Kaupallinen yhteistyö

Tulisija – tunnelmaa, rauhaa ja lämpöä tilaan

Warma-Uunien toimitusjohtaja Vesa Salminen tietää, ettei ole rakennusta tai kotia, jonne tulisija ei sopisi.

Olemme Uudessakaupungissa kerrostalon kattohuoneistossa Kirsi ja Toni Tyrjyn kodissa keskustelemassa erilaisista tulisijoista. Perheen kotia komistaa Warma-uunien varaava Lotus-kamiina, jonka lämmöstä perhe on saanut nauttia jo vuoden verran.

– Näin kylmillä ilmoilla olemme lämmittäneet kamiinaa lähes päivittäin. Vuosi sitten tilasin neljä kuutiota klapeja ja niitä on edelleen jäljellä. Tämä vie älyttömän vähän polttopuuta, jo 6-7 klapia per lämmityskerta riittää hyvin, Toni kertoo.

– Tulen katsominen rauhoittaa. On ihanaa, kun kodissa on jokin alkukantainen lämmönlähde. Lämmön tuntee asunnossa vielä seuraavanakin päivänä, kun kamiinassa on pidetty tulta, helposti paleleva Kirsi kertoo.

Tanskassa valmistettu tyylikäs kamiina on huolellisen suunnittelutyön tulos.

– Ilma on kohdistettu palotapahtumaan niin tarkasti, että palaminen on täydellistä. Palolämpötila on korkea, jolloin palaminen on puhdasta ja tehokasta, Salminen kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että tuhkaa ei jää pesään käytännössä juuri lainkaan. Erillistä tuhkaluukkua ei täten edes tarvita.

– Täydellinen valinta esimerkiksi laiskan miehen kesämökkiin tai kerrostaloon, Toni hymyilee.

Onnistunut tulisijan valinta edellyttää myös onnistunutta hormivalintaa. Tyrjyn perheen Lotus-kamiinassa on Härmä Airin Suomessa valmistettu Unique-mallin hormi, joka takaa korkean paloturvallisuuden. Ylimääräinen ilmavaippa hormissa mahdollistaa hormin sisäisen jäähtymisen, jolloin ylikuumenemisriski on pieni.

– Tulisija ja hormi on järkevää hankkia samasta paikasta, jolloin asiantuntijat voivat arvioida niiden yhteensopivuuden. Eri tulisijoihin on eri hormityypit, muistuttaa Warma-Uunien Kaisa Tuominen.

Salminen painottaa myyjän vastuuta ja asiantuntemusta tulisijaa valitessa. Tulisijavalikoima on runsas ja ulkoisesti on vaikea erottaa tulisijojen ominaisuuksia ja laatua.

– Tila ja käyttötarve määrittävät valintaa paljon. Esimerkiksi mökistä puhuttaessa tulee huomioida, kuinka pitkiä aikoja mökillä vietetään ja onko tilassa peruslämmöt päällä, vai tullaanko kylmään mökkiin, jolloin tarvitaan nopeasti lämmittävä malli, Salminen kertoo.

Puunpolton oikeaoppisuus on Salmiselle tärkeä asia.

– Päältä sytytys, kuiva polttopuu ja tulen lukeminen ovat asioita, joihin jokaisen puuta polttavan tulisi kiinnittää huomiota. Meidän tulisijoissa puuta kuluu todella vähän, kun poltto on asianmukaista, Salminen tiivistää.

Lue lisää: warmauunit.com