Kaupallinen yhteistyö

WinNovasta opiskelijalle henkilökohtainen urapolku

Teresa Tapani suorittaa tällä hetkellä työpaikalla oppimisjaksoa Tiihosen kahvilassa. Merkonomiopintojen jälkeen hän suuntaa tradenomiopintoihin ammattikorkeakouluun. Tulevaisuudessa hän toivoo työskentelevänsä kirjanpitäjänä. Kuvat: Jussi Hietikko

Taivaalta vihmoo säälimättömästi räntää, joten Laitilan Tiihosen kahvilan lämpö houkuttelee ihanine leivonnaisineen. Sisällä hyväntuulinen nuori nainen toivottaa asiakkaat tervetulleeksi hymyllään.

16-vuotiaan Teresa Tapanin iloisuuteen on hyvä syy, sillä hän on ottanut tukevan askeleen työurallaan.

Teresa Tapani on ensimmäisen vuoden merkonomi-opiskelija, joka tarttui vuoden vaihteessa Nopsa-opintoihin.

- Se on minun tieni ammattikorkeakouluun, Teresa Tapani perustelee Nopsaopintojaan.

Nopsa-opinnoissa toisen asteen opiskelija suorittaa opintojen ohessa ammattikorkeakoulun opintoja 15 pisteen verran.

Näin opiskelijalle aukenee ammattikorkeakoulun ovi ilman pääsykokeita, jotka stressaavat monia nuoria.

Teresa Tapani kertoo, että hyvin harva opiskelija tai heidän vanhempansa tiesivät tällaisesta mahdollisuudesta. Mutta kun tieto Nopsasta levisi, moni ryhtyi toimiin.

-  Esimerkiksi kaikki tytöt meidän luokalla ovat Nopsa-opinnoissa.

Emil Kieloniemi (vas.) ja Valto Mäkelä tähtäävät insinööriopintoihin tulevaisuudessa. Nopsa-opintojen kautta toisen asteen opiskelijat pääsevät ammattikorkeakouluun samalle alalle ilman pääsykokeita.

Myös WinNovan sähköpuolella toista vuotta opiskelevat Valto Mäkelä ja Emil Kieloniemi ovat Nopsa-opinnoissa kiinni jatko-opintojen takia.

Mäkelän tavoitteena on työskennellä tulevaisuudessa automaatioinsinöörinä ja myös Kieloniemi tähtää insinööriksi.

- Ilman Nopsa-opintoja insinööripolku olisi epävarmempi. Nyt tilanne on erilainen, Mäkelä arvioi.

WinNovan opiskelijapalvelupäällikkö Fia Heino kertoo, että Nopsa-opinnot sopivat kaikille motivoituneille ammattiopiskelijoille.

- Jokaiselle ammattiopiskelijalle laaditaan aluksi HOKS eli henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa opiskelijan oma urasuunnitelma määritellään.

WinNovan koulutus on osaamisperusteista, eli aiemmat opinnot ja työkokemus voivat lyhentää opiskeluaikaa.

- Tämän takia jokaisella on yksilöllinen opiskeluaika, mikä määritellään HOKSin yhteydessä. Opiskelijaryhmässä voi olla eri pituisia opiskeluaikoja, Heino jatkaa.

Kun opiskeljan kiinnostus jatko-opintoja kohtaan on tiedossa jo alkuvaiheessa, se motivoi myös häntä opinnoissa.

WinNovan Sari Lehtonen (vas.), Virpi Seimelä ja Fia Heino kertovat, että nykyisin jokaiselle ammattiopiskelijalle räätälöidään oma urapolku. Ohjausta hakeutumiseen saa Raumalla hakupalveluista arkisin Satamakadulta ja puhelinnumerosta 044 455 8500.

Heino kertoo, että edelleen on olemassa sellainen käsitys, ettei ammatillisesta koulutuksesta voi jatkaa jatko-opintoihin.

- Ammatillisesta koulutuksesta saa saman jatkoopintokelpoisuuden kuin lukiosta, opinto-ohjaaja Virpi Seimelä muistuttaa, ja lisää, että ammattikorkeakouluissa todennäköisesti arvostetaan motivoituneita ammattiopiskelijoita, joilla on jo alan osaamista.

Uudet hakupalvelut ovat nousseet suureen arvoon Raumalla, sillä WinNovan toimipisteestä saa arkipäivisin apua hakuun liittyvissä kysymyksissä.

Hakupalvelusihteeri Sari Lehtonen kertoo, että monesti hakupalvelua tarvitsevalla voi olla parikin alaa mielessä, mistä hän voisi olla kiinnostunut.

- Mutta niille, jotka eivät ole päättäneet alaakaan, meillä on tarjolla henkilökohtaista ohjausta ja voimme järjestää myös tutustumisia eri aloille.

WinNovassa painotetaan vahvasti opiskelijalähtöisyyteen.

- Meidän opiskelijoilla on oikeus saada yksilöllistä ja laadukasta ohjausta, joka vie heitä eteenpäin urapolulla. Uutena mahdollisuutena meidän opiskelijoilla on saada työnhaun tukea ja ohjausta, Fia Heino kiteyttää.

- Winnovassa on tarjolla opiskelijoille jatkoopintopolun lisäksi myös muita yksilöllisiä urapolkuja, esimerkiksi kansainvälisyyspolku ja tietenkin työelämään tähtäävä peruspolku, Virpi Seimelä kertoo.

Yhteishaku jatkuu 10.3. saakka.

Lue lisää jatkuvasta hausta täältä: www.winnova.fi