Euroopan keskuspankki elvyttää taas: talletuskorkoon lisää miinusta ja arvopapereita ostetaan 20 miljardilla kuukaudessa

Euroopan keskuspankki (EKP) on päättänyt laskea talletuskorkoja entisestään. Pankin neuvoston tänään tekemän päätöksen mukaan peruskorko laskee -0.5 prosenttiin, kun se tähän saakka on ollut -0.4 prosenttia.

Tarkoituksena on elvyttää laskussa olevaa Euroopan taloutta.

Toisena merkittävänä elvytystoimena EKP aloittaa arvopaperien oston markkinoilta marraskuun alusta alkaen. Kuukausittain tähän käytetään 20 miljardia euroa.

Ostoja jatketaan siihen saakka, että korkoa aletaan nostaa.

EKP kertoo elvytystoimistaan tarkemmin klo 15.30 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Ennusteet samansuuntaisia

Esimerkiksi Danske Bank ennakoi aiemmin EKP:n laskevan korkoa vielä tänä vuonna. Lisäksi se uskoi EKP:n aloittavan uudestaan joukkolainojen osto-ohjelman.

– Kauppasota ja kasvun hidastuminen ovat saaneet keskuspankit muuttamaan kurssiaan ja aloittamaan elvytystoimet rahapolitiikan kiristämisen sijaan, toteaa Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen pankin tiedotteessa.

Handelsbank puolestaan ennakoi EKP:n laskevan talletuskorkoaan, ottavan käyttöön portaittaisen talletuskorkojärjestelmän ja aloittavan uudelleen määräelvytysohjelman loppuvuoden aikana

Maailmantaloudessa jännitteitä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan syyskuussa antaman arvion mukaan Suomen talouskasvu hidastuu ensi vuonna aiemmin arvioitua enemmän. Tutkimuslaitoksen näkemyksen mukaan Suomi on pienenä avotaloutena herkkä maailmantalouden huolille ja heilahteluille.

Handelsbankenin arvion mukaan maailman talouskasvu on hidastunut globaalien jännitteiden painaessa talouden toimeliaisuutta ja luottamusta. Politiikka on ottanut keskeisen roolin talouden suunnannäyttäjänä – merkittävimpinä tekijöinä USA:n ja Kiinan välinen kauppasota sekä Brexit.

Pankin mukaan lisäksi erityisesti Kiinan kysynnän heikentyminen on vaikuttanut maailmankaupan ja globaalin teollisuussuhdanteen hiipumiseen. Vaikka maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu, pankki ei usko globaaliin taantumaan, koska keskuspankit ovat hyvissä ajoin ryhtyneet torjumaan negatiivisia kasvuriskejä elvyttävämmällä rahapolitiikalla.