Finnair perunut valtaosan maanantain lennoista, tukilakko vaikuttaa myös tiistain lentoihin – "Ei ole tungosta, kaikki on melkein tyhjää", lentomatkustaja kommentoi tilannetta

Viking Linen Amorella jäi maanantaina Turun satamaan.
Viking Linen Amorella jäi maanantaina Turun satamaan. Kuva: Riitta Salmi

Ilmailualan Unionin (IAU) maanantaiaamuna alkanut tukilakko oli laajalti tiedossa, sillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli Lännen Median saamien tietojen mukaan rauhallista.

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk.) kiirehti kello kahdeksan jälkeen lennolleen Pariisiin. Pekkarinen oli matkalla kokoukseen Itävallan Salzburgiin ja joutui vaihtamaan peruutuksen vuoksi määränpääkseen Ranskan Pariisin, josta hän jatkaa matkaansa.

Järvenpääläinen Vilho Vartiainen oli puolisonsa Maija Jäpin kanssa matkalla Ivalon kautta Kittilään. Tukilakko oli pariskunnan tiedossa jo etukäteen, ja he seurasivat tilannetta tarkasti "koko yön" mahdollisen lennon peruuntumisen vuoksi.

Lentoa kello 9 aikaan odottanut Vartiainen sanoo kaiken sujuneen hyvin.

– Täällä on parempi palvelu kuin muulloin. Ei ole tungosta, kaikki on melkein tyhjää.

Vartiainen kertoo, että mikäli lento olisi peruutettu, he olisivat lähteneet aamulla ajamaan autolla Kittilään. Työnantajapuolen suhtautuminen pakettilajittelijoiden tilanteeseen harmittaa Vartiaista Postin lakossa.

– Tämmöistä ei pitäisi sattua. Tämä on aivan törkeää työnantajapuolelta. Vaikka itsekin olen yrittäjä, ei tällä tavalla saa toimia. Koko Suomi pysähtyy tämmöisen takia, mutta ei löydy päättäjää, joka sanoisi, että nyt se asia hoituu, Vartiainen kommentoi.

IAU:n tukilakko alkoi maanantaina, sillä Postin työehtokiistaan ei saatu sunnuntaina sopua. Finnair on joutunut valtaosan, noin 250 maanantain lennoistaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Myös muut lentoyhtiöt, kuten Lufthansa ovat joutuneet perumaan lentojaan. Aiemmin Finnair on perunut pelkän lakonuhkan takia sunnuntailta kymmeniä lentoja.

Finnairin liikenneohjelmassa on tänään maanantaina yhteensä 377 lentoa, joista Finnair pyrkii operoimaan noin 120 lentoa. Tukilakon arvellaan vaikuttavan noin 20 000 matkustajan lentoihin ja matkasuunnitelmiin.

Lista perutuista lennoista löytyy tästä linkistä https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet.

Työnseisaus päättyy tiistaina, mutta Finavian mukaan tukilakot vaikuttavat myös tiistain lentoihin.

Ilmailualan työnseisaus päättyy tiistaina

Finnairin tiedotteen mukaan tukilakko koskee monia lentotoiminnan kannalta kriittisiä toimintoja, kuten maapalveluita (koneiden kuormaus, purku, tankkaus ja matkatavaroiden käsittely), Finnairin asiakaspalvelua lentoasemalla ja Finnairin tekniikkaa. Myös lähtevien lentojen ateriatarjoilussa voi olla puutteita.

IAU:n työnseisauksen on tarkoitus tukea Postin työriitaa. Työnseisaus alkoi maanantaiaamuna kello 6 ja päättyy, kun työntekijät palaavat tiistaina alkaviin työvuoroihinsa.

Finnair on matkustajiin henkilökohtaisesti yhteydessä tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla, mikäli lentoihin tulee muutoksia. Finnair korostaa, että se ei ole työriidan osapuoli.

Jos lento peruuntuu, Finnair voi yrittää etsiä vaihtoehtoisen lennon määränpäähän mahdollisimman pian, mutta se voi viedä aikaa. Matkan ajankohtaa voi myös siirtää. Jos se ei sovi, käyttämättömästä lentolipusta voi hakea hyvitystä.

AKT laajentaa tukilakkojaan

Auto- ja Kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti laajentavansa PAU:n työnseisauksia koskevaa myötätuntotyötaistelua ahtausalan työehtosopimukseen. Myötätuntotyötaistelu alkaa torstaina 28. marraskuuta kello 6 ja päättyy lauantaina 30. marraskuuta kello 6, mikäli Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU ry:n työnseisaukset jatkuvat.

Myötätuntotyötaistelun aikana Satamaoperaattorit ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijät AKT ry:n välisen ahtausalan työehtosopimuksen piirissä olevat työntekijät pidättäytyvät työstä.

AKT:n tukilakko seisautti tänään myös valtaosan pääkaupunkiseudun bussiliikenteestä. Helsingin seudun liikenteen HSL:n mukaan noin 30 prosenttia sen suunnitelluista aikataulun mukaisista bussivuoroista on liikkeellä.

Tukilakko jatkuu tiistain puolelle kello 3:een asti.

Satamiin jäävät myös Suomen lippujen alla liikennöivät laivat. Tallink Silja ilmoitti Baltic Princess -aluksensa jäävän Turun satamaan maanantai- iltana ja sen lähtö Turusta kello 20.15 perutaan, mikäli sopua ei synny ennen sitä. Helsinkiin tiistaiaamuna saapuvan Silja Serenaden lähtö tiistaina kello 17 perutaan, ellei sopua synny ennen sitä.

Viking Line tiedottaa, että Rosellan lähdöt Maarianhaminasta, Amorellan lähdöt Turusta ja Mariellan lähtö Helsingistä on maanantaina peruttu.

Muutoksia on myös Helsingin ja Tallinnan välisessä laivaliikenteessä. Eckerö Linen m/s Finlandia-alus lähti maanantaiaamuna kello 6 Tallinnasta Helsinkiin, mutta sen jälkeen alus jää satamaan. Lisätietoja löytyy laivayhtiöiden sivuilta.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on kertonut lakkojen laajentuvan koskemaan Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa.

Juttua on täydennetty kello 10: Lisätty lentomatkustajan kommentit ja tietoa tilanteesta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Juttuun lisätty myös tiedot AKT:n uusista tukitoimista ja laivaliikenteen muutoksista sekä laivaliikenteen muutoksista.