Kaupallinen yhteistyö

Vanhalle talolle uusi elämä vesikiertoisella lattialämmityksellä

Henri Alavesa ja Juha Laihonen esittelevät rivitaloasuntoa, johon asennetaan mittavan saneeraukseen yhteydessä vesikiertoinen lattilämmitysjärjestelmä.

Sähkö- ja öljylämmitteisten omakotitalojen lämmityskustannukset kasvavat jatkuvasti, joten moni omakotiasuja on alkanut pohtia uusia lämmitysvaihtoehtoja talolleen.

Yhä useampi päätyy öljylämmityksestä tai suorasähköstä luopumisen yhteydessä vesikiertoiseen lattialämmitykseen, jonka asennus onnistuu saneerauskohteeseen lähes samalla tavoin kuin uudiskohteeseen.

Moni kuitenkin tuskailee sen kanssa, että kuka vesikiertoisen lattialämmityksen asentaisi ja kuinka laaja remontti on edessä.

Näihin pohdintoihin tarjoaa ratkaisun kolmen erikoisosaajayrityksen liittouma, joka toteuttaa saneerauksia tapauskohtaisesti avaimet käteen -periaatteella.

- Ensin kartoitamme tarkasti sen, mitkä ratkaisut soveltuvat talolle parhaiten ja sen jälkeen tehdään suunnitelma. Sen jälkeen me jaamme vastuut keskenämme siitä, kuinka saneerauksessa edetään. Asukkaan ei tarvitse huolehtia projektin etenemisestä, Juha Laihonen kertoo.

Warmian lattialämmityksiin erikoistuneen Juha Laihosen yrityksen lisäksi kolmen kimppaan kuuluvat laitilalaiset HA-rakennus ja Jussin LVI-asennus.

Yritykset tekevät saneerauskohteissa muun muassa rakennus, sähkö- ja putkityöt ja myös purkavat vanhat lämmitysjärjestelmät, kuten öljykattilat.

Tässä vanhan öljylämmitteisen talon pannuhuone varustettuna maalämmöllä saneerauksen jälkeen.

- Sopivan lämmitysmuodon valinta ja oikeanlainen mitoitus ovat erikoisosaamista vaativia asioita. Perehdymme aina kohteen vaatimuksiin yksilöllisesti, kertoo Tommi Lahdenranta Jussin LVIasennuksesta.

- Joissain kohteissa teemme aivan kaiken, pinnoista ja tapeteista lähtien. Pannuhuoneesta parkettiin, HA-rakennuksen Henri Alavesa kuvailee.

Kun eri alojen ammattilaiset tekevät jokaisen projektin alusta saakka loppuun yhdessä, ei asiakkaan tarvitse huolehtia siitä, milloin esimerkiksi sähkömies tulee paikalle ja missä vaiheessa projekti etenee.

- Projektin alkuvaiheessa asiakas saa sitovan kustannusarvion, joka perustuu useisiin käynteihin kohteessa ja yksityiskohtaiseen suunnitelmaan.

Juha Laihosen ja Henri Alavesan mukaan vanhempiin taloihin asennetaan usein vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä kun luovutaan öljylämmityksestä tai suorasähköstä.

Asukkaan kannattaa siinä vaiheessa harkita vesikiertoiseen lattialämmitykseen siirtymistä, kun vanhat patterit ja putket ovat tulossa vaihtoikään lähiaikoina.

Tässä lattialämmityksen jakotukki on asennettu pannuhuoneen katonrajaan, josta putket lähtevät ylös kylpyhuoneeseen.

Patterien vaihto on jo itsessään sellainen sijoitus, että lattialämmitys ei siihen verrattuna tunnu kalliilta, sillä se muuttaa elämisen tasoa talossa, kun kaikki huoneet ovat miellyttävän tasalämpöisiä.

- Jos patterien vaihtoa miettiessä tulee mieleen, että talon lattiamateriaalejakin voisi päivittää, kannattaa ehdottomasti harkita lattialämmitystä.

Oikein toteutetulla lattialämmityksellä ja hallitulla lämmönjaolla saadaan aikaan lisää säästöä energiakuluissa.

- Vesikiertoinen lattialämmitys sopii kaikenikäisiin taloihin. Käytännössä Warmian ratkaisuilla lattialämmitys voidaan toteuttaa lähes kaikkiin kohteisiin vanhasta betonilattiasta puulattiaan, Laihonen toteaa.

Kun ammattilaiset asentavat vesikiertoisen lattialämmityksen, huonelämpötilaa voi laskea 1-2 asteella ilman, että asumisviihtyvyys heikkenee.

- Se tarkoittaa 5-15 prosentin energiansäästöä vuodessa. Näin saadaan vanhalle talolle uusi elämä, Laihonen kiteyttää

Jos huoneen lattiaa ei voi korottaa, lattialämmitys voidaan tehdä urittamalla. Tällöin lattiaan tehdään urat, johon lämmitysputket asennetaan.

Lisätietoa vanhan talon elämän mullistavasta lattialämmityksestä täältä.