Kaupallinen yhteistyö

Säilytä yksityisyytesi netissä näiden vinkkien avulla

Kuulutko siihen ihmisryhmään, joka toitottaa jokaisen tekemänsä asian sosiaalisessa mediassa aamiaisensa sisällöstä lähtien? Ei siinä mitään, mutta me kaikki emme halua jakaa henkilökohtaisia tietojamme koko muun maailman kanssa.

Olet varmaankin pistänyt merkille, että ruuansulatusvaivoista kärsiessäsi tuntuu vatsalääkkeiden mainoksia yhtäkkiä tupsahtavan vastaan joka paikassa? Joku ehkä pitää asiaa merkillisenä sattumana, mutta totuus on, että samalla kun etsit netissä diagnoosia vaivallesi, myy hakukone toimistasi yksityiskohtaista tietoa mainostajille.

Hakukoneet eivät pidä käytännöistään turhan suurta meteliä, mutta sen käyttäjät ympäri maailmaa ovat alkaneet pikkuhiljaa herätä tietojensa hyödyntämiseen. Yhä useampi tiedonhakija on myös päättänyt äänestää jaloillaan ja vaihtanut hakukonettaan kaupallisesta versiosta yksityisyyttä suojelevaan malliin.

Onko hakukoneille sitten varteenotettavia vaihtoehtoja?

Kyllä on. Valittavana on useita vaihtoehtoja sekä maailmalla että Suomessa. Suosituimmat käyttäjän yksityisyyttä suojelevat hakukoneet ovat kotimainen Fi.fi-hakukone, Startpage sekä DuckDuckGo.

Kaikki yllä mainitut hakukoneet kasaavat hakutuloksia useasta eri hakukoneesta ja suodattavat ne sen jälkeen hakijalle. Käyttäjästä ei tallenneta mitään tietoja, eikä niitä siten voida myöskään myydä eteenpäin mainostajille.

VPN suojaa kovan luokan urkinnalta

Hakukoneiden harjoittama henkilökohtaisten tietojen myynti voi olla ärsyttävää ja tuntua hyväksikäytöltä, mutta netin käytössä vaanii myös vakavampiakin uhkia. Mikäli esimerkiksi käytät usein julkisia WiFi-verkkoja ilman VPN-yhteyttä, olet jatkuvasti alttiina hakkeroinnille.

VPN eli Virtual Private Network suojaa nettiyhteyttäsi ohjaamalla tietoliikenteesi haluamaasi kohteeseen VPN-yhteyden eli eräänlaisen suojaputken kautta. Ulkopuoliset tahot eivät siis pääse tarkastelemaan liikennettäsi ja pahimmassa tapauksessa murtautumaan koneellesi. Lisäksi VPN:n käytön avulla voit piilottaa IP-osoitteesi (josta sinut voi tunnistaa), eivätkä käyttämäsi verkkosivut tai edes internetpalveluntarjoajasi voi seurata liikkeitäsi netissä.

VPN-palvelusta on myös toinen hieman keveämpi hyöty: voit nimittäin sen avulla katsella esimerkiksi jenkkien huomattavasti laajempaa Netflix-ohjelmien valikoimaa.

Joissain tapauksissa VPN:n käyttö voi hidastaa hieman nettiyhteyttäsi. Jos asia mietityttää, voi oman verkkoyhteyden nopeuden tarkistaa ilmaiseksi Nopeustesti.fi:ssä esimerkiksi ilmaisen VPN-kokeilujakson aikana.

Lue pikkupräntti ennen klikkaamista

Yksityiset hakukoneet ja VPN antavat käyttäjälleen hyvät lähtökohdat yksityisyytensä suojelemiseen. Kannattaa silti muistaa, että ne eivät pysty estämään sinua levittelemästä tietojasi oma-aloitteisesti.

Tietoturva-ammattilaiset suosittelevat esimerkiksi kaikkia yksityisyyttään vaalivia leikkaamaan kahtia kaikki bonuskorttinsa ja poistamaan kännykästä Facebookin ja muut sovellukset, jotka pystyvät esimerkiksi sieppaamaan käyttäjänsä osoitekirjan ja seuraamaan tämän sijaintia.

Kannattaa myös pysähtyä lukemaan käyttämiensä nettisivujen evästeasetukset ennen ”hyväksy”-painikkeen klikkaamista. Moni klikkaa sivun eteen ärsyttävällä tavalla pompahtavan ruudun pois näkyvistä mahdollisimman nopeasti, vaikka saattaa tulla samalla antaneeksi sivustolle luvan seurata omia tekemisiään hyvinkin laajasti. Seurauksena saattaa olla esimerkiksi äkillinen roskapostitulva - tai jotain vielä ikävämpää.