Kaupallinen yhteistyö

Ulkoilu on suositumpaa kuin aikoihin – Katso tästä asiantuntijan retkeilyvinkit Rauman ja Vakka-Suomen alueelle

Leader Ravakan Outdoor Leader -hanke auttaa kehittämään paikallisia luontokohteita ja ulkoilureittejä, joista monia ylläpidetään talkootyöllä.

Koronavuosi on saanut yhä useamman suomalaisen innostumaan ulkoilusta ja retkeilystä lähialueillaan. Ulkoilu on turvallista, terveyttä edistävää ja saa harmaan arjen huolineen tuntumaan hieman helpommalta.

Tämä suuntaus tarkoittaa, että luontopolut ja ulkoilureitit ovat olleet laajan kiinnostuksen kohteena myös Rauman seudulla.

Rauman Lapissa on yksi seitsemästä suomalaisesta UNESCO:n maailmanperintökohteesta. Opastuksia ja pronssikauteen liittyvää elävöittämistä alueella toteuttaa Perinneyhdistys Keritys ry. Yhdistysaktiivi Ulla Antola kokee, että Outdoor Leader -hankkeen myötä yhteistyötä yhdistysten kesken on jo virinnyt. – Kun lähtee katsomaan muiden kohteita, voi saada ideoita, mutta myös innostusta omaan tekemiseen. Meillä on lähiliikuntaan luonnossa erittäin hyvät mahdollisuudet. Erilaisia ja eritasoisia reittejä ja kohteita on jo Raumankin alueella todella paljon. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva, Antola pohtii.

– Käyttäjistä ei tällä hetkellä ole todellakaan pulaa. Ulkoilun suosio on vain kasvanut, eikä tahti näytä hidastuvan, Leader Ravakan projektipäällikkö Jouko Parviainen kertoo.

Seitsemän kunnan alueella Rauman seudulla ja Vakka-Suomessa toimiva Leader Ravakka auttaa luontokohteita ja -reittejä ylläpitäviä yhdistyksiä ja yrittäjiä kohteiden kehittämisessä Outdoor Leader -hankkeen kautta.

Mukana Outdoor Leader -verkostossa on ollut myös Rauman Latu. Latumajan reitin varrella sijaitsee pieni lampi, jota kutsutaan Nasulammeksi. Sen ympäri kiertää esteetön luontoreitti, jonka yhdistys teki Leader-tuen avulla kymmenisen vuotta sitten. – Tiedän polun käyttäjien kokemuksista, että ihminen haluaa luontoon erilaisissa elämäntilanteissa, vaikkapa sydänleikkauksesta toipuessaan. Tänne on helppo tulla. Joka paikassa on juttuja siitä, miten tärkeää luontokokemus on ihmisille. Luontosuhteen kehittäminen on tärkeä osa toimintaamme. Niin lasten kuin aikuistenkin, kertoo Rauman Ladun puheenjohtaja Veikko Mattsson.

 – Outdoor Leader antaa vertaistukea yhdistämällä niitä toimijoita, jotka ovat aiemmin tehneet luontoreittejä tai ylläpitävät niitä. Toisilta toimijoilta voi saada nerokkaitakin vinkkejä omaan tekemiseen, Jouko Parviainen toteaa.

Useimmat kohteista on tehty tai niitä on kehitetty vapaaehtoisvoimin talkootyöllä Leader Ravakan myöntämän Leader-rahoituksen avulla.

Leader Ravakka ei itse suunnittele tai toteuta polkuja, vaan se tukee ja aktivoi esimerkiksi kyläyhdistyksiä ja muita toimijoita kuntopolkujen ja ulkoilureittien tekemisessä.

– On hienoa asia, että kunnat ja kaupungit ovat aktiivisesti mukana. Se on tärkeää, sillä suunnittelun, ja toteuttamisen lisäksi polkuja ja reittejä täytyy myös ylläpitää niiden valmistumisen jälkeen.

Outdoor Leader -verkosto on avoin kaikille luontoreittien ja -kohteiden ylläpitäjille.

