Cary Grant sai vasta aikuisena tietää, että hänen kuolleeksi luulemansa äiti olikin elossa

Mark Kidelin ohjaama dokumenttielokuva perustuu Cary Grantin omiin, mutta julkaisemattomiin muistelmiin.
Mark Kidelin ohjaama dokumenttielokuva perustuu Cary Grantin omiin, mutta julkaisemattomiin muistelmiin. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Cary Grantin tarina

★★★★ Yksi menneen maailman elokuvahurmureista on Cary Grant. Häntä muistetaan tänään Yle Teema & Femin teemalauantaissa.

Grantin elämästä kertova dokumentti perustuu hänen julkaisemattomiin muistelmiinsa. OHjelma on charmantin kohteensa oloinen. Hyväkäytöksinen ja kohtelias, vaikka vaikeitakin asioita käsitellään.

Britanniassa 1904 syntynyt Cary Grant sai vanhemmiltaan mahtipontiset etunimet Archibald Alexander. Sukunimikään ei ollut vielä Grant vaan Leach.

Äiti vain katosi Grantin ollessa lapsi

Lapsuus ei ollut helppo. Isä jätti kouluikäisen poikansa isovanhemmille. Lapsi luuli äitinsä kuolleen. Kolmikymppisenä Grant sai tietää, että äiti eli hoitolaitoksessa.

Grant muutti jo nuorena Yhdysvaltoihin. Hänen elokuvauransa alkoi 1930-luvulla ja päättyi 1960-luvulla.

Kymmeniä elokuvia tehnyt Grant oli monipuolinen näyttelijä, hän oli sekä komediatähti että mukana monissa Alfred Hitchcockin elokuvissa, kuten Vaarallisissa valheissa ja Varkaitten paratiisissa.

Dokumentia kuvitetaan elokuvarooleilla. Roolihahmojen repliikit laitetaan avaamaan Grantin todellisen elämän vaiheita. Se toimii hyvin, ja sekoittaa ehkä totuudenmukaisesti Grantin elämän todellisuutta ja kuvitelmaa.

Cary Grant kuoli vuonna 1986.

Ennen dokumenttia kello 21.31 nähdään Charade – vaarallinen peli -elokuva.

Yle Teema & Fem lauantai 27.4. klo 23.20