Halla-aho: Al-Holin leirillä olevat suomalaiset on tarkoitus kotiuttaa tilauslennolla tällä viikolla

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan välikysymyksestä tiedotetaan mahdollisesti vielä tänään.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan välikysymyksestä tiedotetaan mahdollisesti vielä tänään. Kuva: Eriika Ahopelto/Arkisto

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho kertoo kuulleensa, että al-Holin pakolaisleiriltä oltaisiin tuomassa tilauslennolla kotimaahan kaikki Isis-taistelijoiden suomalaiset perheenjäsenet, jotka haluavat palata. Asiasta kertoi ensimmäisenä Uutissuomalainen.

Halla-ahon mukaan palautuksesta olisi olemassa hyvin täsmällinen suunnitelma, joka olisi tavoitteena toteuttaa tällä viikolla.

– Tämän yksityiskohtaisemmin en voi asiasta sanoa eikä minulla ole mitään keinoa varmistaa tietojeni todenperäisyyttä, Halla-aho sanoi Lännen Medialle.

Halla-ahon mukaan hallintovaliokunta on yrittänyt nyhtää näistä asioista tietoa kaikille keinoilla, mutta se ei ole saanut tyydyttäviä vastauksia.

Ulkoministeriöstä on lehtitietojen mukaan kiistetty Halla-ahon esittämät tiedot tällä viikolla tilauslennolla tapahtuvasta palautuksesta.

– Viralliset tahot ovat kiistäneet monia muitakin asioita viimeisten kuukausien aikana. Muun muassa sen, että olisi olemassa mitään suunnitelmaa tai harkintaa al-Holissa olevien suomalaisten kotiuttamiseksi. Tämä nyt ei mitä ilmeisimmin pidä paikkaansa.

Halla-aho sanoo ymmärtävänsä, ettei hallitus halua tehdä poliittista päätöstä Isis-taistelijoiden suomalaisten perheenjäsenten palauttamisesta, koska se on varsinkin demareille ja keskustalle erittäin vaikea selitettävä asia.

– Vihreät varmasti toisivat jihadisteja maahan ihan julkisestikin, mutta tämä on vaikea kysymys muille hallituskumppaneille. Sen takia asia halutaan vierittää virkakunnan vastuulle.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset tiedottavat todennäköisesti vielä tänään välikysymyksestä, jolla halutaan selvittää ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) menettely asiassa.

– Toiveena on, että vastaus saataisiin ennen joulutaukoa.

Välikysymyksestä on Halla-ahon mukaan keskusteltu myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa.