Kaupallinen yhteistyö

Talon kruunua ei saa päästää ruostumaan

Sorcolor Oy:n Turo Rusava (vas.), Valtteri ja Olavi Kinnunen sekä Lauri Soronen odottavat ensi kesän olevan jälleen mukava, mutta kiireinen maalauskesä. Maalausliikkeen ulkomaalaussesonki alkaa toukokuussa ja päättyy syyskuussa. Sinä aikana maalataan noin 150 raumalaistalon katto tai ulkoseinät.

Vaikka nyt eletään sydäntalvea, omakotiasuja kääntää katseensa toiverikkaasti jo kesää kohti.

Ajatukset voivat liihottaa aina katolle asti, etenkin jos kattomaalaus siirtyi jostain syystä viime kesänä vuodella eteenpäin.

Vierivät vuodet eivät helli kattoa. Aurinko ja sään eri ilmiöt kuluttavat sitä ja ulkovuoren maalipintaa.

- Sitä virhettä ei saa tehdä, että päästää maalipinnan hilseilemään. Siinä vaiheessa voidaan olla maalauksen suhteen jo sen verran myöhässä, että pelkkä maalaaminen ei välttämättä riitäkään, Sorcolor Oy:n Satakunnan yksikön työnjohtaja Lauri Soronen pohtii.

Yksikön johtaja Turo Rusava vertaa talon huoltomaalausta auton huoltomaalaamiseen.

- Jos kymppitonnin autoon tulee sellainen naarmu, että maalipinta menee rikki, se korjataan pian, ettei siihen muodostu ruostetta.

Siksi peltikatto täytyy huoltomaalata tasaisin väliajoin. Jos huoltomaalausväli lipsahtaa liian pitkäksi, peltikatto voi ruostua ja se voi levitä koko kattoon.

- Sopiva talon ulkomaalausten huoltoväli on noin 815 vuotta, riippuen maalista ja vallitsevista olosuhteista, Lauri Soronen laskee.

Sorcolor maalasi ensimmäisen talon Vanhassa Raumassa viisi vuotta sitten.

Vanhassa Raumassa yrityksen hyvin tunnistettavat punaiset työasut ja logo näkyy tulevanakin kesänä monen talon edustalla.

Vanhan Rauman talojen maalaus on Lauri Sorosen mukaan enemmän käsityötä kuin monessa uudiskohteessa.

- Vanhassa Raumassa voidaan käyttää vain tiettyjä työmenetelmiä. Esimerkiksi ulkoverhouksia ei maalata ruiskulla.

- Myös maalit ovat erilaisia. Uudiskohteiden ulkovuoren maalauksessa voidaan käyttää moderneja vesiohenteisia maaleja, mutta Vanhassa Raumassa maalataan perinteisillä pellava ja petrooliöljymaaleilla.

Sorcolorin maalarit tunnetaan punaisista työpaidoistaan.

Maailmanperintökohteessa Museovirasto määrittelee, mitä maaleja saa käyttää, ei maalausliike tai edes asukas.

Lauri Sorosen mukaan maalit ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Perinteinen pellavamaali kuivuu paljon hitaammin kuin nykyaikaiset vesiohenteiset maalit.

- Suomessa kehitetään korkealaatuisia maaleja juuri meidän olosuhteisiin.

Maalausliike Sorcolor Oy:n kalenteri alkaa täyttyä jo ensi kesän ulkomaalausten suhteen. Turo Rusava kannustaakin ottamaan yhteyttä jo talvella, että saa hyvän maalausajankohdan ensi kesäksi.

- Mitä kauemmas kesän loppua mennään, kosteus lisääntyy ja tehokkaat maalaustyötunnit vähenevät. Se tarkoittaa sitä, että katto on aamukasteen jäljiltä pidempään kostea. Jos kesäkuussa maalauspäivä voi olla kymmenen tunnin mittainen, se voi olla elokuussa vain puolet siitä.

Toukokuun ja syyskuun välinen sesonkiaika tarkoittaa vuonna 2013 perustetulle Sorcolor Oy:lle sitä, että maalausliikkeen punaisia työasuja näkyy samanaikaisesti usealla eri työmaalla.

Raumalla Sorcolor maalaa sesonkiaikana noin 150 taloa. Tällainen määrä vaatii lisätyövoiman palkkaamista.

- Sesonkiaikana Raumalla meillä on palkkalistoilla noin 35 maalaria, Lauri Soronen laskeskelee.

Olavi Kinnunen on tehnyt maalaushommia kahden vuoden ajan ja hänen serkkunsa Valtteri Kinnunen vuoden ajan. Molemmat kuvailevat maalaustöiden vaativan tekijältään ainakin oikeaa asennetta.

- Kesällä työpäivät voivat venyä pidemmiksi kuin on ehkä odottanut, joten siihen on asennoiduttava. Täytyy myös osata itse ratkaista yllättäviä pulmia, joita voi tulla eteen.

Kaiken perustana on tarkka työnjälki, että asiakkaan ei tarvitse lopputarkistuksen aikana kuin myhäillä tyytyväisyyttään. Maalarilla ei siis ole varaa hutiloida.

- Kattomaalaus vaatii fyysistä kuntoakin, koska katolle joutuu nostamaan painavia laitteita ja liikkumaan valjaissa. Eikä tietenkään saa potea korkeanpaikan kammoa, Olavi Kinnunen listaa.

Ulkoseinien maalaustöissäkin on oma fyysinen puolensa telineiden siirtelyineen.

- Itse tykkään kuitenkin enemmän ulkomaalaushommista, koska niissä näkee erilaisia paikkoja ja tapaa uusia ihmisiä, Valtteri Kinnunen arvioi.

- Maalaushommissa täytyy viihtyä yksikseen, mutta on tultava ihmisten kanssa toimeen, hän tiivistää hymyillen.

Väriä elämääsi saat täältä.