Aborttilainsäädännön tiukennus aiheuttaa hätää Puolassa – kansalaisjärjestöt yrittävät auttaa epätietoisia naisia ja lääkäreitä

Ihmiset protestoivat torstaina aborttilainsäädännön tiukennusta vastaan Poznanin kaupungissa Puolassa.
Ihmiset protestoivat torstaina aborttilainsäädännön tiukennusta vastaan Poznanin kaupungissa Puolassa. Kuva: Jakub Kaczmarczyk / EPA

Keskiviikkona voimaan tullut lähes täydellinen aborttikielto herättää huoltaa ja aiheuttaa epätietoisuutta Puolassa. Lukuisat aborttia suunnitelleet naiset ovat uutistoimisto Reutersin mukaan ottaneet kansalaisjärjestöihin hätääntyneinä yhteyttä.

Perhesuunnittelujärjestö Federan johtaja Krystyna Kacpura kertoi torstaina, että kymmenet ihmiset ovat soittaneet hänelle päätöksen jälkeen.

– Puheluja tuli naisten lisäksi myös lääkäreiltä ja gynekologeilta, jotka kysyivät, onko määräys jo voimassa ja miten heidän tulisi toimia, Kacpura sanoi Reutersille.

Abortit ilman rajoja -kansalaisjärjestö kertoi saaneensa naisilta vähintään 30 puhelua torstaina puoleen päivään mennessä. Organisaatio auttaa abortin tekemisessä ulkomailla. Syksyn mielenosoituksissa järjestön puhelinnumeroa maalattiin spraymaalilla seiniin eri puolilla Puolaa.

Järjestön tukiryhmän jäsen Justyna Wydrzynska arvioi saavansa ainakin sata puhelua päivän loppuun mennessä.

– Teemme kaikkemme, jotta meille soittavat saavat kaiken tarvitsemansa avun mahdollisimman nopeasti, Wydrzynska sanoi.

Päätöstä vastustettu mielenosoituksissa

Keskiviikkona Puolassa tuli voimaan perustuslakituomioistuimen linjaus, jonka mukaan raskauden keskeyttäminen on kiellettyä myös siinä tapauksessa, jos sikiö on vakavasti epämuodostunut.

Se tarkoittaa lähes täydellistä aborttikieltoa maahan, jossa oli jo entuudestaan hyvin tiukka aborttilainsäädäntö.

Raskauden saa keskeyttää jatkossa ainoastaan, jos se on saanut alkunsa insestistä tai raiskauksesta tai jos se vaarantaa äidin hengen tai terveyden. Lääkäri voi saada Puolassa laittoman abortin tekemisestä vankeusrangaistuksen.

Perustuslakituomioistuin teki päätöksen asiasta jo viime lokakuussa. Silloin se johti suuriin viikkoja kestäneisiin mielenosoituksiin, minkä takia hallitusta johtava konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue päätti lykätä sen toimeenpanoa.

Myös tällä kertaa linjausta vastaan on protestoitu. Varsovassa sadat ihmiset osoittivat torstaina mieltä ja levittivät muun muassa punaista maalia perustuslakituomioistuimen eteen. Keskiviikkona tuhannet ihmiset osoittivat mieltä eri puolilla Puolaa.

Ranskan eurooppaministeri kuvasi keskiviikkoa "surulliseksi päiväksi"

Tiukempaa aborttilainsäädäntöä kannattavat juhlivat torstaina. Heidän mukaansa päätös turvaa syntymättömän lapsen ihmisoikeudet ja suojaa naisia abortista aiheutuvalta traumalta.

– Puolalaisen sanonnan mukaan kymmenen lasta käsivarsilla on parempi kuin yksi omallatunnolla. Mielestäni tämä on osa elämän suojelemista koskevaa filosofiaa, sanoi parlamenttiedustaja Maria Kurowska.

Uuden linjauksen kannattajien mukaan hallituksen tehtävä on tarjota lisätukea perheille, joissa on vammainen tai sairas lapsi.

Ranskan eurooppaministeri Clement Beaune kuvasi keskiviikkoa, jolloin aborttia koskeva määräys tuli voimaan, "surulliseksi päiväksi".

– Surullinen päivä, joka muistuttaa meitä siitä, kuinka oikeudet voivat kaikota, jos niitä ei puolusteta, Beaune kirjoitti Twitterissä.