Kaupallinen yhteistyö

Viimeinen juhla kunnioittaa elämää

Diakon Hautaus Rauman hautaustoimiston Antti Kalin, Eevamaija Rautakallio ja Ira Vastavirta tekevät myös kotikäyntejä, jos omaisen suuren surun hetkellä hautajaisiin liittyvät käytännönjärjestelyt tuntuvat liian raskailta.

On vääjäämätöntä, että jokainen meistä menettää rakkaan läheisen. Kukaan ei elä ikuisesti.

Diakon Hautaus Rauman hautaustoimiston työryhmällä on pitkä kokemus omaisen menettämisestä syntyneen suuren surun kohtaamisessa.

– Meidän arvoihimme kuuluu se, että vainajaa arvostetaan aivan kuin omaisiakin. Siunaustilaisuuden tulee olla omaisille ainutlaatuinen kokemus. Hautajaiset ovat elämän viimeinen juhla ja vainaja on ansainnut ne, Diakon Hautauksen yksikönjohtaja Terhi Peltomäki kiteyttää.

Kun suru-uutinen tulee, ei omaisen aina ole helppoa keskittyä lukuisiin käytännön asioihin, jotka liittyvät hautajaisiin.

– Joskus esimerkiksi hautausluvan saaminen voi teettää paljon työtä. Ymmärrän sen hyvin, jos omainen ei kaiken surun keskellä pysty tai halua käytännön asioita hoitaa, Ira Vastavirta toteaa.

Siksi Diakon Hautaus järjestää yhä useammat hautajaiset alusta loppuun. Omaisen ei välttämättä tarvitse tulla edes Nortamonkadun toimipisteelle, sillä toimistosta tehdään myös kotikäyntejä.

– Kotikäynneillä voimme tehdä myös omaiselle hautajaistestamentin, sillä aika usein sitä oman elämän rajallisuutta aletaan miettiä omaisen menetettyään, Eevamaija Rautakallio pohtii.

Hautaustestamentin laatija voi päättää omien hautajaistensa kulun ja tehdä valmisteluja etukäteen.

Hyvinvointia raumalaisille ikäihmisille

Koronavirus on vajaan vuoden aikana mullistanut koko maailman ja se on vaikuttanut myös hautajaiskäytäntöihin.

Diakon haluaa myötäillä maailmanmuutoksia ja nyt siunaustilaisuuden voi halutessaan striimata verkkoon niiden sukulaisten nähtäväksi, jotka eivät voi siihen osallistua.

Raumaltakin on striimattu siunaustilaisuus Uuteen-Seelantiin.

– Diakon Hautauksen palveluihin voi kätevästi tutustua verkkosivuillamme. Meidät löytää myös Facebookista ja Instagramista, Antti Kalin opastaa.

Diakon Hautauksen verkkosivulta löytyvät kätevästi kaikki hautajaisiin liittyvät palvelut. Yhä useampi antaa Diakonin järjestää hautajaiset kokonaisuudessaan.

Diakon Palvelut Oy on yhteiskunnallinen yritys, mikä tarkoittaa sitä, että yritystoiminnan tuottoa ohjataan takaisin paikallisen toiminnan kehittämiseen.

– Raumalla tekemämme tuotto käytetään raumalaisten palveluiden kehittämiseen, Peltomäki toteaa.

Omaisten illat suosittuja

Toisinaan omaiset käyvät vielä siunaustilaisuuden jälkeenkin juttelemassa hautaustoimistossa, joka sijaitsee Nortamonkadulla, kaupungintaloa vastapäätä.

– Me teemme hautajaisten jälkeen paljon jälkityötä, jota voisi kutsua sielunhoidoksi, Terhi Peltomäki kuvailee.

Yhtenä esimerkkinä jälkityöstä ovat Diakon Hautauksen järjestämät omaisten illat, joissa puhutaan läheisen menetyksestä ja surutyöstä. Tilaisuuksissa on myös paljon musiikkia.

– Illat ovat olleet hyvin suosittuja Raumalla, ja niihin osallistuu iso osa omaisista, Peltomäki kertoo ja jatkaa Diakon Hautauksen lähettävän kutsun asiakkaille omaisteniltaan.

Diakon Hautaus Rauman hautaustoimisto sijaitsee nykyisin Nortamonkadulla, kaupungintaloa vastapäätä.

www.diakonhautaus.fi