Britannia ja EU ilmoittivat uudesta brexit-sovusta – pohjoisirlantilainen apupuolue DUP yhä vastahankaan

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti uudesta erosopimuksesta EU:n kanssa torstaina.
Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti uudesta erosopimuksesta EU:n kanssa torstaina. Kuva: ANDY RAIN

Britannia ja EU ovat saavuttaneet uuden brexit-sopimuksen.

Sekä Britannian että Euroopan parlamenttien pitää vielä hyväksyä sopimus. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

We’ve got a great new deal that takes back control — now Parliament should get Brexit done on Saturday so we can move on to other priorities like the cost of living, the NHS, violent crime and our environment #GetBrexitDone #TakeBackControl

— Boris Johnson (@BorisJohnson) October 17, 2019

– Meillä on nyt uusi hieno sopimus, joka ottaa hallinnan takaisin, Britannian pääministeri Boris Johnson tviittasi torstaina puoli yhden maissa iltapäivällä Suomen aikaa.

Johnsonin mukaan Britannian parlamentin tulisi hyväksyä uusi brexit-sopu lauantaina, jotta "voimme siirtyä käsittelemään muita tärkeitä asioita, kuten elinkustannukset, julkinen terveydenhuolto, väkivaltarikokset ja ympäristö".

– Kun on tahtoa, on myös sopimus, riemuitsi puolestaan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tviitissään.

Junckerin mukaan kyseessä on "reilu ja tasapainoinen sopimus". Hän suosittelee, että tänään kokoontuva Eurooppa-neuvosto hyväksyy sen.

Johnsonin konservatiivihallituksen apupuolue, pohjoisirlantilainen DUP ehti kommentoida, että sen kanta asiaan ei ole muuttunut, eikä se siksi hyväksy uutta erosopimusta.

DUP ilmoitti jo keskiviikkona, että se ei tue uutta sopimusta.

EU:n ja Britannian neuvottelijat olivat neuvotelleet useita öitä ennen torstaina alkavaa EU:n huippukokousta, jotta saataisiin aikaan kompromissi tulevasta EU:n ulkorajasta Irlannin saarella.

Kyseessä on koko brexitin vaikein asiakokonaisuus. Pyrkimyksenä on ollut välttää niin sanottua kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta.

Jos sopimusta ei tuolloin ole, uusi laki määrää Johnsonin hakemaan lykkäystä EU-erolle.