Kaupallinen yhteistyö

Tekninen isännöinti – perinteistä isännöitsijää kokonaisvaltaisempi ote taloyhtiön asioihin

- Vasta oli lehdessä juttua, kuinka isännöintitoimistot laskuttavat jokaisesta pikkutyöstä lisähinnan. Meillä kaikki perustyöt, kuten tiedottaminen, yhtiökokoukset jne., kuuluvat pakettihintaan. Budjetointi on helpompaa, kun kulut ovat ennustettavissa, Kuusisto kertoo.

- K3 tarkoittaa yksinkertaisesti kolmea koota: kiinteistö, kehitys ja Kuusisto, Janne Kuusisto kertoo.

Isännöitsijän rooli mielletään perinteisesti pitkälti hallinnolliseksi. Tekninen isännöitsijä sen sijaan ottaa isomman työn hoitaakseen kantaessaan vastuun myös talotekniikasta ja yleisimmistä huoltotöistä.

- Talotekniikka lisääntyy koko ajan, tulee jäähdytyslaitteistoja ja automaatiota. Olemme huomanneet, että rakennuksissa on yllättävän paljon kaikkia vikoja, jolloin olisi hyvä, että huoltoväellä olisi kokonaisvaltainen käsitys kiinteistön tilasta ja siihen tehdyistä huoltotoimenpiteistä, Kuusisto kertoo.

Tekninen isännöinti on melko uusi, mutta nopeasti kasvava palvelumuoto. Sen eduiksi lasketaan muun muassa yhtenäinen informaatioketju ja rahalliset säästöt.

- Minä rakennusinsinöörinä voin käydä paikan päällä katsomassa, mikä on tilanne ja hoitaa homman pois. Silloin kaikkea korjauspalvelua ei tarvitse ostaa ulkopuolelta. Rakennus on yleensä yksittäisen ihmisen kallein omaisuus, siksi on tärkeää pitää rakennuksesta huolta niin, että sen toimintaedellytykset ja arvo säilyvät, Kuusisto sanoo.

Hyvä isännöitsijä on aktiivisesti läsnä

Raumalla on vielä jonkin verran taloyhtiöitä, jotka hoitavat isännöintinsä itse.

- Isännöintipalveluita ei ole pakko ostaa ulkopuolelta. Yleinen trendi kuitenkin on, että isännöintinsä itse hoitava väki alkaa olla iäkästä ja kaivata ulkopuolista apua, Kuusisto kertoo.

Heinäkuun rankkasateet pitivät Kuusiston kiireisenä. – Sain paljon hätääntyneitä puheluita ja kävin tarkistamassa kohteet, joissa vesi pääsi sisälle. Niitä on kierretty nyt vakuutusyhtiön tarkastajan kanssa, Kuusisto kertoo.

Lain velvoitteet taloyhtiöille kasvavat koko ajan. Alkuvuodesta voimaan tulee laki, joka vaatii esimerkiksi sähköisen osakasrekisterin.

- Isännöitsijätodistuksen tulee olla faktaa. Asunnonmyyntitilanteissa on jouduttu melkoisiin ongelmiin, kun maallikkoisännöitsijä on laatinut todistuksen, jonka tiedot ovat myöhemmin osoittautuneet virheellisiksi, Kuusisto kertoo.

Kiinteistökehitys Kuusisto osallistuu aktiivisesti taloyhtiöiden kehittämiseen.

- Käyn taloyhtiön hallituksen kokouksissa, joissa toimin lähes aina sihteerinä. Insinöörinä annan asiantuntijalausuntoja korjattavista tai kehitettävistä asioista. Yleensä teemme niin sanotun viisivuotissuunnitelman tulevista remonteista. Minun tehtäväksi jää sitten palveluiden kilpailuttaminen ja informaation välitys asukkaiden ja urakoitsijan välillä, Kuusisto kertoo.

Oletko myymässä asuntoasi? Onko energiatodistus kunnossa?

Energiatodistus on nykyään kaikille rakennuksille pakollinen tosite, josta mahdolliset vuokralaiset tai ostajat saavat tärkeää tietoa rakennuksen energiatehokkuudesta. Energiatodistuksen teko alkaa kohteessa vierailulla. Todistus on aina rakennuskohtainen, eli esimerkiksi yksittäiselle kerrosasunnolle ei tehdä omaa todistusta, vaan todistus tehdään koko rakennukselle.

- Tarkastamme ensin tekniikan. Selvitämme, millainen ilmanvaihto talossa on, mikä on lämmitysmuoto ja niin edelleen. Tulemme talon piirustusten kanssa toimistolle ja laskemme pää sauhuten. Näiden lukuisten laskutoimitusten pohjalta saamme energiatodistuksen aikaiseksi, Kuusisto selittää.

- Vasta oli lehdessä juttua, kuinka isännöintitoimistot laskuttavat jokaisesta pikkutyöstä lisähinnan. Meillä kaikki perustyöt, kuten tiedottaminen, yhtiökokoukset jne., kuuluvat pakettihintaan. Budjetointi on helpompaa, kun kulut ovat ennustettavissa, Kuusisto kertoo.

Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta, ei siitä, kuinka asuntoa käytetään.

- Energiankulutushan on aivan eri luokkaa silloin, jos talossa asuu kymmenhenkinen perhe tai jos rakennus on tyhjillään. Nämä seikat eivät vaikuta energiatodistukseen, Kuusisto selventää.

Oppisopimuskoulutuksella isännöitsijäksi

Porilainen Miia Naskali valmistuu unelmiensa työhön vuoden päästä.

- Isännöinti on todella mielenkiintoinen ja kasvava ala, sanoo oppisopimuskoulutuksella isännöitsijän ammattitutkintoa suorittava Naskali.

Innostus isännöitsijän työtä kohtaan syntyi omien huonojen isännöintikokemusten vuoksi.

- Olen toiminut useamman taloyhtiön hallituksessa ja törmännyt toisinaan todella huonoihin isännöitsijöihin. Ajattelin, että pitääkö tämäkin itse hoitaa, Naskali vitsailee.

Muutaman viikon työkokemuksen perusteella Naskali on yllättynyt siitä, kuinka paljon K3-väki on asiakkaan luona.

- Olen tottunut, että isännöitsijän kanssa ollaan korkeintaan puhelimitse yhteydessä. Janne ajaa mielellään asiakkaan luo paikan päälle ja on läsnä taloyhtiöiden arjessa, Naskali kertoo.

www.k3oy.fi