Britannian konservatiivien johtoon tarjolla vain brexitin kannattajia – Boris Johnson on tänään alkavan pudotuspelin ylivoimainen voittajasuosikki

Boris Johnson on varsinkin brittikonservatiivien kenttäväen suosikki. Osa parlamentaarikoista karsastaa hänen populismiaan.
Boris Johnson on varsinkin brittikonservatiivien kenttäväen suosikki. Osa parlamentaarikoista karsastaa hänen populismiaan. Kuva: NEIL HALL

Britannian brexit-kipuilua ja pääministeri Theresa Mayn kujanjuoksua seurannut saattoi ajatella, ettei hänen seuraajakseen olisi tungosta.

Mitä vielä! Brittikonservatiivien puheenjohtajakilpaa lähti mukaan kymmenen poliitikkoa, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ehdokaskatraassa on tällä kertaa vain kaksi naista.

Mayn seuraaja valitaan monipolvisessa prosessissa, jonka voittaja ilmoitetaan heinäkuun loppupuolella. Konservatiivikansanedustajien keskuudessa suoritettavan äänestysrumban ensimmäinen kierros on tänään torstaina illansuussa.

Puheenjohtajataistoa hallitsee yksiteema ylitse muiden: Britannian EU-ero eli brexit.

Kansanäänestystä ei haluta

Vaikka konservatiivipuolueessa on EU-asioissa väkeä joka lähtöön, on ehdokkaiksi valikoitunut vain brexitin kannattajia. Ehdokkaissa ei ole ensimmäistäkään, joka haluaisi toisen brexit-kansanäänestyksen.

Pehmeintä brexit-linjaa edustavat kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart, terveysministeri Matt Hancock ja entinen parlamenttiryhmän piiskuri Mark Harper. He ovat ennakkoarvioissa ehdokasjoukon häntäpäässä ja saattavat pudota ensimmäisinä.

Puheenjohtajavaalin ylivoimainen voittajasuosikki on entinen ulkoministeri Boris Johnson. Hän oli vuoden 2016 kansanäänestyksen brexit-kampanjan toinen keulakuva, ja häneen muut ehdokkaat peilaavat kantojaan.

Johnson sanoo, että Britannia lähtee EU:sta nykyisen jatkoajan loputtua 31. lokakuuta – ilman sopimusta, jos EU ei taivu myönnytyksiin.

Donald Trumpin kopio

Boris Johnson muistuttaa otsatukkaa myöten ystäväänsä Donald Trumpia. Myös Johnson liioittelee ja antaa lupauksia, joita on mahdoton toteuttaa.

Karismaattisen esiintymisensä takia Johnson on kenttäväen suuri suosikki. Jos hän selviää parlamentaarikkojen äänestyksissä kahden parhaan joukkoon, on hänen voittonsa hyvin todennäköinen.

Löysät puheet ja suurpiirteisyys tosiasioista voivat myös olla Johnsonin kompastuskivi. Johnson on joutunut muun muassa selittämään, mitä hän tarkoitti verratessaan burkaan pukeutunutta naista puhelinkoppiin.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajavalinta on salainen lippuäänestys. Aikaisemmilla kerroilla ennakkosuosikki ei päässyt maaliin saakka.

Huumeista kompastuskivi

Ympäristöministeri Michael Govea luettiin pitkään Johnsonin vahvaksi haastajaksi, sillä Govea on pidetty pätevänä ja vakaana. Hän on ainoa, joka olisi valmis pidentämään nykyistä takarajaa, joka on 31. lokakuuta..

Goven osakkeet laskivat, kun paljastui, että hän nuuski kokaiinia iltabileissä parikymmentä vuotta sitten. Huumekokeilu saattoi Goven ikävään valoon, sillä hän oli noihin aikoihin Times-lehden toimittajana ajanut tiukkaa, huumeisen vastaista linjaa.

Nyt Johnsonin ykköshaastajana pidetään ulkoministeri Jeremy Huntia. Hänen arka paikkansa on se, että hän on brexit-käännynnäinen eli hän äänesti vuoden 2016 kansanäänestyksessä Britannian EU-jäsenyyden puolesta.

Maltillisilla puheillaan Hunt voi toisaalta saada kannatusta eri leireistä. Johnsoniin verrattuna Hunt on varsin väritön poliitikko.

Sisäministeri Sajiv Javid käy kampanjaa muista poikkeavalla tavalla. Hän korostaa olevansa pakistanilaisten maahanmuuttajien lapsi.

Parlamentti sivuun

Andrea Leadsom oli Theresa Mayn vastaehdokas vuonna 2016. Leadsom puhuu "hallitusta EU-erosta", mikä tarkoittaisi sitä, että Mayn neuvotteleman sopimuksen tilalle neuvoteltaisiin nippu eri alojen sopimuksia.

Toinen naisehdokas, entinen työministeri Esther McVey lupaa, että Britannia lähtee unionista ilman sopimusta.

Myös entinen brexit-ministeri Dominic Raab edustaa on kovaa linjaa. Hänelle kaupankäyntiin EU:n kanssa riittäisi Maailman kauppajärjestön (WTO:n) antamat puitteet. Raab olisi hätätilassa valmis ohittamaan parlamentin, jotta brexit saadaan toteutettua.

Konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi tulee Britannian pääministeri. Mutta valitun pääministeriura voi jäädä lyhyeksi, jos oppositio saa taakseen muutamia hallituspuolueen kansanedustajia luottamuslauseäänestyksessä. Silloin edessä ovat ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Pudotuspeli

Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtaja on valittu vuodesta 1965 saakka moniportaisessa vaalissa.

Ehdokkaita oli nyt kymmenen, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Valintaan osallistuvat konservatiivipuolueen 313 parlamentaarikkoa. Äänestykset ovat suljettuja lippuäänestyksiä.

Tänään torstaina on pudotuspelin ensimmäinen kierros. Silloin leikistä putoavat kaikki ne, jotka saavat vähemmän kuin 17 ääntä. Jos kaikki saavat yli 16 ääntä, vähiten ääniä putoaa pois.

Seuraava äänestyskierros on ensi tiistaina. Silloin putoavat ne, jotka saavat vähemmän kuin 33 ääntä. Vähiten ääniä saanut tipahtaa tässäkin vaiheessa joka tapauksessa pois.

Kenttä päättää

Äänestykset jatkuvat sen jälkeen ensi viikolla niin, että jäljellä on enää kaksi ehdokasta.

Puolueen jäsenistö (noin 160 000) valitsee tämän jälkeen postiäänestyksellä uuden puheenjohtajan. Voittaja ilmoitetaan 22. heinäkuuta.