Kaupallinen yhteistyö

Turvallisuus lähtee laadukkaista renkaista

Rengasmarket Rauman Kai Liukko kertoo, että renkaidenvaihdon voi varata verkkosivulta ja tietenkin soittamalla.

Renkaidenvaihtokausi etenee Raumallakin. Rengasmarket Rauman työntekijät Isometsäntiellä ovat ruljanssin ytimessä. Vaihdon yhteydessä moni autoilija ostaa kokonaan uudet renkaat autoonsa, kun vanhat kesärenkaat ovat tulleet tiensä päähän.

Rengasmarket Rauman hyllyistä löytyykin laaja valikoima erilaisia kesärenkaita.

- Meiltä löytyy renkaat jokaiseen budjettiin, toimitusjohtaja Kai Liukko puntaroi.

Kesärengaskaupoilla asiakkaan täytyy miettiä ensisijaisesti sitä, millaisia kilometrejä autolla pääosin taitetaan.

- Jos tulee ajettua paljon Porin ja Turun väliä, niin kannattaa panostaa hyvään premiumrenkaaseen, josta löytyy parempia vierintävastus- ja märkäpito-ominaisuuksia. Kasitie on melko huonossa kunnossa ja siellä kuitenkin ajetaan sataakahtakymppiäkin, Liukko pohtii.

Kai Liukon mukaan tasokkaita premium-renkaita löytyy muun muassa Continentalilta, Hankookilta ja Micheliniltä.

Jos autolla ajaa pelkästään lyhyitä kauppareissuja taajamassa, renkailta ei vaadita samanlaisia märkäpito-ominaisuuksia.

- Vierintävastuksellakaan ei ole niin suurta merkitystä, sillä polttoainetta kuluu jarrutellessa ja kaasutellessa joka tapauksessa enemmän kuin maantieajossa.

Tällaisessa tapauksessa valinta voi osua hinnaltaan huokeampaan renkaaseen.

- Kun renkaan hinnan laskee käyttökilometrien mukaan, ei kilometrille kerry montaa senttiä. Polttoaineisiin ja vakuutuksiin kuluu vuodessa enemmän, Kai Liukko arvioi.

Kesärenkaiden hintahaitari on myös laaja.

- Viime vuoden aikana myin toistasataa eri rengaskokoa, ja kaikki olivat hieman eri hintaisia, Liukko kuvaa eroavaisuuksia.

Renkaiden kehitys on ollut viime vuosina huimaa.

Kai Liukko kertoo, että hän oli todistamassa kehitystä vuonna 2015 Continentalin testiradalla Hannoverissa.

Testiradalla oli kaksi autoa. Toinen oli upouusi bemari, johon laitettiin käyttämättömät renkaat vuosituhanteen vaihteesta. Toisella bemarilla taas oli ikää viisitoista vuotta, mutta renkaat olivat vuoden 2015 mallia.

- Märkärataosuudella uudella autolla ei päästy ajamaan oikeastaan ollenkaan. Vanhemman mallin renkaat eivät toimineet. Vanhempi bemari taas muuttui paremmaksi autoksi uusilla renkailla.

Esimerkiksi valtatie 8 on paikoitellen niin urautunut, että vesisateen sattuessa autossa täytyy olla hyvät renkaat alla. Kai Liukko muistuttaa, että auto on neljästä kämmenenkokoisesta kohdasta yhteydessä tiehen.

- Huonolaatuisilla renkailla voi pilata uuden auton ajoominaisuudet, Kai Liukko kiteyttää.

Kai Liukko kertoo, että toisinaan rengaskaupoille tulee iäkkäämpiä autoilijoita, jotka kertovat ajavansa niin vähän, ettei uusilta renkailta vaadita kovinkaan paljon. Kunhan menevät katsastuksesta läpi.

- Jos on ikää enemmän ja ajaa vähemmän, niin juuri silloin täytyy satsata hyviin renkaisiin. Iän myötä refleksit hidastuvat ja ajotaitokin huononee. Tämä korostuu etenkin talvirenkaissa.

Liukolla on yli vuosikymmenen kokemus rengasalalta ja hän kertoo, että valitettavan usein autoilija tulee ostamaan renkaita muutaman kuukauden myöhässä.

- Ikävä kyllä, jopa kymmenen prosenttia autoilijoista ajaa niin huonoilla kesärenkailla, että ne olisi pitänyt vaihtaa uusiin jo vuosi sitten.

Tieliikennelain mukaan kesärenkaan urasyvyyden tulisi olla vähintään 1,6 millimetriä. Kai Liukko ei pidä sellaista urasyvyyttä enää turvallisena, jos joutuu ajamaan vaikkapa sadekelillä.

- Renkaat on suunniteltu niin, että kolmeen milliin asti ominaisuudet vielä toimivat. Alle kolmen millin kun mennään, niin vesiliirron riski kasvaa.

Lain mukaan talvirenkaat pitää vaihtaa viimeistään toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina. Rengasmarket Rauma ottaa varauksia puhelimitse ja myös netissä.

- Meiltä saa myös raskaan kaluston välineisiin renkaat. Niin rekkoihin, maansiirtokoneisiin kuin satamakoneisiin.

Rengasmarket Rauma on kevään aikana saamassa raskasta kalustoa varten asennus- ja rengashuolto-auton, joka mahdollistaa sen, että renkaat vaihdetaan siellä, missä vahinko on sattunut yllättämään.

YHTEYSTIEDOT: Isometsäntie 17, puh. 044 244 5751, ma-pe 8-17, la 9-14, www.rengasmarketrauma.fi