Ensin tarjoillaan tosiasiat ruokahävikistä, sitten syödään vasta

Ruotsalaiset Anne Lundberg ja Paul Svensson pohtivat, kuinka ruokahävikki saataisiin loppumaan. Välillä syödään, tietenkin.
Ruotsalaiset Anne Lundberg ja Paul Svensson pohtivat, kuinka ruokahävikki saataisiin loppumaan. Välillä syödään, tietenkin. Kuva: Lars Schön / SVT

Ruoan pelastajat

★★★ Ensin lyödään pöytään ikävät faktat. Kuinka paljon ruokaa menee hävikkiin? Aivan liikaa, jopa kolmannes kaikesta viljellystä ja tuotetusta ruoasta.

Tarvitseeko asiasta oikeastaan välittää? Kyllä vain, vaikka viikko toisensa jälkeen kuivuneita leivänkannikoita biojätteeseen nakkelevasta katsojasta tuntuisi helpommalta ajatella, että jospa nyt ei niin hirveästi.

Ruotsalainen Ruoan pelastajat -sarja herättelee katsojaa vyöryttämällä tietoa ruokahävikistä juontajiensa Anne Lundbergin ja Paul Svenssonin pistäessä itsensä likoon. Heistä viimeksi mainittu on Strömsöstä tuttu viiksekäs tv-kokki.

Kuinka ruokahävikki saataisiin loppumaan ja kenen on vastuu? Yksittäisen kuluttajan? Yritysten? Elintarviketeollisuuden? Päättäjien? Ruoantuotannon ketjua ja sen monimutkaisuuksia pohditaan monelta eri kantilta. Lopulta tullaan siihen tulokseen, että vastuu on kaikilla.

Rohkaisevia esimerkkejä

Jotta katsoja ei aivan ahdistuisi, tarjotaan rohkaisevia esimerkkejä siitä, miten hävikkiä voi vähentää.

Anne Lundberg seuraa, miten kuivuneet leivät hyödynnetään oluen valmistuksessa ja miten tolkuttoman ja täysin syömäkelpoisen saaliin öinen dyykkaaja saa kerättyä muutamassa tunnissa naapuruston roskiksista.

Paul Svensson puolestaan kokeilee reseptejä, joissa hyödynnetään kotoa löytyviä ruokia, jotka usein vain heitettäisiin roskiin. Hän saa myös idean kokonaan uudenlaisesta tuotteesta, joka valmistetaan porkkanan naateista.

Yle Teema & Fem sunnuntai 19.5. klo 18.30