Kaupallinen yhteistyö

Yhä useampi raumanseutulainen hakee rengaspalvelunsa Eurajoelta

Reijo Mäkelä tietää, että tänäkin vuonna talvi yllättää monet autoilijat. Siksi hän suositteleekin talvirenkaiden vaihtoa ajoissa ja muistuttaa, että VRP:lle voi mennä aina ilman ajanvarausta.

Eurajoella kätevästi 8-tien varressa sijaitseva rengasliike VRP-Mäkelä Oy on tänäkin syksynä monen raumalaisen valinta, kun tarve rengaskaupoille tai -palvelulle iskee. Ja sehän iskee monelle juuri näinä aikoina, kun syyssateet kastelevat tiet ja kovin pitkään ei enää tarvitse ensimmäisiä pakkasiakaan odotella.

- Vilkas sesonki on alkamassa. Kaikkein vilkkaimmalle ajalle ei koskaan osaa sanoa päivämäärää, vaan se tapahtuu aina säiden mukaan. Joskus käy niin, että nyt eletään normaalia arkea, mutta seuraavana päivänä on vuoden kovin ruuhka. Talvi yllättää aina autoilijat, Reijo Mäkelä sanoo.

Hän kiittelee nykyisin helposti pitkälle aikavälille saatavilla olevia säätiedotuksia, joista pystyy ennakoimaan tulevia säätiloja melko hyvin. Osa autoilijoista osaakin ennakoida ja välttää samalla ruuhkat.

Rengasmarket-ketjuun kuuluva perheyritys toimii tilavissa ja siisteissä tiloissa 8-tien varrella.

- Ensimmäinen räntä- tai lumisade tietää aina kiireisintä aikaa, mutta kyllä vaikutusta on yöpakkasillakin. Säiden lisäksi rengasratsia näkyy aina selvästi meillä. Sama on varmasti huomattu kaikissa rengasliikkeissä ympäri Suomea, Mäkelä kertoo.

Syksy onkin hyvä aika hankkia uudet kesärenkaat. Kuivan kesän jälkeen kunnon renkaille on alkanut jälleen olla tarvetta, kun teiden pinnat ovat olleet toisinaan hyvinkin märkiä.

- Takana on kuiva ja kaunis kesä. Silloin kulutuspinnalla ei ole niin suurta merkitystä, mutta nyt tilanne on toinen.

Asiantuntijan vinkkejä

Mitä sanoo asiantuntija, onko kesärenkaiden ”sisäänajo” paras suorittaa nimenomaan syksyllä?

- Sanotaan niin, että rengas kuluu aina, mutta vesi tien ja renkaan välissä on kuin voiteluainetta. Voi olla, että keväinen tie kuluttaa uutta rengasta hieman enemmän, mutta ei tästä taida mitään tieteellistä näyttöä olla, Mäkelä pohtii.

Jokasyksyinen vakiokysymys liittyy nasta- ja kitkarenkaisiin. Kumpaa pitkän linjan rengasyrittäjä suosii?

- Olen sen verran vanhanaikainen, että ajan nastoilla. Jääpito on niissä erinomainen ja nyt viime aikoina on tullut markkinoille renkaita, joissa on tuplamäärä nastoja aiempiin verrattuna.

Myös suurin osa asiakkaista luottaa nastoihin, vaikka kitkarenkailla toki ovat omat mukavuustekijänsä.

- Sanoisin, että noin 80 prosenttia asiakkaistamme ajaa nastoilla ja suurin osa tietää jo rengaskaupoille tullessaan, että kumman haluavat. Päätös riippuu pitkälti omista kokemuksista. Ne kenellä on oikein hyvä kuulo, valitsevat kitkarenkaat hiljaisuuden perusteella, Mäkelä naurahtaa.

- Kitkoissa on sekin hyvä puoli, ettei niiden vaihtoajankohta ole ihan niin tarkkaa, vaan kitkojen kanssa voi hyvin ennakoida talven tuloa. Erityisesti kitkarenkailla ajavien kannattaa välttää tulevat ruuhkat vaihtamalla ajoissa talvirenkaisiin, Mäkelä vinkkaa.

Laajat palvelut

VRP-Mäkelä Oy:n kaupanteko ei suinkaan rajoitu vain henkilöautojen renkaisiin, vaan esimerkiksi vannekauppaa tehdään päivittäin. Myös renkaiden säilytyspalvelu on suosittua.

- Ihmiset arvostavat helppoutta. Säilytyspalvelun avulla asiakas välttyy renkaiden kuskaamiselta, ei tarvitse raivata tilaa renkaille kotoa ja aikaakin säästyy, joten en yhtään ihmettele, että palvelun suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Kannattaa muistaa, että palvelu sisältää säilytyksen lisäksi vaihtotyön, pesut ja vakuutuksen, Reijo Mäkelä sanoo.

VRP:sta saa vanteita moneen tarkoitukseen, esim. maatalous. Valikoimiin kuuluvat myös navat.

VRP-Mäkelä Oy on kuulunut kolmisen vuotta Rengasmarket-ketjuun.

- Haluamme olla ison kanssa kimpassa. Saamme sitä kautta aina uudet tiedot, valtakunnallista mainosta ja koska ostot ovat isot, hinta on aina kohdallaan, Mäkelä perustelee.

Rengasvalikoimassa on paljon vaihtoehtoja - myös hinnaltaan. Mäkelän mukaan eniten myydään eurooppalaisia laaturenkaita.

- Halparenkaan ja laaturenkaan välillä ei välttämättä silmämääräisesti huomaa juurikaan eroa, mutta ominaisuudet ovat todellakin toista maata. Esimerkiksi renkaiden kestävyys, jarrutusmatka, ääniominaisuudet ja niin edelleen, Mäkelä luettelee.

Syystalven kovinta sesonkia odotellessa Reijo Mäkelä haluaa muistuttaa, että VRP:lle voi aina tulla aikaa varaamatta.

- Siitä on haluttu pitää kiinni. Olemme havainneet, että se on luontevin tapa kaikkien kannalta.

Henkilöautojen rengaspalveluiden lisäksi VRP:n osaamista ovat työkoneiden ja traktorien renkaat.

TIESITKÖ?

  • Talvirenkaita on käytettävä 1.12.-28.2.
  • Nastarenkaita saa käyttää 1.11.-31.3. tai toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin. Muulloinkin nastarenkaita saa käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää. 
  • Nastarenkaat voi vaihtaa alle, kun ilman lämpötila laskee pakkasen puolelle ja on mahdollista, että teiden pinta jäätyy.
  • Kitkarenkaat saavat olla autossa vaikka ympäri vuoden. Käytännössä pohjoismaisia pehmeäseoksisia kitkarenkaita voi käyttää heti, kun tiepintojen lämpötila laskee pysyvästi alle viiteen asteeseen. Kitkarenkailla voikin usein ajella syyskuun lopusta toukokuun alkuun asti.
  • www.vrp-makela.fi