Bigelow vie keskelle kapinaa – tosipohjainen elokuva pätee 2000-luvullakin

Elokuva kertoo vuodesta 1967, jolloin detroitilaisessa motellissa tapahtuneen väkivallanteon seurauksena rotumellakat muuttivat Detroitin kadut kuin sotanäyttämöksi vuonna 1967.
Elokuva kertoo vuodesta 1967, jolloin detroitilaisessa motellissa tapahtuneen väkivallanteon seurauksena rotumellakat muuttivat Detroitin kadut kuin sotanäyttämöksi vuonna 1967. Kuva: Francois Duhamel

Detroit

★★★★ Kathryn Bigelow’n elokuvat iskevät kuin asfaltti pyöräilijän polveen. Linja pitää tosipohjaisessa elokuvassa, jossa poliisien ja turhautuneiden mustien yhteenotto leimahtaa rotusodaksi. Ollaan vuoden 1967 Detroitissa, mutta samoilla hermonpäillä on eletty 2000-luvullakin. Koko kaupunki on mukana tapahtumissa, jotka vyöryvät kuin dokumentissa. Jacob Lawrencen maalaukset kertovat aluksi, kuinka tähän päädyttiin. Ensiesitys. (USA 2017)

Yle Teema & Fem perjantai 6.3. klo 21.00

Nuoren Wertherin jäljillä

★★★ Jarmo Lampelan draamaa nimi viittaa J.W. von Goethen 1700-luvun lopun romaaniin Nuoren Wertherin kärsimykset, jossa nuoren taiteilijan tunteet läikkyivät lopulta itsemurhaan saakka. Nuorukaisen kuolema taluttaa elokuvaa jonnekin unen rajoille, jossa suru, syyllisyys ja vapautuminen rassaavat mieltä. Juha Kukkonen on taiteilijaisä, joka alkaa selvittää poikansa (Jyri Ojansivu) vaihteita. Iina Kuustonen oli tämän rakkaus. (Suomi 2013)

TV1 perjantai 6.3. klo 23.00

Trespass

★★ Joel Schumacherin jännärin tunkeutuva rosvojoukko tuo mieleen sen putkifirman, joka aikoinaan vietti laatuaikaa meidän huushollissa. Valmista ei tunnu tulevan silläkään. Vessan sijasta se jumittaa timanttikauppiaan kassakaapin ääressä. Nicolas Cage hermoilee roolissa tuttuun tapaansa. Nicole Kidman näyttää tämän vaimona siltä kuin pohtisi pakoa – ei kidnappaustilanteesta, vaan koko leffasta. Se on ihan ymmärrettävää. (USA 2011)

Nelonen lauantai 7.3. klo 0.20