Jouko Parviainen kertoo, että Rauman ja Vakka-Suomen alueella on aktiivisia toimijoita paljon, mutta edelleen yksi hankkeiden haasteista on talkooväen löytäminen.

Talkootyö on monissa luontoreittihankkeissa avainasemassa, sillä talkootyöllä voi korvata leader-hankkeissa tarvittavan oman rahan osuutta.

– Yksi haaste on myös lupien saaminen maanomistajilta. Maat voivat olla esimerkiksi kuolinpesän hallussa, joten yhteyshenkilöä voi olla vaikeaa tavoittaa.

– Hyvin toteutettu luontopolku houkuttelee käyttäjiä kulkemaan reitillä, eikä niin sanottuja villejä reittejä synny maanomistajan maille, Parviainen muistuttaa.

Mynämäen Asemanseudun kylät on luonut Asmandian ulkoilualueen lepikkoa ja rantapusikkoa raivaamalla vuonna 2012. Yhdistyksen tiedottaja Kari Mäkelä kokee Outdoor Leader -hankkeessa tehdyn yhteistyön tervetulleeksi. – Alue on kovassa käytössä ja käyttäjiä on kaikissa ikäluokissa. Ihmiset haluavat paikan, jossa olla vapaasti luonnon läheisyydessä. Aina on hyvä, että tehdään yhteistyötä. Kun tapaa muita ja kuulee heidän mielipiteitään, saa vahvistusta, että on oikealla asialla.

Myös pyöräilyharrastus on kovassa nosteessa tällä hetkellä.

Jouko Parviainen uskoo, että Raumalle ja lähiseuduille kartoitetaan lisää pyöräilyreittejä.

– Täältä löytyy aika paljon kivoja, vähän liikennöityjä teitä, joiden varrella on kyliä ja nähtävyyksiä.

Hänen mukaansa pyöräilymatkailu voi piristää myös perinteistä matkailua.

Jouko Parviainen on tyytyväinen Outdoor Leader -hankkeen vaikutuksiin.

– Parhaiten onnistumistamme mittaa se, että luontopolkujen tekijät ja ylläpitäjät ovat saaneet uutta virtaa toimintansa kehittämiseen.

Onnistumisiksi hän nostaa myös maakuntarajat ylittävän yhteistyön eri toimijoiden kanssa.

– Sekä laaja yhteistyö että oppi, mitä luontopolkuja suunnittelevat toimijat saavat konkareilta, ovat parhaita onnistumisia.

Tiesitkö?

Outdoor Leader − Polkuja pitkin -hankkeella autetaan yhdistyksiä ja muita toimijoita luontoreittien ja muiden ulkoilukohteiden kehittämisessä. Toiminnallisuuden, palvelutason, tuotetarjonnan ja markkinoinnin parantamisella lisätään reittien tunnettuutta niin asukkaiden kuin matkailijoiden keskuudessa.

Outdoor Leader on osa kansainvälistä kokonaisuutta, jossa on mukana 7 suomalaista ja 2 ruotsalaista Leader-ryhmää.

Leader Ravakka myös rahoittaa yleishyödyllisiä hankkeita, joilla kehitetään luonto- ja ulkoilukohteita. Tutustu Ravakan mahdollisuuksiin.

Parhaat retkivinkit Rauman ja Vakka-Suomen alueella

Kaikkia näitä kohteita on kehitetty Leader-rahoituksen ja EU:n maaseuturahaston avulla.

Latumajan ulkoilualue ja Nasulampi – Rauman Ladun ylläpitämän Latumajan reitin varrella sijaitsee pieni lampi, jota kutsutaan Nasulammeksi. Sen ympärille on rakennettu Lasten elämyspolku, jonka avulla voi tutustua lammen luontoon. Helppokulkuinen esteetön reitti sopii myös liikuntarajoitteisille. Pyynpäänkadun ja Metsätähdentien P-paikalta on matkaa Nasulammen elämyspolulle noin 600 metriä.

