Kaupallinen yhteistyö

Tutkimus paljasti, missä digitaidoissa satakuntalaisilla on sparrattavaa

Tutkimus osoittaa, että me olemme digitaitavaa kansaa. Korona on ajanut käyttämään entistä enemmän videopuheluita ja etätyöhön siirryttiin yllättävän kivuttomasti. Kuvat: Vesa Saivo

Satakuntaliitto tutki alueen asukkaiden digitaitoja. Onnistuuko laskujen maksu ja veroasioiden hoito, osaatko säätää kanavat, päivittää kännykän tai ladata sovelluksen? Maksuttoman digituen tarve nousi vahvasti esille.

– Satakuntalaiset kaipaavat lisää digiopastusta ja -koulutusta. Laitteet, tekniikka ja palvelut muuttuvat nopeasti, eivätkä omat taidot aina riitä. Samoja haasteita, esimerkiksi järjestelmien päivityksessä, on kaikissa ikäryhmissä, avaa projektipäällikkö Joni Jokela.

Muiden osaamisen ja selviämisen lisäksi moni kantoi huolta itsestään. Useissa viesteissä tuotiin esiin, että vielä kokee pysyvänsä juuri ja juuri kehityksessä mukana, Joni Jokela kertoo.

Hallitus on linjannut, että vuoteen 2023 mennessä sähköiset viranomaispalvelut ovat ensisijaisia. Digitaitoja tarvitaan siis entistä enemmän.

– Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki lähiasiointi loppuu. Varmaa kuitenkin on, että asiakaspalveluajat vähenevät entisestään. Virastojen ja pankkien palvelutiskit ovat joillakin paikkakunnilla auki vain muutamana päivänä viikossa, Satakuntaliiton markkinointisihteeri Ulla Koivula kertoo.

– Parhaastakaan digituesta ei ole iloa, ellei tieto tavoita kuntalaisia. Siksi asiasta kannattaa kertoa sanoma- ja paikallislehdissä, kauppojen ilmoitustauluilla ja esimerkiksi kunnan toimipisteissä. Katso netistä -sanaparista ei ole hyötyä niille, jotka ovat aloittamassa, Ulla Koivula muistuttaa.

Huoli vanhemmista ja omasta osaamisesta

Vastaajilta kysyttiin, mistä he saavat apua digilaitteiden käyttöön. Tärkein avun lähde on perhe tai lähipiiri 48,1 %. Toiseksi tärkein on työyhteisö 29,7 %. Kolmanneksi eniten eli 9,5 % vastasi hyödyntävänsä palveluntarjoajien etäneuvontaa.

SataDigin tavoitteena on, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet saada apua. Satakuntaliitto kokoaa alueittain ja kunnittain Satakunnassa digitukea antavat henkilöt verkostoon.

– Verkostosta avun kysyminen on helppoa, onnistuminen kannustaa jatkamaan eikä tietämättömyys ole pätkääkään noloa, Joni ja Ulla korostavat.

Tutkimus nosti esille huolen omien vanhempien ja muiden ikäihmisten syrjäytymisestä.

Myös omien taitojen loppuminen digitalisaation kiihtyessä pelotti vastaajia. Moni pohtii omaa eläkkeellesiirtymisaikaa, jolloin digitaitojen ylläpito jää omalle vastuulle eivätkä työpaikan IT-tuki tai työkaverit ole enää käytettävissä.

Nuortenkin taidoissa on kehittämisen varaa.

– Somettaminen tai pelimestarointi eivät suoraan takaa muita digitaitoja, vaikkapa veroprosentin korottamista tai pankkiasioiden hoitamista, Ulla muistuttaa.

Tiesitkö: Satakuntalaiset käyttävät päivittäin eniten älypuhelinta 92,9 %. Vastaajista 3,6 % ei kuitenkaan käytä älypuhelinta lainkaan, mikä on selvästi alle Suomen keskiarvon (5,7 %).

Ole osa laajaa joukkoa, saat tukea ja lisäoppia

Digitukea antavassa verkostossa on jo yli 50 kumppania: Kela, verottaja, pankit, kirjastot, yhdistyksiä, kansanopistoja… Lisää kuitenkin kaivataan.

– Ilmoittautukaa, ilmiantakaa taiturit lähipiirissänne ja tulkaa verkostoon. Erityisesti Etelä-Satakunnasta kaivataan liittyjiä, kannustaa Joni.

– Esimerkiksi pikkukylillä on usein joku uskottu mies tai nainen, taitaja, jolta on totuttu kysymään apua. Myös tällaiset kallet ja kaisat kutsutaan mukaan verkostoon, Ulla jatkaa.

Monialaisten osaajien yhteenliittymä palvelee digiosaajaa itseäänkin.

– Verkostossa olemisesta on paljon iloa ja hyötyä. Tarjoamme yhteisiä koulutuksia ja tapaamisia, markkinoimme ja jaamme tietoa. Verkostossa on hyvä jakaa linkkejä ja vinkata vaikka aiheeseen liittyvistä webinaareista, Ulla ja Joni muistuttavat.

Ohoh: 27 % vastaajista ei osaa vaihtaa salasanaa

Mikä SataDigi?

  • sähköisen asioinnin, palveluiden ja laitteiden käytön tukiverkosto
  • auttaa itsenäiseen ja turvalliseen laitteen käyttöön ja sähköiseen asiointiin
  • osa valtakunnallista, 14 maakunnan Digitaidot-hanketta
  • viitattu tutkimus: Valtiovarainministeriö, digitaitokartoitus 2020
  • rahoittaja: Valtiovarainministeriö
  • kansallinen koordinaatio: Digi- ja väestövirasto
  •  maakunnallinen koordinaatio: Satakuntaliitto

Yhteystiedot:

Maiju Junko