F-35:n valmistaja lupaa Suomelle hävittäjän tuotantoa – "Emme kerro, kuinka häive rakennetaan, mutta kerromme miten se ylläpidetään"

Lockheed Martinin ylläpidosta vastaava johtaja Steve Sheehy kertoo, että yhtiö tarjoaa Suomelle hävittäjien rakentamista.
Lockheed Martinin ylläpidosta vastaava johtaja Steve Sheehy kertoo, että yhtiö tarjoaa Suomelle hävittäjien rakentamista. Kuva: Ossi Ahola

Lockheed Martin mainostaa F-35:ttä ainoana viidennen sukupolven hävittäjänä Suomen hävittäjäkilpailijoista.

Se erottuu muista ennen kaikkea sisäänrakennetuilla häiveominaisuuksillaan, jotka tekevät koneesta erittäin heikosti tutkissa näkyvän eli taistelutilanteessa lähes havaitsemattoman.

Lockheed Martinin ylläpidosta vastaava johtaja Steve Sheehy kertoo Lännen Medialle, että yhtiö lupaa uudessa tarjouksessaan Suomelle hävittäjän ja moottorin tuotantoa Suomessa.

Hävittäjää ei rakennettaisi tyhjästä, mutta kuitenkin sen verran, että suomalaisilla olisi riittävä huolto-osaaminen.

– Emme kerro, kuinka häive rakennetaan, mutta kerromme miten se ylläpidetään, ja kuinka tehdään lentokelpoisuuteen liittyviä päätöksiä, sanoo Sheehy.

Häiveteknologia on Lockheed Martinin yrityssalaisuus.

– Suomi saa ymmärryksen, kuinka viidennen sukupolven hävittäjä rakennetaan.

Sheehyn mukaan F-35-hävittäjää tarjotaan 64 kappaletta.

– Mikäli vaatimus on 64, me olemme 64:ssä, toteaa Sheehy.

– Oikea kysymys on, montako lentokonetta Suomi tarvitsee selviytyäkseen. Meidän lentokoneemme tekee kaikki tehtävät. Ei tarvita monta eri konetyyppiä.

Varaosia saatavilla kahdella tavalla

Tarkoitus on, että F-35 pystyy operoimaan Suomen huoltovarmuusvaatimusten mukaan. Kokoonpanotaidoilla saadaan insinööreille riittävä osaaminen.

Suomi on ilmoittanut HX-hankkeessa lähes 300 kriittistä hävittäjään liittyvää varaosaa, jotka pitää pystyä korvaamaan.

– Yli puolet osistamme ei ole koskaan rikkoutunut, sanoo Sheehy tämän hetken tilanteesta.

Hävittäjiä on kuitenkin rakennettu jo lähes 500 ja niitä tehdään 140 vuodessa lisää. Siksi Lockheed Martin ei näe varaosatuotantoa ja korjausta kovin hyvänä liiketoimintana Suomessa.

Yhtiö tarjoaa Suomelle varaosien perusvarastoa maahan rauhan aikana. Lisäksi kriisiaikana olisi saatavilla ulkomailta Suomeen siirrettävä varasto.

– Keskustelemme juuri, kuinka suuret näiden osuudet olisivat. Nämä liittyvät harjoittelun ja tukikohtien määrään.

Tarkoitus on myös saada lentotunnin hintaa alemmas kestävämmillä osilla ja vähentämällä huoltotoimenpiteisiin maassa tarvittavan henkilöstön määrää kymmenestä kolmeen.

Tällä hetkellä varaosapuutteita on aiheuttanut Turkin potkiminen ulos F-35-ohjelmasta, kun maa ostaa venäläisen S-400 ohjusjärjestelmän vastoin Yhdysvaltojen vaatimusta. Turkissa on ollut varaosatuotantoa.

Toistaiseksi Sheehy ei ota kantaa mahdollisiin hävittäjätuotantopaikkakuntiin Suomessa tai työpaikkojen määrään. Ne liittyisivät Suomen ja teollisuuden päätöksiin.

F-35 ei lentänyt maanantaina

F-35-hävittäjä ei lähtenyt maanantaina lentoon Satakunnan lennostosta Pirkkalasta.

Syynä ei ollut se, etteikö F-35 pystyisi lentämään sään takia. Kaksi hävittäjää lensi Suomeen myöhään eilen illalla myrskyssä Atlantin yli. Syy oli pitkän matkan lentäneiden Lockheed Martinin koelentäjien lepoajoissa, jotka eivät sallineet lentoa maanantaina.

Alun perin Suomeen piti lentää Yhdysvalloista neljä F-35-hävittäjää, mutta sää- ja ilmatankkauskoneongelmien takia vain kaksi pääsi Suomeen. Kaksi hävittäjää on ilmavoimien vaatimus testitapahtuman läpivienniksi.

Lennon peruuntuminen maanantaina ei ole ongelma. Suomalaisupseerit kertovat, että ruotsalaisen Saabin Gripenin testit saatiin tehtyä suunnitellusti, vaikka mediapäivänä ei päästy ilmaan tutustumislennolle.

F-35:llä on operaatiokokemusta Lähi-idästä ja operaatiokyky Norjassa, jossa myös on vaihtelevat talviolosuhteet.

Tiedotustilaisuudessa oli mukana myös Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Robert Pence, joka sai vastata Ylen kysymykseen, onko F-35 Nato-hävittäjä.

– Minun mielestäni tämä ei ole Nato-kone, vaan amerikkalainen kone, joka on tehty ystäville ja liittolaisille. Heistä osa on Natossa, osa ei.

Uutista on täsmennetty 11.2. kello 12.10. Steve Sheehy tarkoitti: "Mikäli vaatimus on 64, olemme 64:ssä." Lockheed Martin ei ota julkisuudessa kantaa tarkennetun tarjouspyyntövastauksensa hävittäjämäärään.