Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) joutuu valiokunnan eteen selvittämään Kiina-yhteyksiään.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) joutuu valiokunnan eteen selvittämään Kiina-yhteyksiään. Kuva: Markku Ojala

Eri puolueiden kansanedustajat odottavat ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta Mika Niikolta (ps.) selvitystä Kiina-yhteyksistään.

– Seuraavassa valiokunnan kokouksessa käymme läpi näitä teemoja, sanoo valiokunnan jäsen Kimmo Kiljunen (sd.)

Suomen Kuvalehti kertoi hiljattain Niikon yrityskytköksistä kiinalaisten kanssa, ja Yle kertoi aiemmin keväällä kiinalaisesta vaalirahasta, jonka Niikko muutti vaalilainaksi. Lisäksi SK uutisoi Niikon sähkötupakkaliiketoiminta-aikeista ja sähkötupakan puolustamisesta eduskunnassa.

Niikon mukaan hän ei suunnitellut sähkötupakan maahantuontia. Hän myöntää kiinalaiset yritys- ja vaalilainayhteydet, mutta painottaa ettei häneen ole kohdistettu vaikuttamisyrityksiä. Niikko kertoo valvovansa Suomen etua.

Tehtävä vaatii erityistä huolellisuutta

Kriittisesti Niikon Kiina-yhteyksiin suhtautuvat kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Eva Biaudet (r.). Essayah vastaa puheenjohtajana, sillä kristillisdemokraateilla ei ole ulkoasiainvaliokunnassa edustusta.

– Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajalta ja jäseniltä edellytetään läpinäkyvyyttä suhteessa vieraan vallan edustajiin, jotta ei synny edes epäilystä, että henkilöihin voitaisiin vaikuttaa ulkoapäin, hän toteaa.

– Tällaisissa kysymyksissä luottamus rakentuu siitä, miltä asia näyttää, eikä vain siitä, miten se omasta mielestä on. Kansanedustajan on oltava tarkkana siitä, keneltä vastaanottaa vaalitukea, sanoo Biaudet.

Biaudet odottaa selvitystä kaikista Niikon yhteyksistä Kiinaan. Essayah muistuttaa, että Niikon Kiina-yhteyksien käsittelystä jo keväällä, joten hallituspuolueet tai perussuomalaiset eivät silloin kokeneet niitä ongelmina.

Sdp:n Kiljusen mukaan Niikon on tehtävässään oltava tavallista tarkempi, koska hän vie eduskunnan viestiä ulkomaille.

– Olemme tietoisia, että hän on vähän ummikkona tullut tehtävään, viittaa Kiljunen Niikon ulkopoliittiseen kokemukseen.

– Se ei ole harjoittelupaikka, vaan erittäin vaativa rooli.

Kiljunen ei pidä Kiina-yhteyksiä sinänsä ongelmana, sillä kanssakäyminen ulkovaltojen kanssa kuuluu politiikkaan. Hän kuitenkin odottaa käydyn keskustelun perusteella selvitystä.

Niikko on ollut yhteydessä

Keskustalainen ulkoasiainvaliokunnan jäsen Mikko Savola kertoo jo saaneensa laajan selvityksen Niikolta.

– Hän on selvittänyt sekä kirjallisesti että puhelimitse minulle asiaa. Lisäksi hän on oma-aloitteisesti luvannut kertoa julkisuudessa olleista asioista seuraavassa valiokunnan kokouksessa. Minulla ei ole vaateita häntä kohtaan ja luotan hänen selvityksiinsä.

Myös liike nytin puheenjohtaja ja kansanedustaja Hjallis Harkimo luottaa Niikkoon.

– Luotan Mika Niikkoon valiokunnan puheenjohtajana, mutta mielestäni asia on hyvä tutkia. Tämä ei tullut yllätyksenä, onhan tästä puhuttu jo aikaisemmin.