Kaupallinen yhteistyö

Yhteistä matkaa kaikissa elämänvaiheissa

Kuvassa OP Länsi-Suomen pankkilakimies Maria Jasu, pankkilakimies ja varatuomari Päivi Vilkkinen, lakiasiantuntija Soili Lehtoranta ja asiakkuusjohtaja Heidi Widbom.

Jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana erilaisia tilanteita, jolloin asiantuntevat lakipalvelut auttavat asioiden hoitamisessa. OP Länsi-Suomen laajan lainopillisen asiantuntemuksen avulla huolehdit hyvissä ajoin etukäteen, ettei elämä pääse yllättämään.

– Palvelemme perhe- ja perintöoikeudellisissa asioissa, eli teemme paljon testamentteja, edunvalvontavaltuutuksia, perunkirjoituksia ja perinnönjakoja sekä kauppakirjoja. Olemme helposti lähestyttävä toimija, jonka luokse voi tulla matalalla kynnyksellä, asiakkuusjohtaja Heidi Widbom kertoo.

Varainhoito on olennainen osa ihmisten päivittäistä arkea, joten on hyvin luontaista, että saman katon alta saa pankki- ja lainopilliset palvelut. Osuuspankissa kukaan ei jää yksin, sillä lakipalvelut ovat omistaja-asiakkaiden lisäksi kaikkien saatavilla.

– Olemme täällä ihmisiä varten ja osaamme asettua heidän tilanteeseensa. Keskustelu on kaiken keskiössä ja asioita hoidetaan yksilöllisesti tarpeiden mukaan. Pyrimme kertomaan asiat niin, että asiakas ymmärtäisi kaiken, Widbom sanoo.

– Meillä ei tarvitse tehdä päätöksiä heti. Keskusteluiden pohjalta jokainen voi miettiä asioita ja tarpeitaan rauhassa kotona, ja palata sen jälkeen uudestaan asiaan, pankkilakimies Maria Jasu painottaa.

Lähes jokaisella on syy tehdä testamentti

OP Länsi-Suomi kulkee asiakkaidensa kanssa yhtä matkaa kaikissa elämänvaiheissa. Oli kyseessä sitten ensiasunnon osto, avioliitto ja siihen liittyvät sopimukset, testamentin tai perunkirjoituksen teko.

– Testamentin tekohan tulee ajankohtaiseksi jo siinä vaiheessa, kun nuori henkilö pohtii ensimmäisen oman asuntonsa ostoa. Lisäksi esimerkiksi uusioperheiden kohdalla kannattaa kiinnittää tarkoin huomiota perintöasioihin, Widbom muistuttaa.

Käytännössä lähes jokaisella ihmisellä on jokin syy tehdä testamentti.

– Usein asiakkaat ajattelevat, että testamentti on tarpeellinen vain hyvin varakkaille ihmisille, vaikka todellisuudessa asia saattaa olla jopa päinvastoin. Jos esimerkiksi on riski, että puolison kuoltua jälkeen elävä puoliso ei pärjää omilla varoillaan, on lesken asema syytä turvata testamentilla, Jasu toteaa.

– Aloitamme keskustelun siitä, että miten asiat menevät, jos ihminen ei tee testamenttia. Mikäli tässä keskustelussa ilmenevät asiat eivät kuulosta hyviltä vaihtoehdoilta, mietitään minkälainen testamentti vastaisi hänen tahtoaan, pankkilakimies ja varatuomari Päivi Vilkkinen kertoo.

Asianmukaisilla asiakirjoilla turvataan toivottu perinnönjako. Vaikka asiat olisivat puolison, lasten ja heidän puolisoidensa kesken hyvin, saattaa tilanne yhtäkkiä muuttua.

– Avio-oikeuden poissuljenta alkaa olemaan tänä päivänä vakiokäytäntö. Kyse on omien lasten suojelusta, ei epäluottamuksesta vävyjä ja miniöitä kohtaan. Toimimalla näin, vanhemmat ajattelevat lastensa parasta, Vilkkinen huomauttaa.

Asiat kuntoon jo hyvissä ajoin

Edunvalvontavaltuutuksella määritellään asioiden hoitaja sellaisen tilanteen varalle, jolloin henkilö ei enää kykene itse hoitamaan omia asioitaan. Tämä asia tulisi olla kunnossa jokaisella 18 vuotta täyttäneellä.

– Joissain tapauksissa on tultu tekemään edunvalvontavaltuutusta vasta siinä kohtaa, kun henkilö ei enää ymmärrä asiaa. Tällöin ei valtuutusta voida enää tehdä. Edunvalvontavaltuutusta ja testamenttia tulee myös muistaa päivittää, Widbom sanoo.

Ennakointi on tärkeässä roolissa, sillä liian usein havahdutaan vasta myöhäisessä vaiheessa. Avioeron hetkellä välit saattavat olla tulehtuneet ja asioiden hoito on hankalaa. Avioehto on tänä päivänä täysin normaali asia.

– Tehtävämme on huolehtia, että asiakkaamme tietävät nämä asiat jo hyvissä ajoin, mutta he tekevät itse päätöksen siitä, milloin palveluille on oikea hetki. Tuomme esimerkkien kautta esiin, mitä voi tapahtua jos näitä ei ole miettinyt. Moni ei ehkä halua miettiä tämänkaltaisia asioita, mutta kun ne laitetaan kuntoon yhdellä kertaa, asiakkaat ovat kiitollisia ja helpottuneita, Widbom kertoo.

Osuuspankissa omistaja-asiakkaat voivat maksaa myös lakipalveluita OP-bonuksilla.

– Kannattaa tulla keskustelemaan omasta tilanteesta, jotta saadaan kartoitettua mahdolliset tarpeet hyvissä ajoin. Näiden tietojen pohjalta saadaan poistettua väärinymmärryksiä esimerkiksi perintöasioissa. Tämän jälkeen on huomattavasti helpompi tehdä päätöksiä, Jasu hymyilee.

– Me haluamme pitää huolta asiakkaistamme, oli kyse sitten asunnon ostosta, sijoitusvarallisuudesta tai perintöoikeudellisista asioista. Kerromme mielellämme erilaisista vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista, Vilkkinen lisää.

OP Länsi-Suomesta saat asiantuntijapalveluita elämän eri tilanteisiin. Kaikkien asiantuntijoiden suorat puhelinnumerot löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan