Kaupallinen yhteistyö

Risut vaivattomasti pois mökin pihasta yhdellä soitolla

Seppo ja Esa Toivonen kertovat, että juuri tällä hetkellä ajetaan paljon risukuormia. Lämpimät ja aurinkoiset päivät saavat mökkiläiset pihahommiin.

Auringonottoa varjostanut mänty kaadettiin vihdoin mökin pihasta. Klapikone kopsutteli puun polttopuiksi, mutta nyt koko piha on oksia täynnä.

Vaimo hoputtaa viemään oksat jäteasemalle.

Autotallista löytyy vanha peräkärry, joka tuli sukuun mökkikaupan mukana 70-luvulla. Kehnorenkaisen kärryn kumpikaan takavalo ei toimi. Harmittaa.

Mutta ei harmita niin paljon, kun tietää että tämä kaikki on vältettävissä yhdellä puhelinsoitolla.

S & E Toivonen on pitkäikäinen raumalainen kuljetuspalveluyritys, joka kuljettaa mökkipihasta risut pois yhdellä puhelinsoitolla.

- Eikä piha jää siivottomaan kuntoon. Pienetkin oksat otetaan mukaan. Jopa sahanpurut saadaan kaavittua kuormaan, Esa Toivonen kertoo.

Esa Toivosen puhelin alkaakin soimaan juuri silloin, kun elohopea nousee mittarissa niille lukemille, että mökkitalkoot alkavat.

Useimmiten S & E Toivonen ajaa mökki- ja pihatonteilta risuja, mutta myös komposti- ja haravointijätteitä. Näiden lisäksi kuorma-autot kuljettavat myös sekajätekuormia, maa-ainesta, sepeliä, multaa, hiekkaa ja rakennustarvikkeita.

Toivosen kuljetusyhtiön asiakkaita ovat kesämökkiläisten lisäksi omakotiasujat, taloyhtiöt ja yritykset.

Rauman ennätyksellisen luminen talvi näkyi kuljetusfirman arjessa lukemattomina lumikuormina.

- Kevät on kiireisintä sesonkia, huhtikuusta kesäkuuhun. Ja syksyllä haravointiaikana on myös kiireistä, Seppo Toivonen arvioi.

- Tällä hetkellä melkein jokainen kuorma sisältää hoitoleikkausrisuja. Muutama viikko sitten omenapuiden oksia leikattiin paljon, Esa Toivonen jatkaa.

Kiireisimpinäkin aikoina risut noudetaan vähintään päivän varoitusajalla, mutta hyvin usein auto lähtee jo pian asiakkaan soiton jälkeen.

- Kun oksat ja risut on kasattu ja autolla pääsee kasojen lähelle, niin kuormaaminen sujuu helposti.

Toivosen autot kuljettavat myös vaihtolavan mökin pihaan, mutta jos kyseessä on pelkkien risujen kuljettaminen, ei Seppo Toivosen mukaan kannata tilata lavaa.

- Se tulee asiakkaalle kalliimmaksi, koska siinähän tulee kaksi ajoa, eli silloin kun lava tuodaan ja haetaan. Joutuu vielä itse täyttämään lavan.

- Risuja on myös vaikeaa saada käsipelillä piukkaan kuormaan, kun taas nosturi rutistaa ne tiukemmin ja näin ollen kuormaan saadaan mahtumaan enemmän, Esa Toivonen lisää.

Risujen kuljettamisessa naapurisovulla säästää rahaa ja vaivaa. Mökkinaapureiden kannattaa tehdä risuhommat samaan aikaan, jolloin Toivosten kuorma-auto voi hakea risut yhdellä kerralla.

Toivosen kuljetusfirmalla on kolme erikokoista kuorma-autoa, joissa on myös erikokoiset kappaletavaranostimet.

Pienimmällä autolla pääsee liikkumaan ketterästi Vanhan Rauman kaduilla ja kapeilla mökkiteillä. Sen nosturi on myös pienin ja samalla nopein käyttää. Isompien autojen nosturit nostavat painavampia kuormia, mutta ovat myös hieman hitaampia.

Jos mökkipihaa kuitenkin edelleen varjostaa se vanha mänty, jota vaimo vaatii kaadettavaksi, ei ensikertalaisen kannata lähteä kokeilemaan onneaan moottorisahalla.

Toivosen kuljetusyritys poistaa myös ongelmapuut tontilta. Ison vaahteran pätkiminen ja lavalle nostaminen käy nopeasti.

S & E Toivosella on myös puunkaatopalvelu, jonka avulla ongelmapuusta pääsee nopeasti eroon.

- Puu ei kaadu maahan, vaan sitä otetaan rungosta kiinni ja lähdetään latvasta alaspäin pätkimään kappaleiksi, Esa Toivonen kuvailee.

Klikkaa tästä ja pääset risuistasi eroon.