Kaupallinen yhteistyö

Talvirengassesonki on nyt - vältä turha kiire ja stressi

Nyt tarkkana, perheyritys Lujakumin Rauman toimipisteen Niko Valtonen antaa rengasalan asiantuntijana tärkeän vinkin:

- On tiedossa, että tänäkin vuonna tulee kylmä. Ihan kuten liikenteessäkin pitää ennakoida, sama pätee renkaanvaihtoon. Ei ole mitään syytä jättää sitä viimetippaan, Valtonen huomauttaa.

Moni kuitenkin tekee niin. Lujakumi on toiminut Raumalla yli 50 vuotta ja vielä ei ole ollut yhtään syksyä, jolloin talvi ei olisi päässyt yllättämään suurta osaa autoilijoista.

- Talvirenkaiden kulumisen kannalta ei ole mitään merkitystä, että ajaako niiden kanssa syksyllä muutaman viikon enemmän vai vähemmän. Tiet ovat jo viileitä, joten renkaiden liiallista kulumista ei tarvitse pelätä, Valtonen vakuuttaa.

Ennakointi talvirenkaiden vaihtamisessa säästää hermoja ja aikaa.

- Joka syksy on käynyt niin, että kun se ensimmäinen huono keli tulee, pelkästään Rauman toimipisteeseen tulee samana päivänä satoja puheluita. Saa nähdä, miten tänä vuonna käy. Toivottavasti mahdollisimman moni ennakoi, Valtonen toivoo.

Hän kiittelee, että etenkin kitkarenkailla ajavista osa on ollut jo hyvissä ajoin liikkeellä, ja talvirenkaat on saatu alle hyvän sään aikana. Mutta kitkarenkaiden osuus on ainakin toistaiseksi melko pieni: Rauman alueella arviolta vain 15 prosenttia, kun koko Suomessa osuus on jonkin matkaa yli 20 prosenttia.

Lisää helppoutta: valitse säilytyspalvelu

Renkaiden vaihto ja sen ennakointi syksyllä helpottuu entisestään, jos renkaat ovat Lujakumin rengashotellissa niin sanotusti täyshoidolla. Palvelun ensisijainen tarkoitus on helpottaa asiakkaiden elämää ja tehdä renkaiden vaihdosta vaivatonta.

- Palvelu on yleistynyt rajusti viimeisen viiden vuoden aikana. Varastotilojen puute, paloturvallisuusmääräykset ja yhä useammalle ihan vain helppous ovat syitä palvelun suosion kasvuun. Onhan se hienoa, kun kahvikupin juomisen aikana homma on taas hoidettu puoleksi vuodeksi kuntoon, Valtonen sanoo.

Rengashotellipalvelu sisältää kaiken tarvittavan aina pesua, tasapainotusta ja ilmanpaineen tarkastusta myöten. Yksi tärkeä osa on myös kirjallinen kuntoraportti, joten renkaiden kunto on aina asiakkaan tiedossa.

- Kokemustemme mukaan monilla kotona renkaita säilyttävillä on melko heikosti tiedossa renkaiden kunto. Jos renkaat ovat huonokuntoiset ja vaihdon jättää viimetippaan, tilanne hankaloituu entisestään. Renkaiden kunto kannatta tarkastaa ajoissa, Lujakumin Niko Valtonen vinkkaa.

VINKKI: Näin tarkastat renkaiden kunnon

Lujakumin Niko Valtonen muistuttaa, että talvirenkaiden kuntoa arvioitaessa pitää huomioida kolme asiaa: urasyvyys, nastojen kunto/määrä ja renkaan ikä.

  1. Urasyvyydellä on iso merkitys. Alle 5 millimetrin urasyvyys talvirenkaissa on turvallisuusriski.
  2. Renkaiden optimaalisella varastoinnilla voi vaikuttaa renkaan käyttöikään. Iäkäs rengas menettää pito-ominaisuuksia ja talvirenkaiden käyttöiäksi voi karkeasti arvioida viitisen vuotta, jonka jälkeen parhaat ominaisuudet alkavat kadota.
  3. Nastoja pitäisi olla jäljellä jokaisessa renkaassa kutakuinkin saman verran, jotta ajo-ominaisuudet eivät vaarannu.

www.lujakumi.fi