Kaupallinen yhteistyö

Yläpohjan eristyksellä energiakulut kuriin

Lähes kaikki yli 10-vuotiaat talot hyötyvät

Kattoremonteista tunnettu TIP-rakentajat on laajentanut palveluaan yläpohjan eristämiseen.

– Lähes kaikissa kohteissa, joissa olemme katon uusineet, on havaittu että yläpohja kaipaisi lisäeristystä, TIP-rakentajien Ariel Mäki-Soini kertoo.

Lämpö siirtyy ylöspäin ja talosta voidaankin laskea että noin 60 prosenttia lämmöstä karkaa yläkautta. Seinistä ja ikkunoista 30 prosenttia ja alaspäin kymmenen prosenttia.

Edullisen sähkön ja energian aikana lämpöhävikkiin ja yläpohjan eristyksiin ei kiinnitetty huomiota. Nyt nousseiden kustannusten ja ekologisuuden arvostuksen myötä, kiinnostus lämmityskustannusten pienentämiseen on kasvanut.

– Monessa asunnossa on ilmalämpöpumppu myös viilentämässä kesällä. Parempi eristys auttaa myös kesällä, sillä kuumuus ei tule samalla tavalla sisälle. Eristys toimii molempiin suuntiin. Sekin parantaa energiatehokkuutta, Mäki-Soini lisää.

Yläpohjan eristämisessä on tärkeää hoitaa työ huolellisesti, jotta eristepaksuus pysyy hyvänä ja säästää energiakuluja tehokkaasti.

Kattoremontin yhteydessä tai erikseen

Yläpohjan lisäeristys voidaan tehdä kattoremontin yhteydessä tai erikseen. TIP-rakentajat käyttävät eristämiseen selluvillaa, joka sopii kaikkien rakennuksessa jo olevien eristeiden päälle.

– Ja vaikka vanhat eristeet olisi inan kastuneet, niin selluvilla luovuttaa kosteutta pois. Ei se silti ole mikään ihmeaine, eli vuodot pitää tietysti korjata.

Vahvasti kastuneet eristeet on tietysti poistettava ja silloin käytetään imuautoa, jolla saadaan yläpohja puhtaaksi ja myös ympäristö pysymään siistinä. Erityisesti kastunut mineraalivilla on syytä poistaa.

Lisäeristyksen urakointi alkaa alkukartoituksella, jossa tutkitaan rakennuksen nykyinen eristys, varmistetaan läpivientien ja piippujen suojaukset ja muut korjaustarpeet.

Eristystyön hinta vaihtelee noin tuhannen ja kolmen tuhannen euron välillä. Työstä on mahdollista saada kotitalousvähennys.

– Villan puhaltaminen on mahdollista tehdä väärin liian pienellä villamäärällä. Työ näyttää ensin hyvältä, mutta painuu nopeasti. Me teemme eristyksen kerralla ja kunnolla, Ariel Mäki-Soini lupaa.

Yläpohjan eristyksiä voidaan tehdä ympäri vuoden, säästä riippumatta.

Puskaradio on Ariel Mäki-Soinin mukaan tehokas, sillä usein jollakin alueella naapurit seuraavat urakan etenemistä ja haluavat kattoremontin tai lisäeristyksen myös omaan taloonsa.

Lämpöeristystä usein liian vähän

Mäki-Soinin kokemuksen mukaan lähes kaikissa yli kymmenvuotiaissa taloissa on liian vähän eristettä yläpohjassa.

– Oma taloni, jossa olen asunut vajaa kymmenen vuotta oli siitä hyvä esimerkki. Talotehtaan jäljiltä en ole ullakkoa kolunnut ja nyt kun kävin tarkastamassa niin vähimmillään villaa oli vain 20 senttiä, kun suositus on 50-60 senttiä.

Erilaisia esimerkkejä on tullut vastaan muitakin. Tyypillistä on, että autotallirakennus on alunperin tehty pienemmällä eristysmäärällä, mutta sitä kuitenkin lämmitetään 20 asteeseen.

– Samalla tavalla energia sieltä katoaa taivaalle.

Ullakolla käydään harvoin ja energian kulutusta on vaikea arvioida. Maalämpötalossa pumppu käy vähän tiiviimmin, mutta hukkalämpöä ei huomaa muuten mistään.

TIP-rakentajat

  • Metsäruusunkatu 23, 26100 RAUMA

  • Ariel Mäki-Soini, p. 050 566 9949

  • ariel.maki-soini@tipoy.fi

  • www.tipoy.fi