Kaupallinen yhteistyö

Talkootyö ei ole kadonnut – vapaaehtoiset pitävät kylät elinvoimaisina

Kodisjoki on esimerkki kylästä, jossa kotiseuturakkaus saa panostamaan yhteisiin asioihin.

Tänään lauantaina 5. joulukuuta vietetään kansainvälistä vapaaehtoisten päivää. Jopa yli 40 prosenttia suomalaisista tekee vapaaehtoistyötä.

Vapaaehtoisten tekemä talkootyö pitää myös monet maaseudun kylät elinvoimaisina. Kodisjoki on esimerkki kylästä, jossa yhdistystoimintaa on runsaasti ja yhteisiä projekteja riittää.

Kodisjoella tehtiin kuuden yhdistyksen voimin Leader-hankkeella monitoimiareena. - Ravakka piti Kodisjoella infotilaisuuden, jossa he kertoivat, mihin kaikkeen rahoitusta voi hakea, Kodisjoen Kaiku ry:n puheenjohtaja Hanna Uusikartano kertoo.

Pienistä maalaiskylistä löytyy sitä talkoohenkeä ja yhteisöllisyyttä jo senkin takia, kun asukkaita on niin vähän, Kodisjoen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Niklas Vähä-Ettala pohtii.

Kun ollaan täällä Kodisjoella vähän syrjässä ja monet harrastukset ovat automatkan päässä Rauman keskustassa, niin joudumme senkin takia kehittämään oman kylän aktiviteetteja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kodisjoen yhdistyksen puheenjohtaja Katariina Vähä-Ettala jatkaa.

Yksi viime vuosien isoimmista talkooponnistuksista Kodisjoella on Kyläkentäksi ristityn monitoimiareenan rakentaminen. Koulun läheisyyteen rakennettu kenttä tehtiin Leader-hankkeella, ja se on ollut ahkerassa käytössä. Puolet rahasta tuli Leader Ravakan kautta EU:n maaseuturahastosta ja toinen oli suuremmaksi osaksi yhdistysten tekemää talkootyötä.

Kodisjoen kyläyhdistys ja Kodisjoen vanhempainyhdistys ovat viime kesät organisoineet yhdessä kesäkioskin toiminnan. Kioski on työllistänyt paikallisia nuoria.

Kyläkenttä tehtiin kuuden kodisjokelaisen yhdistyksen yhteistyönä. Jan Sundman muistelee kyläkentän talkoissa olleen yhteensä nelisenkymmentä talkoolaista.

Kodisjoen kyläyhdistys oli hankkeessa vetovastuussa. Ravakan osuutta Sundman kuvailee elintärkeäksi.

Ravakalta sai paljon apua, ettei jouduttu yksin keskelle paperisotaa. Heillä on niin paljon kokemusta hankkeista, että työskentely heidän kanssaan oli erittäin vaivatonta, Sundman summaa.

Ravakka on antanut työkaluja projektin hallintaan, sillä sellaisesta ei välttämättä ole ollut aikaisempaa kokemusta. Heidän neuvot ovat olleet kullanarvoisia esimerkiksi siinä, että missä rytmissä hankkeissa edetään, Katariina Vähä-Ettala kertoo.

Sekä kyläyhdistyksessä että Kodisjoen Kaiku ry:ssä mukana oleva Jan Sundman oli kyläkenttähankkeen kantavia voimia.

Kylässä talkoilla kehitetään myös esimerkiksi Taidekoti Yleniä ja Kaljasjärven rantasaunaa sekä organisoidaan kesäkioskitoimintaa, joka työllistää paikallisia nuoria. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa väliin sitten vuoden 1981 jäänyt Kaljasjärven yöjuoksu kuuluu monen paikallisen juhannusperinteisiin. Tämäkin tapahtuma järjestetään talkoovoimin.

Täällä on paljon aktiivisia yhdistyksiä. Moni kuuluu useampaankin yhdistykseen samanaikaisesti, Voimistelu- ja urheiluseura Kodisjoen Kaiku ry:n puheenjohtaja Hanna Uusikartano kertoo.

Talkooporukalla toteutetut projektit tuovat myös sosiaalisia tapahtumia, kun yhteisen tärkeän asian äärelle saavutaan monen talon voimin.

Yhdistysten kokoontumiset ovat myös niitä tilaisuuksia, missä toisia kyläläisiä näkee, Niklas Vähä-Ettala pohtii.

Vaikka Kodisjoelta muuttaisi pois, Kodisjoki ei lähde pois sydämestä.

Siltä se näyttää, sillä Kaikun järjestämiin tapahtumiin, kuten Kaljasjärven yöjuoksuun osallistuu monia Kodisjoelta muualle muuttaneita, Uusikartano toteaa.

Paikallisen kansantaiteilija Väinö Ylenin yli 500 työtä ilahduttavat Taidekoti Ylenissä Kodisjoella vierailevia. Vapaaehtoisvoimin pyörivän Taidekoti Ylenin toimintaa on myös kehitetty Leader Ravakan tuella.

Kodisjoen aktiiviset talkoolaiset kannustavat muidenkin kylien asukkaita tarttumaan toimeen.

Yhdistykseen liittymällä ja talkoisiin osallistumalla voi vaikuttaa oman kylän tarjontaan. Ettei aina tarvitse lähteä autolla kauemmas harrastuksen perässä, Hanna Uusikartano kertoo.

Hän muistuttaa, että Kodisjoellakin yhdistystoimintaan ovat kaikki lämpimästi tervetulleita, ja aloituskynnys on hyvin matala. Ketään ei laiteta yksin ylitsepääsemättömän tehtävän eteen.

Kodisjokilaiset kuvailevat kylän yhdistys- ja talkootoimintaa rennoksi ja iloiseksi, joten sitä voi suositella kaikille. - Jokainen voi tulla omana itsenään ja tehdä juuri sen verran, mitä ehtii, Katariina Vähä-Ettala kiteyttää.

Vapaaehtoiset ovat Leader-toiminnankin sydän

Leader-hankkeita toteuttamalla maaseudun asukkaat tekevät kotiseudustaan viihtyisämpää ja palveluiltaan parempaa paikkaa asua. 20 vuoden aikana Ravakan alueen yhdistykset ovat Leader-tuen ja talkootyön turvin rakentaneet esimerkiksi leikki- ja liikuntapuistoja sekä luonto- ja lähiliikuntakohteita, luoneet uusia tapahtumia ja toimintaa sekä kunnostaneet kokoontumispaikkoja.

Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio sanoo, että maaseudun elinvoiman kannalta talkootyöllä on iso merkitys.

– On hienoa seurata, miten innoissaan ihmiset osallistuvat talkoihin, ja miten paljon yhdessä saadaan aikaan. Moni lähtee mielellään mukaan projektiluontoisesti tai innostuu, kun jotain uutta tehdään. Yhdistystoiminta ei aina ole kiitollista, mutta hankkeissa palkitsevaa on se, kun näkee oman työnsä tulokset.

Yhdistysten Leader-hankkeissa talkootyöllä korvataan hankkeissa tarvittavan oman rahan osuutta. Talkootyö on siis ihan oikeasti rahanarvoista.

Kaikista Ravakan tukemista Leader-hankkeista lukumääräisesti eniten on juuri maaseudun yhteisöjen hankkeita. Isompia ja pienempiä hankkeita on vuoden 2015 jälkeen ollut reilusti yli sata. Näihin hankkeisiin sisältyy useiden satojen tuhansien eurojen edestä talkootyötä, yhteensä yli 35 000 tuntia. Monessa hankkeessa talkoita tehdään runsaasti enemmän, kuin mitä hankesuunnitelmaan on kirjattu.

Tutustu Leader Ravakkaan