Kaupallinen yhteistyö

Raumalle vastavalmistuneessa Training centerissä koulutetaan työntekijöitä, kehitetään uusia tuotteita ja tutkitaan energiatehokkuutta

Alfa Laval Aalborgin Juha Mikkilä (vas.) ja Mika Jäpölä esittelevät juuri valmistunutta Training centeriä, jossa voidaan antaa koulutusta ja opastusta laitteiden käytössä.

Susivuoren teollisuusalueelle on valmistumassa Alfa Laval Aalborgin Training center, jonka tarkoituksena on olla käytössä maaliskuun loppuun mennessä.

Kookkaaseen halliin tehdyn Training centerin muodostaa testaus- ja koulutuslaitteisto, jollaista vastaavaa ei Suomessa ole.

– Käytännössä tämä on voimalaitos pienoiskoossa, mutta täällä on mittausinstrumentteja kattavammin kuin normaalissa voimalaitoksessa. Tämä sen takia, että pystytään tarkemmin mittaamaan, että millaisia vaikutuksia sillä on, kun prosessia muutetaan jollain tapaa. Esimerkiksi nopeutetaan, Juha Mikkilä kertoo.

Tämän lisäksi Training centerissä myös kehitetään uusia energiatehokkaita tuotteita.

– Täällä voimme käytännössä testata ja simuloida Alfa Laval Aalborgin tekemiä tuotteita, Mika Jäpölä jatkaa.

Hukkalämmön valjastamista tutkitaan

Training centeriin on tehty kokonainen höyrykattilajärjestelmä, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin esimerkiksi laivassa on.

Alfa Laval Aalborgin asiakkaille Training centerissä voidaan antaa koulutusta ja opastusta laitteiden käytöstä mutta myös esitellä heille uusia innovaatioita.

– Training center antaa myös meille hyvät mahdollisuudet testata käytännössä uusia innovaatioita joustavasti ja nopeasti, Mikkilä jatkaa.

– Höyrykattila on vanha keksintö, mutta täällä on mahdollista testata erilaisia lämpöpintoja, tehdä erilaisia optimointiharjoituksia ja kokeilla miten erilaiset muutokset vaikuttavat lämmön talteenottoon, Mika Jäpölä lisää.

Tulevina vuosina energiakäytön optimointi ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen tuleekin olemaan tärkeässä roolissa ympäri maapallon.

– Jos esimerkiksi voimalaitoksessa polttoaineen käyttämisen sijaan voitaisiin valjastaa hukkalämpö käyttöön, hiilidioksidipäästöjä saataisiin alas.

Yhteistyö mahdollista oppilaitosten kanssa

Myös erilaisten komponenttien valmistajat ovat ottaneet tiedon Training centerin valmistumisesta vastaan lämpimästi, sillä keskuksessa valmistajat voivat jatkossa testata tuotteitaan.

Teknologiateollisuudessa on viime vuosina hehkutettu digitaaliseksi kaksoseksi nimitettyä virtuaalista mallia, jonka periaatteella myös Alfa Laval Aalborgin Training center toimii.

Digitaalisia kaksosia käytetään datan keräämiseen ja käsittelyyn, jotta voidaan kehittää tuotetta.

– Käytännössä me voimme ajaa konetta asiakkaan kanssa samoilla parametreillä ja tutkia siitä saatua dataa. Mallin etuna on se, että me pystymme tarkastelemaan sitä, mitä tietyt muutokset vaikuttavat prosessiin esimerkiksi viiden vuoden säteellä, Juha Mikkilä kuvailee.

Koska vastaavaa testaus- ja koulutusyksikköä ei ole, tulee Alfa Laval Aalborgin Training center tarpeeseen.

Omien työntekijöiden ja asiakkaiden työntekijöiden koulutuksen lisäksi Training centerin palveluista on keskusteltu myös eri oppilaitosten kanssa.

– Tällaisessa ympäristössä olisi opiskelijan helppoa tehdä vaikka lopputyönsä, sillä vastaavanlaisiin olosuhteisiin on muuten vaikeaa päästä, Mika Jäpölä pohtii.

Alfa Laval Aalborg Oy

  • Kaivopuistontie 33, 26100 Rauma
  • Puhelin: 010 838 3800
  • info.rauma@alfalaval.com
  • www.alfalaval.fi