Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta

Saulin poika on Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlilla palkittu elokuva Auschwitzin keskitysleirin vangista Saul Ausländeristä (Géza Röhrig).
Saulin poika on Oscarilla ja Cannesin elokuvajuhlilla palkittu elokuva Auschwitzin keskitysleirin vangista Saul Ausländeristä (Géza Röhrig). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Saulin poika

★★★★★ Ihmiskasvot ovat uskomattoman hienojakoinen viestintäväline. Niiden varaan Lászlo Nemes uskalsi rakentaa koko elokuvan, ja inhimillinen lataus onkin hirmuinen. Sitä myös kipeästi tarvitaan, sillä Geza Röhrigin esittämä Saul on Auschwitzin keskitysleirin työvanki, jonka ympärillä aukeaa liki rannaton painajainen. Katsoja ei näe sen yksityiskohtia, vaan heijastukset Saulin kasvoilla. Henkiinjäämistaistelu tulee lähelle. (Unkari 2015)

Yle Teema & Fem perjantai 18.10. klo 22.00

Non-Stop

★★★ ”Siirtäkää 150 miljoona dollaria salaiselle pankkitilille, taikka tapahtuu hirveitä”. Tuon sortin anonyymi uhkailu on syytä ottaa vakavasti, kun se tapahtuu jossain kymmenen kilometrin korkeudessa Atlantin valtameren yllä. Jaume Collet-Serran napakasti kulkevassa jännärissä elämänsä tiukimpaan paikkaan joutuu ilmailuhallinnon kaappijuoppo sheriffi Liam Neeson, jolla on jo valmiiksi keljut närästykset meneillään. (USA 2014)

TV5 perjantai 18.10. klo 21.00

Sleepers – Katuvarpuset

★★★ Barry Levinson ohjasi kasvu- ja kostotarinan, jonka 137 minuutissa riittäisi saksilla töitä. Oleellinen on silti kunnossa: tähtiporukka panee parastaan, ja kaiken yllä väreilee kaipaus maailmaan, jossa elämä olisi voinut mennä toisin. Brad Pitt, Jason Patrick ja muut New Yorkin Hell’s Kitchenin kasvatit saivat kuitenkin jo nuorena sen surullisen ”mene suoraan vankilaan” -kortin. Kärsimyksistä huolehti vartija Kevin Bacon. (USA 1996)

Frii perjantai 18.10. klo 23.00