Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöt kilpailuttavat hanakasti muita menoja, mutta lainan kilpailutus usein unohtuu

Ador-palvelu auttaa taloyhtiöitä kilpailuttamaan yhtiölainojensa marginaaleja. Säästöä voi syntyä parhaimmillaan satoja tuhansia euroja.


Huolto- ja isännöintipalvelut, siivous, sähkö ja vakuutukset ovat taloyhtiöiden kulueriä, jotka usein kilpailutetaan, mutta taloyhtiöiden lainat saattavat unohtuvat ottamisen jälkeen niille sijoilleen. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, eikä pitäisikään, kyse on nimittäin valtavan suuresta menoerästä, olihan taloyhtiöiden yhtiölainan määrä Suomessa vuonna 2022 peräti 42 miljardia euroa.
Retta Isännöinnin tytäryhtiö Ador perustettiin kilpailuttamaan juuri taloyhtiöiden lainojen marginaaleja.
Taloyhtiölainan kilpailutus on pitkään ollut tehoton prosessi sekä lainaa hakevien taloyhtiöiden että lainaa myöntävien pankkien kannalta. Tekoälyä hyödyntävä Ador-palvelu tekee digitaaliseen prosessiin ja massakilpailutuksen hyötyihin perustuvan analyysin pankkien puolesta. Laaja kilpailutus takaa asiakkaalle parhaan mahdollisen lopputuloksen.
– Massakilpailutuksissa keskimääräinen säästö marginaalissa on ollut 40 prosenttia. Miljoonien eurojen taloyhtiölainoissa se tarkoittaa jopa satojen tuhansien säästöä taloyhtiöille, ja keskimääräisessä putkiremonttilainassa kymmenien tuhansien säästöjä, kertoo yksikönpäällikkö Jenna Tamminen Rauman Retta Isännöinnistä.


Ei välttämättä yhtiökokousta


Aiemmin marginaalien kilpailutus on ollut mahdollinen ainoastaan Rettan asiakkaille, mutta nyt palvelu on tarjolla kaikille suomalaisille taloyhtiöille.
Jos taloyhtiö päättää ryhtyä kilpailutukseen ja paras tarjous saadaan pankista jossa laina jo on, silloin päätökseen tarvitaan ainoastaan hallituksen jäsenten hyväksyntä. Jos tarjous puolestaan vaatii pankin vaihtoa, vaaditaan sen hyväksymiseen yhtiökokouksen kautta tehtävä osakkaiden päätös.
Kustannus asiakkaalle on onnistumisperusteinen, eli jos säästöä marginaaleihin ei tule, ei kilpailutusprosessi myöskään maksa taloyhtiölle.
Jos säästöä tulee ja uusi marginaali on edellistä edullisempi, palkkio on 25 prosenttia ensimmäisen vuoden säästöstä.
Vaikka asuntolainojen korot olivat pitkään hyvinkin matalat, yhtiölainojen marginaalit eivät silti kulkeneet käsi kädessä yksityishenkilöiden lainojen marginaalien kanssa.
– Tuoreemmissakin yhtiölainoissa on ollut korkeita marginaaleja ja olemme saaneet tuhansien eurojen säästöjä jopa ihan uudehkoille yhtiöille ja tuoreisiin urakkalainoihin, Tamminen kertoo.

Uudehko Ador-palvelu on tarjolla kaikille suomalaisille taloyhtiöille. Säästöpotentiaali taloyhtiölainojen marginaaleissa on suuri, jopa 30–70 prosenttia.


Sujuva ja vaivaton prosessi


Vuonna 2020 valmistuneen Asunto Oy Eurajoen Tähden hallitus päätti kesällä kilpailuttaa Adorin kautta rakennusaikaisen lainansa.
– Isännöitsijämme Rettalta otti yhteyttä kertoakseen, että koska meillä on rakennusaikaisen lainan ehdot, voisi olla hyödyllistä kilpailuttaa se. Myös prosessin vaiheet kerrottiin meille tuossa vaiheessa, ja myöhemmin päätöksentekoa varten saimme selkeän yhteenvedon kilpailutuksen tuloksista, jonka pohjalta päätös tehtiin, taloyhtiön hallituksen jäsen Mirja Pätsi avaa.
Kilpailutusprosessi aloitettiin toukokuussa ja heinäkuussa taloyhtiöllä oli edessään edellistä huokeampi lainatarjous pankista, josta olemassa oleva laina oli nostettu. Näin ollen hallituksen päätös riitti, eikä yhtiökokoukselle ollut tarvetta.
– Prosessi oli sujuva ja hallituksen kannalta helppo, se ei juurikaan työllistänyt meitä. Olemme myös tyytyväisiä, sillä kustannushyötyjä syntyi lainakulujen laskiessa.

Retta-Isännöinnin yksikönpäällikkö Jenna Tamminen rohkaisee taloyhtiöitä tarttumaan tilaisuuteen, sillä huokeampi laina voi tuoda huomattaviakin säästöjä asumiskustannuksiin. Asiakkaalle kilpailutusprosessi on taloudellisesti riskitön, sillä jos säästöä ei tule, ei siitä myöskään synny kustannuksia.

Digi-Ador Oy


on Rettan tytäryhtiö, joka on kehittänyt uuden taloyhtiölainojen marginaalien kilpailutusprosessin.
• Ador-palvelu haastaa taloyhtiöt kilpailuttamaan lainojensa marginaalin vaivattomasti.
• Palvelu on luotu yhteistyössä suomalaisten pankkien kanssa. Mukana ovat kaikki Suomen suurimmat pankit.
• Palvelu tekee digitaaliseen prosessiin ja massakilpailutuksen hyötyihin perustuvan analyysin pankkien puolesta.
• Säästöpotentiaali taloyhtiölainojen marginaaleissa on suuri, jopa 30–70 prosenttia. Kokemusten mukaan taloyhtiölle voi kertyä säästöjä 10 000-750 000 euroa lainasta riippuen.
• Ador tehostaa taloyhtiölainoja automatisoimalla työvaiheita sekä lisäämällä tekoälyn avulla ennakointia, analysointia ja tarkkuutta taloyhtiölainaprosessiin.
• Palvelu on yksinkertainen käyttää ja se helpottaa taloyhtiölainojen vertailua.
• Toteutuneesta lainasopimuksesta ja säästöstä lainakuluissa taloyhtiöltä veloitetaan järjestelypalkkio, joka on 25 prosenttia ensimmäisen vuoden säästöistä lainan marginaalikuluissa.
• Palvelu on tarjolla kaikille suomalaisille taloyhtiöille.

Retta Isännöinti

Jenna Tamminen
jenna.tamminen@retta.fi
p. 020 780 2248