Antti Tuuri osaa tarinoida televisiossakin – hän kiteyttää kirjailijan työn harvinaisen hyvin

Suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. kuullaan tuotteliasta ja taustatutkimusta aina huolella tekevää kirjailija Antti Tuuria.
Suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. kuullaan tuotteliasta ja taustatutkimusta aina huolella tekevää kirjailija Antti Tuuria. Kuva: Jukka Lintinen

Itse asiassa kuultuna: Antti Tuuri

★★★ Kirjailija Antti Tuuri huokuu tarinoita. Niistä hänen elämänsä koostuukin: kirjallinen tuotanto on noin 80 teosta: romaaneja, näytelmiä, elämäkertoja, historiikkeja.

Tuuri osaa tarinoida myös suullisesti. Hän kertoilee rauhallisesti kirjapainoinsinöörin töistään, kirjoitusprosessista, taustatutkimuksesta ja idean jalostumisesta.

Juuri tv:stä tulleesta ja vielä pari viikkoa Yle Areenasta löytyvästä Ikitie-elokuvasta puhutaan myös. Kiitetty ja vahva elokuva perustuu Tuurin samannimiseen romaaniin. Ohjelmassa hän kertoo, mistä kirja on lähtenyt ja koko vaietun historiallisen tapahtumasarjan taustoista.

Tuuri on käynyt Yhdysvalloissa ja Kanadassa etsimässä tutkimusmateriaalia näistä amerikansuomalaisista, jotka myivät koko omaisuutensa ja lähtivät rakentamaan Neuvostoliittoa. Jussi Ketolan muilutuksesta hän puolestaan kuuli jo kirjoittaessaan vuonna 1982 ilmestynyttä Pohjanmaata.

Kirjailijan työn kiteytys

Tuuri kiteyttää kirjailijan työn harvinaisen hyvin. Kertomustason lisäksi tarvitaan vahva näkemys siitä, mikä maailmassa on oikein ja mikä väärin.

Haastattelu on kattava, mutta joitakin jatkokysymyksiä haastattelija olisi voinut tehdä.

Tuuri lähti Etelä-Pohjanmaalta käymään lukiota Pietarsaareen. Isän mielestä hän vietti siellä liian huikentelevaista elämää, joten Tuuri joutui palaamaan viimeiseksi lukiovuodeksi lähemmäksi kotia. Millaista lukiolaispojan elämä oikein oli?

TV1 torstai 10.10. klo 19.00