Kaupallinen yhteistyö

Risuille ja haravointijätteille kyytiä

Haravointi on syksyn mukavin hyötyliikuntatapa.

Kun 70-kiloinen henkilö nappaa haravan ja huhtoo puoli tuntia harvansa kanssa, kuluu 147 kilokaloria. Neljässä tunnissa määrä on 1 176 kaloria, jonka jälkeen voikin hyvällä omallatunnolla syödä pizzan.

Siinä pizzaa raikkaassa syyssäässä mutustellessaan tulee mieleen, että mitäs noille haravoiduille lehtikasoille tehdään?

Esa Toivonen ottaa kahmarilla risut ja lehdet hetkessä mukaansa.

Haravoijan kannattaakin tallentaa puhelimeensa paikallisen pizzerian lisäksi S & E Toivosen kuljetusliikkeen puhelinnumeron.

– Useimmiten haemme lehtikasat ja risut saman päivän aikana, mutta ainakin seuraavana, Esa Toivonen kertoo palvelun nopeudesta.

Haravointikasat ja risut nostetaan rivakasti Toivosen auton kyytiin kahmarilla, eikä mitään tarvitse pussittaa jätesäkkeihin.

– Lehdet voidaan nostaa nosturilla kyytiin vaikka suoraan kadulta aidan yli, Esa Toivonen kuvailee.

Kaupunkialueella kuljetuspalvelu on edullinen, joten lehtijätettä ei enää kannata itse kuljettaa peräkärryllään jäteasemalle.

Vastaavantasoista palvelua ei ole Raumalla tarjolla, sillä Toivosen ammattilaiset pääsevät autollaan melko haastaviinkin paikkoihin.

Piha jää ammattilaisten jäljiltä moitteettoman kuntoon, sillä viimeisetkin lehdet ja risut haravoidaan kyytiin.

– Lehtiä kuljetetaan ensilumeen asti, risuja ympäri vuoden.

Ison kuormalavan kyytiin mahtuu valtava määrä lehtiä, joten ennen Toivoselle soittoa kannattaa jutella naapureiden kanssa, vietäisiinkö heidänkin haravointijätteet samalla.

Toivosella on myös vaihtolavapalvelu, jotta asiakas voi tilata pihaansa lavan esimerkiksi siivousjätteitä varten.

Vaihtolavalle mahtuu paljon tavaraa, jota ei enää tarvitse.

– Mutta lehtiä tai risuja ajatellen vaihtolava tulee asiakkaalle kalliimmaksi kuin suoraan kahmarilla nostaminen. Vaihtolavan siirrossa tulee aina kaksi ajokertaa, kun se ensin tuodaan ja sitten viedään pois.


Risujen, lehtien ja vaikkapa hiekoitussepelin kuljettamisen lisäksi S & E Toivonen poistaa pihoista ongelmapuita ja pensaita.

Ongelmapuut sahataan ylhäältä alas ja runko pätkitään suoraan lavalle, jolloin isonkin puun poistaminen on turvallista.

Se, kuka on poistanut pihastaan piikkipensaan, norjanangervon tai kurtturuusun, tietää kuinka vaivalloista työtä se lapion kanssa on.

Juuret ovat syvässä ja usein toisiinsa kietoutuneet.

– Me käytämme piikkikouraa, joka nostaa pensaan juurineen maasta niin, ettei maa tule mukana, Toivonen kertoo.

Marja-aroniapensaiden rivi katosi puutarhasta viidessätoista minuutissa, kun Esa Toivonen otti piikkikouran käyttöön. Pensaat lähtivät juurineen maasta.

Tilaa täältä Toivosen auto!