Kaupallinen yhteistyö

Ruoho lyhenee yhtä äänettömästi kuin se kasvaa

Maija ja Esa Elonen, Toni Inermo ja Leo Mikola esittelevät tänä keväänä yhä laajempaa akkukäyttöisien puutarhalaitteiden valikoimaa. Akkukäyttöiset laitteet ovat hiljaisia ja helppokäyttöisiä.

Länsi-Suomenkin tekstiviestipalstalle tulee kesällä tasaiseen tahtiin viestejä, joissa arvostellaan niitä puutarhureita, jotka leikkaavat nurmikkoaan sunnuntaisin tai liian myöhäiseen kellonaikaan.

Tekstaajat voivat siirtyä nyt tärkeämpiin epäkohtiin, sillä akkukäyttöiset ruohonleikkurit tekevät nämä viestit turhiksi.

Akkukäyttöinen ruohonleikkuri tuottaa niin pientä ääntä, ettei naapuri kuulisi mitään, vaikka puutarhuri innostuisi leikkaamaan nurmeaan keskellä yötä.

Akkukäyttöiset ruohonleikkurit ja muut puutarhalaitteet ovat tulleet markkinoille ryminällä.

Konekeskus Mikolan akkukäyttöisten laitteiden valikoima onkin laajentunut viime kesästä. Se johtuu akkujen kehittymisestä.

- Uudet litiumioniakut ovat kevyitä suhteessa niiden toimintakapasiteettiin, Leo Mikola kertoo.

Esimerkiksi Husqvarnan akkukäyttöisten moottorien teho on samalla tasolla kuin polttomoottorien, mutta ne eivät tuota haitallisia päästöjä tai kuluta polttoainetta.

Myös robottileikkurit ovat erittäin hiljaisia puutarhurin apureita.

Robottileikkurit ovat yleistyneet ja esimerkiksi viime kesänä Konekeskus Mikola myi enemmän robottileikkureita kuin tavallisia työnnettäviä leikkureita. Satakunnan alueella onkin satoja pihoja, joissa tuhistaa Mikolan tiimin asentamat robottileikkurit.

Robotiikka on mennyt ruohonleikkauksessa ihmisen ohi.

- Kyllä se niin on, että robotti tekee ihmistä tasaisempaa jälkeä. Se johtuu siitä, että robotti pyörii pihassa koko ajan, mutta leikkaa vain muutaman millin kerrallaan. Kun ihminen leikkaa nurmikon kerran viikossa tai harvemmin, hän leikkaa nurmikon pituudesta liikaa kerralla, Leo Mikola havainnollistaa.

Myös robottileikkurit ovat ottaneet isoja teknisiä harppauksia.

Husqvarnalla on jopa Apple Watch -sovellus, jolla voi hallita ruohonleikkurinsa toimintaa kellon avulla. Sovellus myös ilmoittaa koneen kaikista mahdollisista ongelmista.

Yhä useamman pihan nurmikon täydellisestä pituudesta vastaa hiljainen robottileikkuri.

Puutarhalaitteiden, kuten ruohonleikkureiden ja moottorisahojen huolto kannattaa hoitaa ajoissa.

- Suosittelen tuomaan koneet huoltoon ennen varsinaista ruohonleikkaussesonkia, Leo Mikola neuvoo.

Moni ajattelee, ettei ruohonleikkuria tarvitse kuin tankata. Päinvastoin, huolto on olennaisen tärkeää.

- Jos ruohonleikkurin terä on tylsynyt tai vaurioitunut, se ei leikkaa enää tasaisesti, vaan nyhtää ruohoa epätasaisesti. Tällainen repiminen stressaa nurmikkoa, Leo Mikola kertoo.

Kiireisenä ruohonleikkauskesänä leikkurin terä tylsyy jo puolessa välissä leikkauskautta siihen kuntoon, että se täytyy teroittaa.

Tästä kuvasta näkyy käyttökelvottoman ja uuden ruohonleikkurin terän ero. Hyvänä kesänä ruohonleikkurin terä tylsyy jo puolessa välissä leikkauskautta.

Terän teroituksen lisäksi ruohonleikkurin vuosihuoltoon kuuluvat öljyjen ja ilmansuotimen vaihto sekä tulpan tarkistus.

Jos puutarhalaitteiden omistaminen ei kiinnosta, Konekeskus Mikola myös vuokraa niitä. Vuokralla ovat muun muassa sammaleenrepijä, pensasleikkuri ja lehtipuhallin.

- Ne ovat sellaisia laitteita, joita ei välttämättä tarvita kuin kerran vuodessa. Meiltä on kyselty vuokrausmahdollisuutta juuri näistä laitteista jo pitkään, Leo Mikola kertoo.

Aikaisemmin vuokrauksen on estänyt se, että laitteet ovat olleet polttomoottorikäyttöisiä. Polttomoottorilaitteet ovat painavampia ja tekniikaltaan sellaisia, että niiden käyttö on ollut joillekin haastavaa.

Akkukäyttöiset vuokralaitteet ovat helppokäyttöisiä ja keveitä.

Osassa ajoleikkureita on jo hyvinkin monipuolinen LCD-mittaristo vakiovarusteena.

Koska puutarhasi ei voi ottaa yhteyttä Mikolaan, ota sinä - Täältä.