Kaupallinen yhteistyö

Tunnetko kryptovaluuttojen perusteet?

Kryptovaluutta on virtuaalista valuuttaa, joka toimii täysin digitaalisessa ympäristössä. Se on vaihdannan väline ja vaihtoehto perinteiselle fiat-rahalle, kuten eurolle. Monelle kryptot ovat jääneet hämärän pimentoon, mutta pyrimme avaamaan niiden perusteita tässä artikkelissa tarkemmin.

Kryptovaluutta on monella tapaa erilainen raha kuin perinteiset valuutat. Ne ovat erillään perinteisestä talousjärjestelmästä ja ne toimivat täysin virtuaalisessa maailmassa. Kryptovaluuttojen toimintaa ei ohjaile minkään maan keskuspankki, eli niissä ei ole perinteisiä kolmansia osapuolia.

Kryptovaluuttojen taival alkoi kunnolla vuonna 2009, kun maailman vanhin ja tunnetuin toiminnassa oleva kryptovaluutta Bitcoin sai alkunsa. Nykyisin kryptoja on olemassa jopa tuhansia ja niitä voi ostaa ja myydä verkon kaupankäyntialustoilta.

Osakekauppa on kuitenkin erittäin monivivahteista, koska kryptojen arvot heilahtelevat erittäin jyrkästi. Sen takia niihin pitää suhtautua maltilla ja tutustua aiheeseen rauhassa.

Lohkoketjuteknologian toiminnan ydin

Kryptovaluuttojen toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan, joka voi olla suurelle yleisölle vielä osittain tuntematon käsite. Sitä voisi kuvailla digitaaliseksi tilikirjaksi. Sen osapuolet voivat luoda ja ylläpitää hajautettuja tietokantoja. Sitä jaetaan niiden tahojen kesken, jotka kuuluvat sen vertaisverkkoon.

Lohkoketjuteknologia ei liity ainoastaan kryptovaluuttoihin, vaikkakin Bitcoin oli ensimmäisiä merkittäviä teknolgian hyödyntäjiä. Sitä käytetään jo nykyisin eri aloilla ja sen tulevaisuuteen on ladattu suuria odotuksia. Jotkut ennakoivat sen olevan jopa merkittävin keksintö internetin jälkeen.

Lohkoketjujen keskeisiä hyötyjä on turvallisuus ja luottamus. Tilikirjaan kerättyjä tietoja on käytännössä mahdotonta muuttaa jälkikäteen, mikä tekee manipuloinnin erittäin vaikeaksi. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi sähköisessä äänestyksessä, raportoinnissa ja kaupankäynnissä.

Mielenkiintoista on myös, että lohkoketjun käytössä ei tarvita ylimääräisiä välikäsiä. Rahamaailmassa se tarkoittaa, että pankkien rooli tulisi tarpeettomaksi. Yksityiset henkilöt voivat ylläpitää tekniikkaa keskenään tuntematta toisiaan tai olematta muulla tavoin tekemisissä keskenään.

Tunnetuimmat kryptovaluutat

Kryptovaluuttoja on nykyisin tuhansia, mutta muutama valuutta saa yleisessä keskustelussa eniten huomiota. Tunnetuin ja suurin kryptovaluutta on Bitcoin, jonka arvo on noussut huimasti vuosien aikana. Toisaalta sen arvo on heitellyt erittäin voimakkaasta, mikä on tyypillistä virtuaalivaluutoille.

Toiseksi tunnetuin lienee Ethereum, joka on kokonainen ekosysteemi kryptovaluutoille. Se perustettiin vuonna 2015 ja se tarjoaa laajemman mahdollisuuden kehittäjille luoda uusia sovelluksia. Esimerkiksi älysovellukset ja digitaalisesta taiteesta tunnetut NFT:t ovat Ethereumin aikaansaannoksia. Ethereumin kryptovaluutta on Ether.

Ripple on kolmanneksi suosituin kryptovaluutta. Se perustettiin vuonna 2012 ja se on tarkoitettu ensisijaisesti pankkien ja rahoituslaitosten väliselle liikenteelle. Ripple-verkko tunnetaan nopeana ja tehokkaana tapana siirtää rahaa eri puolille maailmaa.

Näistä esimerkeistä huomaa, että kryptovaluutoilla voi olla erilaisia tarkoituksia ja ominaisuuksia.

Kryptovaluuttojen riskit

Kryptovaluuttoihin pitää suhtautua maltilla ja niistä kiinnostuneen kannattaa tutustua rauhassa niiden ominaisuuksiin. Kryptovaluuttoihin liittyy nimittäin paljon riskejä, jotka voivat olla varsin kohtalokkaat.

Kryptovaluuttojen arvot vaihtelevat erittäin suuresti. Kurssit olivat nousupainotteisia viime vuonna, mutta vuonna 2022 ne ovat olleet matalilla tasoilla. Kryptovaluutat ovat myös herkkiä erilaisille ilmiöille ja uutisotsikoille. Niihin liittyy valitettavasti myös rikollisuutta anonymiteetin takia.