
Tiesitkö, että maaseutuyritykset voivat saada Ravakan kautta EU:n maaseuturahaston yritystukia esimerkiksi investointeihin tai yhteistyöhön muiden yritysten kanssa?
Usein sanotaan, että ilman yrittäjiä Suomi pysähtyisi.
Viimeisten vuosien aikana pienet ja keskisuuret yritykset ovat vastanneet uusien työpaikkojen synnystä ja julkinen talous nojaa yhä enemmän yrittäjyyteen.
Tässä keskiössä olevat yrittäjät tarvitsevat tukea ja neuvontaa muutenkin, kuin vain koronapandemian moukaroidessa yrityskenttää.
Yritystukiasiat voivat olla yrittäjille etäisiä, sillä usein kaikki energia kuluu yritystoiminnan pyörittämiseen.
Siksi yrittäjien kannattaa olla yhteydessä yritysasiantuntijoihin, jotka käyvät henkilökohtaisesti läpi yrityksen tilanteen ja kartoittavat, millaista tukea yritys voi saada.
Yritysasiantuntijat Kaisa Kalliovuo Rauman kaupunkikehityksestä ja Sari Uoti ProAgria Länsi-Suomesta työskentelevät yrittäjien etuja vaalien.
– Me olemme yrittäjien apuna ja tukena sillä hetkellä, kun ei oikein tiedä kenelle soittaisi, Kaisa Kalliovuo kertoo.
– Etenkin kun suunnittelee yrityksen investointeja, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä etukäteen, jolloin voidaan hyvissä ajoin yhdessä miettiä, miten investointi kannattaa toteuttaa ja saako siihen rahoitusta, Sari Uoti jatkaa.
– On hyvä pohtia myös eri vaihtoehtoja, sillä aina ei välttämättä kannata investoida itse vaan esimerkiksi tarvittavan tilan tai koneen voi vuokrata.

– Yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille yrityksille, aloittaville ja laajentaville, toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen. Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaa maaseudulle, Kaisa Kalliovuo sanoo.
Yksi mahdollisuus mikroyrittäjälle on Leader-tuki.
Monet yritykset Raumankin alueella sijaitsevat maaseudulla, ja ne voivat saada Leader Ravakan kautta EU:n maaseuturahaston yritystukia erilaisia hankkeita varten. Itse asiassa maaseuduksi lasketaan lähes koko Rauma, ydinkeskustaa lukuun ottamatta.
Onko maaseutuyritys maatila?
– Missään nimessä yrityksen toimialan ei tarvitse liittyä maatalouteen. Hankkeeseen liittyvän toimenpiteen eli sen mitä tehdään, täytyy kohdistua Rauman kaupunkikeskustan ulkopuolelle, Kaisa Kalliovuo täsmentää.
Erilaisia tukimuotoja ovat esimerkiksi investointituki, perustamistuki sekä yritysryhmähankkeet.
- Ehdottomasti eniten haetaan investointitukea. Useimmiten se tarkoittaa tuotantokoneiden tai tilojen hankintaa. Myös aineettomia investointeja, kuten ohjelmistojen hankintaa voidaan tukea. Yritysryhmähankkeet ovat harvinaisempia sillä siinä täytyy olla vähintään kolme yritystä mukana. Yritysryhmähankkeella esimerkiksi monet satakuntalaiset matkailuyrittäjät ovat kehittäneet yhteistyötä, Sari Uoti kertoo.
Varsinaista toimialarajausta ei ole, mutta rajoittava tekijä tuen hakemiseen voi olla, jos toimialalla on paljon kilpailua. Tästä syystä tukea harvoin saavat esimerkiksi metsäkoneurakointiin, kampaamotoimintaan tai kuljetusalaan keskittyneet yritykset.
– Ei kannata jäädä yksin pohtimaan, että kuuluuko se oma yritys tuen piiriin tai voiko oma kehittämisidea saada tukea, vaan ottaa reippaasti yhteyttä meihin yritysasiantuntijoihin, Sari Uoti kertoo.
Leader-Ravakalla on myös oma yritystuki, Startti-Leader, jota voi hakea pienempiin investointeihin ja toiminnan kehittämiseen. Startti-Leaderiä voi saada 100–1 000 euroa.
– Vaikka nämä summat voivat kuulostaa pieniltä, ne ovat usein aloittavalle yrittäjälle todella isossa roolissa. Niitä on myös helppoa hakea, Kaisa Kalliovuo toteaa.

Vasaraisissa toimiva Soukaisten Rusthollin hyödynsi Leader-tukea, kun tilan tyhjillään ollut päärakennus kunnostettiin majoitustiloiksi. Yrittäjä Jyrki Soukainen kertoo, että Leader-tuen saamisella oli kannustava vaikutus. Leader-hanke auttoi Soukaisen mukaan myös siinä, että remontti tuli tehtyä huolellisesti ja suunnitelmallisesti kaikki luvat ja ehdot täyttäen.
– Sitä mietti tietysti alkuun, että tuleeko kukaan, onko tässä markkinarako, löytääkö kukaan meitä. Myönteinen tukipäätös rohkaisi, kun joku muukin uskoi meihin.
Matkaa Rauman keskustasta maaseudun rauhaan on autolla kymmenisen minuuttia. Vastaavia majoitusvaihtoehtoja ei juuri Rauman läheisyydessä ole, joten Soukaisten yritys lisäsi alueen palvelutarjontaa.

Raumalaisten Lauri Heinon ja Lauri Isbergin LHI-Service Oy on kuivajää- ja laserpuhdistuksiin erikoistunut yritys, joka sai Leader-tukea käynnistäessään yritystoimintaansa.
Aluksi yritystä pyöritettiin palkkatöiden ohessa, mutta nykyisin Lauri Heino toimii täysipäiväisenä yrittäjänä.
Lauri Isberg kertoo, että he olivat ensimmäiseksi yhteydessä Rauman kaupungin yrityspalveluihin.
– Sieltä saimme tietoa Leader-tuesta, muuten sitä ei olisi osannut ajatella. Tuki oli siinä vaiheessa iso apu, koska muuten ihan lainarahalla lähdetiin investointeja tekemään.
Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallio neuvoi heitä tukihakemuksen täyttämisessä.
– Työ oli aika iso kokemattomalle hakemuksen täyttäjälle, mutta ylitsepääsemätön prosessi ei ollut. Ulla oli tukena ja tarkisti, että hakemus täyttää vaatimukset.
Leader-yritystuki pähkinänkuoressa
- Tukea saadakseen yrityksen on oltava kannattava, sijaittava maaseudulla*, annettava työtä kokopäiväisesti vähintään 1 henkilölle – esimerkiksi yrittäjälle itselleen.
- Tukea voi hakea vähintään 18-vuotias henkilö, osakeyhtiö, avoin ja kommandiittiyhtiö, maatila ja osuuskunta – pieni tai keskisuuri yritys.
- Leader-tuki on tarkoitettu pääsääntöisesti alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille.
- Muutamat toimialat on rajattu tukien ulkopuolelle. Tällaisia ovat esim. liikennöinti, koneurakointi ja vähittäiskauppa.
- Ravakan neuvonta on aina maksutonta. Lue lisää ja ota yhteyttä: https://ravakka.fi/yrityksille/
* 95 % Suomesta on maaseutua. Ravakan alueella vain Rauman ydinkeskusta on rajattu tuen ulkopuolelle. Katso rajaus tästä.