Tummamäen luontopolku – Noin 1,6 kilometrin reitti Vehmaalla kiertää aluetta, jossa on useita sade- ja pohjavedellä täyttyneitä graniittilouhosmonttuja. Järkälemäiset louhoskivet pysäyttävät, vaikka louhinta on päättynyt alueella jo 1973. Reitin varrella on näköalalava, taukokatos, laavu nuotiopaikkoineen ja kuivakäymälä. Polun on rakentanut Lahdingon kyläyhdistys.

Velhoveden kierros – Saaristomaisemiltaan kaunis 50 kilometrin pyöräilyreitti kiertää Velhoveden makeanvedenaltaan Pyhämaan ja Uudenkaupungin välillä. Velhoveden rengastien varrella pyöräilijää tervehtivät vanhat torpat ja laivanvarustajien tilat, tuulimyllyt, laiturit ja laidunmaat. Pääreitti on viitoitettu myötäpäivään tienvarressa oleville pyöräilyreittimerkeillä.

Asmandian ulkoilualue – Monipuoliset mahdollisuudet rentoutumiseen ja kuntoiluun Mynämäellä! Asmandiassa on tulipaikka, laavu, rantalentopallokenttä, frisbeegolfrata sekä mölkky- ja petankkikenttä. Asmandiasta lähtee noin 6 kilometriä mittainen luontopolku, joka polveilee läheisille Rauas- ja Linnavuorille sekä Kurasmäen tammimetsään. Asmandian ulkoilualueen kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Mynämäen Asemanseudun Kylät ry.

Hyypänvuoren luontopolku – Neljän kilometrin mittainen rengasreitti Eurajoen Rikantilassa lähtee Rikantilan koululta ja kulkee pitkin kosteaa metsänpohjaa tehden kierroksen kallioilla, joilla on hautaröykkiöitä ja palaa peltomaisemaan. Reitillä on alueen luonnosta kertovia kylttejä sekä kuivakäymälä. Laavu ei ole tällä hetkellä käytössä. Reittiä ylläpitää Rikantilan koulun kyläyhdistys ry.

Hierkonpolku – Reilan Kyläyhdistys Reidu ry on kunnostanut retkeilyreitin maastoltaan upeasti vaihtelevalle, entiselle armeijanharjoitusalueelle. Merenrantaa kulkevalla 3 kilometrin mittaisella janareitillä on opasteet, laavu, nuotiopaikka sekä käymälä. Reitti on merkitty Reidun saunan ja Kyhkärännokan välille. Parkkipaikkoja on kolme. Polku on etenkin Säikän laavun alueella hyvin leveä ja kulkemaan pääsee myös esimerkiksi lastenvaunujen kanssa.

Mietoistenlahti – Mietoistenlahden polut Mynämäellä tarjoavat hyvät mahdollisuudet päiväretkeilyyn niin lintuharrastajille kuin muillekin ulkoilijoille. Alueella on kaksi lintutornia, Vasikkahaan torni ja Perhetorni, sekä Silakkarin esteetön lintulava ja maisemakalliot. Enimmillään lahdella on laskettu jopa 6 000 vesilintua. Aluetta ylläpitää Metsähallitus Mynämäenseudun luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.

Pyhämaa frisbeegolfrata – Uudenkaupungin Pyhämaasta löytyy touhukkaalle turistille kaikenlaista hauskaa. Pyhämaan DiscGolfPark on 18-väyläinen A1-tason rata, jonka arvioitu peliaika on noin 90-120 minuuttia. Tämä metsäinen rata tarjoaa aktiviteetteja kaipaavalle erilaisen luontoretken. Radan on rakentanut ja sen ylläpidosta vastaa Pyhämaan matkailuyhdistys ry.

Liinmaan muinaislinna – Linnamaan kylässä Eurajoella Väkkäränlahden pohjukassa sijaitsi keskiajalla puinen linna. Itse linnaa ei enää ole, mutta vallihaudat ja kellarikuopat henkivät vielä sen muistosta. Liinmaan muinaislinna on kiinteä muinaisjäännös. Tulenteko alueella on kielletty. Liinmaan muinaislinnaan voi tutustua ympäri vuoden maksutta. Alueesta vastaa Metsähallitus ja sitä kehittää Liinmaan perinneyhdistys.