla on omat pisteensä asbesteille, villoille, kipsilevyille ja kattohuoville, kuten myös tiilille, laatoille, saniteettiposliinille ja betonille.

Styroksijätettä varten jäteasemalla on oma puristinlaitteensa.

Tarja Sillanpää kertoo, että edelleen joillekin remontoijille on epäselvää, että maalit kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen.

Remontista yli jääneet maalit, liuottimet ja lakat kuuluvat vaarallisten jätteiden keräykseen. Edes vesiohenteisia maaleja ei saa kaataa viemäriin.

– Jos maaleja ja vastaavia tuodaan kotitaloudesta, se on maksutonta.

Harvemmin remonteissa käytettävät hapot ja emäkset kuuluvat myös vaarallisiin jätteisiin, kuten öljytkin.

– Kaikki purkit, joiden kyljestä löytyy se vaarallisen aineen merkki, Sillanpää kiteyttää ja lisää, että jopa hiuslakkapurkista löytyy varoitusmerkki.

Vaarallisiksi luokiteltavat aineet tunnistaa siitä, että purkin kylkeen on painettu valkoinen neliö, joka on reunustettu punaisella huomioviivalla.

– Jos maali tai liima on kuivunut kokonaan kiinteäksi purkinpohjalle, purkin voi laittaa metallinkeräykseen. Mutta kaikki nestemäinen kuuluu vaarallisiin aineisiin.

Myös pensselien pesuun käytetyt liuottimet pitäisi tuoda vaarallisten jätteiden keräykseen.

Jos purkin kyljestä löytyy joku näistä varoitusmerkeistä, se kuuluu tuoda vaarallisten aineiden keräykseen.

Loppuun asti kierrätettävä

Remontoijan kannattaa rakennusjätekuormaansa kasatessaan muistaa, että lähestulkoon kaikki rakennuspuu kuuluu Hevossuolla puujätteen keräyskasaan.

– Sinne käy raakapuun lisäksi tuulensuojalevyt, laminaatti, huonekalulevyt, väliovet ja ikkunakarmit. Saranoiden ja ovenkahvojen kokoiset metalliosat voi jättää, mutta isommat metalliosat, kuten ovien potkupellit täytyisi irrottaa.

Nykyisin eristelevyt ovat hyvin kehittyneitä ja niissä käytetään monipuolisesti materiaaleja.

– Jos eristelevy on puupohjainen, niin se kuuluu puukasaan. Mutta jos se on esimerkiksi pinnoitettu foliomaisella materiaalilla, se pitäisi laittaa polttokelpoisen jätteen lavalle.

Moni eristelevyvalmistaja mainostaa uuden tuotteensa ekologisia ominaisuuksia, jos ne on tehty esimerkiksi kierrätysmateriaaleista.

Tästä huolimatta asiakkaalle ei ole myyntihetkellä osattu kertoa, mihin voi laittaa ne levyjen osat, joita ei tarvitakaan remontissa.

– Olen ottanut yhteyttä useampaankin valmistajaan ja tiedustellut asiaa, koska ei ole ollut edes sitä tietoa, että voiko levyn laittaa polttokelpoisen jätteeseen. Levyjä on usein kyllästetty erilaisilla palonestoaineilla, jotka voivat haitata polttoprosessia tai ne voivat aiheuttaa päästöjä.

Sekajätteestä käytetään nykyisin termiä polttokelpoinen jäte.

RAUMAN SEUDUN JÄTEHUOLTOLAITOS